Last news in Fakti

22 Май, 2020 12:10 6 618 42

Разказ на пребития от 15 цигани в Рогош: Нямам нищо против етноса, но това беззаконие трябва да спре

  • рогош-
  • побой-
  • тодор ванев-
  • цигани-
  • роми

Живея вече може би 15 години в ромската махала – по-завистлив народ няма. Аз съм добре социално и финансово. Може би са завидели на това, което имам, предполагам..., разказва пострадалият Тодор Ванев, женен за циганка

Разказ на пребития от 15 цигани в Рогош: Нямам нищо против етноса, но това беззаконие трябва да спре - 1
Снимка: БГНЕС

Както ФАКТИ вече съобщи, мъж беше зверски пребит и наръган четири пъти от група нападатели при възникнал скандал на 15 май в пловдивското село Рогош. Пострадалият Тодор Ванев даде интервю пред регионалното издание Plovdiv24.bg, в което разказа версията си за тежкия инцидент.

- Г-н Ванев, какво точно се случи в деня на инцидента, при който вие сте пострадал? Имаме информация от полицията, но не е достатъчна.

- Тя не е и достоверна като цяло тази информация. Ще ви кажа какво точно се случи. Първо да уточним – аз съм от българския етнос, жена ми е от ромския етнос. Заживяхме заедно в махалата в село Рогош близо вече 14-15 години. Имаме си три дечица.

На обяд си ходя в къщи да обядвам. Обаче как да го нарека, това е направо племе, тия хора. Опитват се да се саморазправят със съпругата ми и навлизат в къщата ми, въоръжени с ножове, бухалки, тръби. Това са около 15 човека, може би и повече, нямах време да ги изброя. Аз се прибирам да обядвам, защото аз съм началник цех в един завод за велосипеди в село Рогош. Повечето от селото са ми подчинени при мен там, познаваме се. Прибирам се, не открих съпругата си вкъщи и с един колега с колата тръгвам към работа.

Минавам по един път, където живее сестрата на моята съпруга. Те са я търсили и там за саморазправа. Аз слизам от колата и викам: "Какво става?“. Две жени, с метални тръби, дойдоха към мен и ми хвърлиха сол в очите, за да ме ослепят. Аз се опитах да се защитя, но изскачат десет човека в гръб, не можах и да разбера къде бяха тия хора, ръгат ме и тръгват да бягат. Обаче трима от тях ми нанасят удари с тръби и бухалки, свалят ме на земята и така приключи всичко, избягаха всички.

Само един е задържан – този, който ме намушка. Останалите, които ме биха с тръби и ми хвърляха сол в очите, са привлечени като свидетели.

- Може би към момента е такава ситуацията и по-късно може да се прецизира предполагам обвиненията... А защо са искали да се саморазправят с вашата съпруга? Какъв е проблемът? За това, че тя е от ромски произход и е омъжена за българин?

- Аз получавах заплахи година преди това, явно заради статуса, който имам в самата фабрика. Защото много хора от тях, може би цялото семейство, ми бяха работници. Работеха при мен, но част от тях съм освободил поради несправяне със задълженията. Оттам тръгнаха заплахите. След това с едни фалшиви профили във фейсбук тръгнаха да хейтват жена ми, по мой адрес писаха разни глупости. Те просто си търсеха причина.

Живея вече може би 15 години с тоя етнос, така че по-завистлив народ няма. Аз съм добре социално и финансово. Може би са завидели на това, което имам, предполагам... Те са го крояли от доста време – има свидетели, които ще ги привлека към делото, когато се наложи, ще обяснят как той се е хвалел, че ще ме нападнат по същия начин, както го направи – в гръб, или ще ме блъсне с кола или ще ме намушка. Успя. Думите му станаха, реално е.

Затова се свързах с вас, защото се бях свързал с един адвокат. Идеята ми е – властите да си свършат работата. Когато става въпрос за роми, никой не обръща внимание. Аз съм живото свидетелство, че опитвам по някакъв начин да интегрирам тия хора и да заживеем съвместно, защото има много свестни хора от тоя етнос. Самото семейство на моята съпруга са от елита, много заможни хора, много културни и възпитани хора. Но ей такива като тия, тая хунта, разваля реномето.

