Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 11:28 2 332 4

От „Автомагистрали Хемус“ точили незаконно вода от язовир "Дяково"

  • автомагистрали хемус-
  • хидрострой-
  • дяково

„Напоителни системи“ установи общо 29 нерегламентирани отклонения, чрез които в минали периоди се е осъществявало ползването на вода от главен тръбопровод

От „Автомагистрали Хемус“ точили незаконно вода от язовир "Дяково" - 1
Снимка: БГНЕС

При съвместни проверки на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград (БДЗБР) и „Напоителни системи“ ЕАД бяха установени 29 нерегламентирани отклонения, чрез които в минали периоди се е осъществявало ползването на вода от главен тръбопровод, отвеждащ води до яз. „Дяково“.

25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои запечатването и на останалите четири, съобщиха от „Напоителни системи“.

Проверките са извършени в периода 3-12 февруари, като две от отклоненията са в село Червен брег, две в с. Блатино, едно в с. Самораново. Двадесет са установените и запечатани отклонения в село Яхиново, Община Дупница, като шест от тях са открити и запечатани през вчерашния ден от служители на „Напоителни системи” ЕАД и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград.

В хода на проверките не е установено ползване на води от яз. „Дяково“. Установените нерегламентирани отклонения са по довеждащите и отвеждащите съоръжения на язовира.

Установените отклонения са към обекти – частни къщи, ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона „Пиперево“ и „Хидрострой Рилци“ АД, където водоподаването на води за промишлени нужди е преустановено от БДЗБР на 10.01.2020 г., съгласно условията по режимен график за ползването на води от комплексните и значими язовири, включени в Приложение 1 на Закона за водите.

На 3 февруари е извършена проверка на МВЕЦ „Яхиново“ (собственост на ВЕЦ „Яхиново“ ООД, гр. София) като е преустановена техническата възможност за постъпване на води от яз. „Дяково“, чрез пломбиране на автоматична клапа преди турбините на МВЕЦ-а. След подаден сигнал за нерегламентирано ползване на вода на 5 февруари е извършена повторна проверка на пломбираната клапа, която е установила, че няма нарушение и клапата е с ненарушена цялост.

При една от проверките по данните на измервателното устройство е установено нерегламентирано ползване на водни количества от яз. „Дяково“ от „Автомагистрали Хемус“ АД, в предходен период, за което БДЗБР ще предприеме действия ангажиране на административно-наказателна отговорност в сроковете по ЗАНН.

Служители на „Напоителни системи” ЕАД и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград извършват непрекъснати ежедневни проверки на довеждащите и отвеждащи съоръжения на яз. Дяково.

От яз. Дяково е преустановено подаването на вода за промишлени нужди, подава се вода само и единствено за питейно-битово водоснабдяване към ВиК операторите в град Дупница и град Кюстендил, съгласно месечен график на Министерство на околната среда и водите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бе да го

    8 1 Отговор
    "Проверките са извършени в периода 3-12 февруари ..." А до тогава, къде са били служителите на „Напоителни системи” ЕАД и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. В платена отпуска? Кой е издал /неписменното/ разрешение: "Точете, дан'ви пука." и срещу какво?
  • 2 Коmapak

    2 0 Отговор
    Какъв Благоевград каква магистрала Хемус? Май някой във Варна е виновен за язовир Студена!
  • 3 И искъра така ше се източи

    1 0 Отговор
    Боки ше земе парите от водата😂😂😂само глеите
  • 4 FireBg

    0 0 Отговор
    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/