- Познавате ли този, който ви е нападнал? Как се казва?

- Казва се Филип Янков, той е на 56 години. Родът му е доста голям – има двама синове, дъщеря, има зетове, внуци... те са там много плодородни. Голям джинс са, голяма рода са. Даже сега в момента бяха го задържали с мярка до 72 часа, но е освободен поради някакви причини - изкарал е епикризи, че е болен. Те всички са болни, за пенсии, вадят такива работи и подкупват докторите.

Има незаконни бойни оръжия – пистолети и такива работи, и се е канел: "Ми той оживя, втория път ще му пръсна мозъка“. Аз как да се прибера в къщи? Сега все още съм в болницата. Страх ме е за семейството, за мен. Един път не е успял, втория път може да успее. А властите ей така стоят и никой нищо не казва, няма развитие по делото.

- То не може изведнъж да стане, трябва известен период, нужно е технологично време при такива ситуации. Вие сте в бившата Окръжна болница. Как сте, добре ли сте?

- Да, в хирургично отделение съм. Със счупени ребра съм, четири прободни рани и много охлузвания по тялото. Като цяло, опитвам се да се възстановя. Аз изгубих може би над 2 литра кръв. Много съм отпаднал физически. Аз съм 105 килограма мъж, който е тренирал 6 години бокс и, ако бях лице в лице с някой, бих се справил, но те бяха 15 човека, в гръб ме нападат с бухалки, тръби и ме мушкат... никой не ми даде шанс да разбера за какво става въпрос. Отделно, жените бяха въоръжени със сол по джобовете и хвърляха.

Съпругата ми също беше пребита зверски. Майка ѝ също. Сега сме изкарали медицински.

- Кога са били нападнати съпругата ви и майка ѝ?

- Когато нападнаха мен, са се саморазправяли с моята съпруга. Аз случайно попаднах на свадата. Жена ми, като видя, че ме нападат, се опита да ми помогне, да ме спаси, обаче, който иде да се намесва, да помага, също си го отнася. Моята жена и майка ѝ и те го отнесоха.

- Те къде са?

- Съпругата ми е с мен в болницата – и тя лекува раните си, и е същевременно ми като придружител, защото аз не мога да се обслужвам самостоятелно. Тъщата е с различни заболявания, тя претърпя операция на белия дроб, има множество охлузвания, може би има и счупени ребра. Съдебна медицина ѝ препоръчаха да ходи да се снима, защото има отоци по ребрата, по главата, по брадичката... Просто тая жена те я пребиха. Тя не е в болница, но има множество охлузвания по тялото.

Другото, което искам да ви кажа, имам три деца – две момченца и едно момиче. Вторият ми син е на 10 години, преди две години беше заболял от рак на белия дроб. Благодаря на Господ, той е в ремисия. Знаете стреса и напрежението докъде води и какво може да отключи – може да рецидивира самата болест. Най-големите ми страхове и притеснения са за това. Защото те навлязоха в дома ми, а децата ми бяха там. Гледката от това да дойдат някакви хора, които искат да убият родителите ти и са въоръжени и са разярени, да ти навлизат в дома, в очите на дете на 10 години, според вас, как изглежда?

- Страшно е.

- Абсолютно. Затова искам да се спре, грубо казано, защото съпругата ми е от тоя етнос, но циганското беззаконие трябва да се спре. Нека да има закони за всички нас. Ние сме равни граждани на Република България. Затова се свързах и с вас като прочетох статията, за да може да огласите точно какво се случва. Нямам нищо против етноса, затова съм заживял с тях съвместно. Уважавам ги, имам много приятели и познати, но нека се спре беззаконието на тези, които си мислят, че са привилегировани като кажат: "Ми добре, ние, циганите, нямаме права, нямаме друго...“ и оправданието да спрем.

- Другите ви деца колко са големи?

- Синът ми, големият, е на 14 години, малкият е на 10 и имам момиченце на 2 годинки.

- Сега къде са децата?

- Сестра ми ги гледа. Тя в момента е в платен отпуск, за да може да ги гледа у тях. В Рогош са, но са в друга къща. В моята къща, където живея аз, ние сме на 100 метра разстояние от тия хора, и сестра ми си ги гледа в нейния дом. Тя се притеснява и я е страх, че след заканите, които отново отправят, може нещо да се случи. Даже аз се замислям къде да ходя да живея, защото тия хора са добре въоръжени и са много отмъстителни.

- Значи предполагате, че може би защото тая фамилия са работили при вас и са били уволнени за несправяне с работа и оттам е тръгнал целият проблем? Други отношения не сте имали с тях?

- Социалният ми статус явно ги дразни. Казвам ви, че тия хора са много завистливи. Аз съм човек, който има авторитет на културен и възпитан. Все пак и поста ми, който заемам в самата фабрика, може би ги дразни. Може би и това, че съм финансово добре съм осигурил семейството си – това ги дразни. Завистта при този етнос е в голяма степен.

Сега разбрах, че част от биячите, които ме налагаха с тръби, ще бягат в Англия, да се отърват... Няма да има възмездие. Аз съм с такова впечатление – че едва ли не законите на Стария завет са най-добрия вариант - "Око за око, зъб за зъб“, защото държавата така поставя нещата. Ние ставаме като цяло малцинство и етнос в държавата. Българите трябва да се пазим. Не знам вече по какъв начин, нямам представа.

- Вие колко време ще останете в болницата? Какво казват лекарите?

- Още първия ден ми направиха операция. Обаче раните ми са доста дълбоки. Първо си мислеха, че е лесна работа, всичко ще се оправи, но след като ме прегледаха и ме зашиха, сложиха ми дренажи, проникващата дълбочина е между 6 и 7 сантиметра дълбока рана. Имам две счупени ребра. Докторите ми казаха, че е много сериозна работа, казаха, че няма как да ме пуснат за 3-4 дни, ще стоя под наблюдение, за да не се инфектират раните и да могат да заздравеят, да не се получат някакви вътрешни кръвоизливи. Казаха ми: "Това, че си добре сложен, с голяма, едра физика, мойто момче, те е спасило. Иначе беше мъртъв.“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само едно не разбрах

    60 21 Отговор
    Кой нормален човек би се оженил циганин/циганка???

    Коментиран от #3, #32

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Може и да е свестна

    53 2 Отговор

    До коментар #1 от "Само едно не разбрах":

    жената. Обаче не всички са такива явно. Урежда ги да работят и да се интегрират и пак не става.

    Коментиран от #10

  • 4 Крумови закони

    51 1 Отговор
    Трябват тук!!! (а за част от този етнос се замислям и за онзи дребния чичко с мустака!)

    Коментиран от #40

  • 5 Циганизация БГ

    54 1 Отговор
    Обтечени ! Олио и вода не се смесва, факт! Да благодарим на "държавата", че не ни позволява да се защитим и дори ни наказва жестоко, ако го сторим! Всички знаете, кой ги закриля ОНЗИ, който никога през трите си мандата една дума не е казал против цигаHите и техните изстъпления !!!!!
  • 6 Сега да излезе

    38 2 Отговор
    Бойко и да даде неква цифра, некъв показател колко сме добре.
  • 7 Избиратели брат, на Падишаха!!

    50 1 Отговор
    Как да се арестуват, утре ще докарат стотици гласове само за по 50 лева на глас. А идват избори!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само едно не разбрах

    42 4 Отговор

    До коментар #3 от "Може и да е свестна":

    Свястна, свястна, колко да е свястна, циганинът винаги ще си остане циганин. Жалко че на Бойко му трябват гласоподаватели да си печели изборите, то и за това не се пипат въобще. В някоя нормална страна щяха всекидневно да бъдат репресирани докато не се очовечат, жалко че такива страни май вече няма.

    Коментиран от #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Инспектор Пикачу

    26 2 Отговор
    Ми въоръжаваш се и ти и готово ...3к лв е един калашник ,малко гранати в двора и ще спрат.....пробвано...напрао се изнасят който е оцелял

    Коментиран от #13, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един

    15 1 Отговор
    Леле... тия дори не съм си постнал мнението и го махната (коментар №13)
  • 15 Време е

    19 2 Отговор
    За сформиране на отряди.
    Има ли от Русе ?
  • 16 Един

    8 0 Отговор
    Да живее свободата на словото, най-вече за граматните и хората, които имат благоприличието да пишат правилно, да си изкажат гледната точка цивилизовано и най-вече: цензурирайки себе си - Благодаря на г-н Модератор за това, че дава пример. Благодаря отново!
  • 17 Забелязъл.

    16 6 Отговор
    Никой не му е виновен на тоя приятел, а пък и каква интеграция се мъчел да прави той даже участва активно в размножителният им процес с тия три деца които след като пораснат процентът вероятност да сключат брак с човек от българския етнос е 0,00000000001.😂
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варненска Батка

    29 1 Отговор
    Аз пък съм против циганите, да се връщат в Индия ли да работят в мините.Стечкин и АК-74 лекуват циганите.
  • 20 Варненска Батка

    32 1 Отговор

    До коментар #12 от "Инспектор Пикачу":

    Направих го два пъти и сега манговците като ме видят минават на 10 метра от мен.2 Стечкин имам и Калаш.Само бой за циганите.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Емилианенко

    16 0 Отговор
    Марче явно и ти си от етноса щом триеш коментарите който не ти изнасят
  • 24 Радев

    15 0 Отговор
    Чудя се къде е човека с каскета да въведе ред.

    Коментиран от #38

  • 25 ИВАН

    13 1 Отговор
    Какви тъмни времена ... в навечерието на най-светлия български празник

    Коментиран от #35

  • 26 kilo

    25 0 Отговор
    Хитлер е знаел рецептата за циганите
  • 27 Сух

    16 0 Отговор
    ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ!!! Значи при подаден сигнал, че някой има оръжие в тях, веднага му разбиват и разкостват жилището, но за изберателите нищо не се чува. Отделно, има вариант да избягат и да се укриват, но едно че не са прибрани, но са и пуснали онзи примат.. Гешев КЪДЕ Е? ЗАЩИТЕТЕ СИ НАРОДА, ЗАПЛАТИТЕ ВИ СА ОТ ТЯХ, ИЛИ ОСВЕН ДА СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, ДА ПРАВИТЕ МОКРИ ПОРЪЧКИ И ДА СИ ПЪЛНИТЕ ДЖОБОВЕТЕ, ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ НЕ ГИ ПОЛЗВАТЕ ЗА ДРУГО?!! АКО НЕ СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА МАРШ ОТ ТАМ, ВИЕ НЕ СТЕ ЗА ТОВА МЯСТО!!!
  • 28 Съдията Дред

    19 0 Отговор
    Дядо ми, бог да го прости , казваше - "С цигани работа да си нямаш, със всички останали можеш да се разбереш, най много да платиш повече за нещо". Сега може да звучи политически некоректно, но дайте пример за обратното - примерно 15 българи били циганин. Пък и тоя, като се е оженил за циганка, сам е влязал в междуродовите им войни.

    Коментиран от #30

  • 29 Усмивката

    19 0 Отговор
    В миналото , ще го кажа по иначе за да ме разберете , за един шамар ги водеха опит за убийство. А сега се опитват да те убият , и то по най зверския начин и го водят дребно хулиганство . Шамар. Опъка държава сме . Мисля всичко е нагласено . Законите са така устроини , че да стимулират битовата престъпноост,... пак го казвам . Не е случайно

    Коментиран от #33

  • 30 Гешев

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Съдията Дред":

    Докога?
  • 31 ПЕНКО

    10 0 Отговор
    ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ:ЗАРЕЖДАШ ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ С КЕРОСИНОВО ГОРИВО ЗА ТАНКОВЕ С "ПУШКА" СРЕЩУ ДЕМОНСТРАНТИ ; ОТИВАШ В МАНГУ РО -МАН ГАСА РСКАТА МАХАЛА И ВКЛЮЧВАШ СТРУЯТА -СЛЕД 4 СЕКУНДИ ПАЛИШ .... И ВЪРВИШ ОТ ЕДИНИЯ КРАЙ ДО ДРУГИЯ И ОБРАТНО !!!!!!!!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Опа

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Усмивката":

    Ооо, да! Това са избирателите на продажни те ни политици, без значение, сини червени бенбени. И затова ние електронно или машинно гласуване няма да имаме, отговори си сам защо? Знам че можеш
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гост

    2 0 Отговор
    А бе тъмна индииска работа ще излезе накрая.
  • 37 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само едно не разбрах":

    Не си прав, аз също познавам свестни. Но са малцинство сред тях, както и да го погледнеш. А тоя пич, вместо да дрънка как щял да се прибира, да хваща работата в ръце и да разчиства полето. С такива няма друг начин. Даже няма и да ги намерят, ако го свърши правилно ...
  • 38 Каскета

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Радев":

    В Русия съм!
  • 39 Попчето

    5 0 Отговор
    Не знам на къде отива тази държава. Първо, защо пострадалият се жени за циганка, като знае и сам го казва, че това е най-завистливия и лош народ. Второ, защо не се взимат никакви действия срещу тези престъпници? Държавата ни е много корумпирана и пренебрежението към циганските беззакония, само защото са лесни гласове, изобщо не е справедливо. Аз съм човек, който е на мнението ,,Не съди книгата по корицата", имам много различни приятели, както от този етнос, така и от български, румънски, сръбски и съм получавал както помощ от циганите, така и от българите. Не се опитвам да ги защитя, а само искам да кажа, че не всички са еднакви. Има цигани, които са ми помагали повече от българите, има и българи, които са ми мислели злото. Както има лоши българи и убийци примерно, така има и лоши цигани и убийци, но има и добри. Лошото е обаче, че повечето от тази раса са много лошо настроени към нас българите, което не мисля че ще се промени скоро. Мисълта ми е, че нашата родина не е както преди. Законите се нарушават много често и беззаконието, вандалството и престъпността се увеличават. Трябва да се вземат по-строги мерки.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Вълканов

    2 0 Отговор
    Това беззаконие няма да спре. Не защото циганите са най-добър електорат, а защото Европа бди над тях. Либералистиката, Европейска и Американска, създаде Хелзинки, който е пуснал пипала в държавата ни и със зъби и нокти брани циганите. Няма накъде, управниците ни, независимо от цвета си, за задължени да се съобразяват с Хелзинки.
    Путин направи нужното. Изгони Хелзинки от Русия. Ред е на България.
  • 42 Аз говоря

    0 0 Отговор
    Зашо господин ванев не каже от къде е
    Тръгнал скандала, да каже че бил с снахата на г-н янков че и направи порно клип и го испрати на много хора от селото и дори и на него го испрати женаму на г-н ванев а един ден дори и на синана г-Н ЯНКОВ го испрати г-н ванев с един фейк профил и го качи в фейзбук, нека раскаже повече за случелото се и да каже защо се стигна до тук то неговите закани неса спрели шял да бие да обие до дете така се хвали, и да каже повече за себеси от каква етнос е всички го познават в селото какъв и от каква етнос е цигански копанарин и както всеки знае че пораснал без родители даго каже, какво се хвали чее бил много добре финансово та до вчера гладуваше всеки го знае това в махалата, каде по добре има финасово от него
    семеиства в тази махалаа тои с това оправдание няма как дасе оправдае прет съда в клиповете се чува жената как го моли данея снима и даго истрива този клип а тои и каза щего истрия г-н ванев нече само че негие истрил а дори ги распострани в фейзбук дория я снимал кае на гръп жената тя дори незнаеше за този клип можете даго питате за това нека ви раскаже самата истина а не даси измисля като цигански копанарин какъвто е питаитего задаваитему тези въпроси да каже на медиите самата истина от къде е тръгнал скандала щесе кани ще убивал до дете...