26 Май, 2020 20:48 2 517 18

6 години и 8 месеца затвор за пощенски служител, присвоил близо 190 хиляди лева

  • пощенски служител-
  • горно дряново-
  • български пощи

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване

6 години и 8 месеца затвор за пощенски служител, присвоил близо 190 хиляди лева - 1
Снимка: БГНЕС

6 години и 8 месеца "лишаване от свобода" получи пощенски служител, присвоил общо 189 355 лв. от сметките на десетки клиенти, съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград.

И.М. е бил предаден на съд с обвинения за извършени от него престъпления като служител в пощенска станция в с. Горно Дряново. Наложеното му наказание е 6 години и 8 месеца затвор при "строг" режим. Освен това, той е лишен и от правото да заема материално отчетническа длъжност и да упражнява професия, свързана с пазенето и управлението на чуждо имущество за срок от 8 години.

Мъжът работил като служител-гише и пощенски раздавач в станция в селото към „Български пощи“ ЕАД.

На основание сключен договор между „Български пощи“ АД и „Българска пощенска банка“ АД (впоследствие – „Юробанк и Еф Джи България“ АД) от 1997 г. мъжът извършвал работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество. Сключвал договори с физически лица за спестовен влог и депозити, изпращал пари в брой и др.

През 2011 г. била прекратена дейността на служителите на Български пощи в станциите и било преустановено предоставянето на всякакви банкови услуги на настоящи и потенциални клиенти на банката. Били оформени и приключени касовите и безкасови дневници, а от служителя били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.

Въпреки това той продължил да приема суми, представляващи вноски по съществуващи депозити и за откриване на нови такива. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като служител на банката. Въпреки че печатът на „Юробанк и Еф Джи България“ АД му бил взет, той поставял на банковите документи печат с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази подробност. По този начин И.М. причинил на клиентите на банката имотна вреда в размер на 26 595.15 лв.

През 2012 г. в банката започнали да постъпват оплаквания от нейни клиенти от селото, които заявявали, че липсват пари от сметките им. Заради това била назначена проверка на документите по депозитната и влогова дейност на пощенската станция. Станало ясно, че И.М. присвоил общо 189 355.13 лв. от сметките на десетки клиенти на банката. Тази обща сума била отклонена в периода от 30.07.2002 г. до 09.06.2011 г. Мъжът извършвал различни неправомерни действия по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този период.

Разпореждал се със средствата по сметките на вложителите без тяхно знание и съгласие, извършвал и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял фалшиви частни документи.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 A PARITE

    8 1 Отговор
    KADE SA?
  • 2 Че той

    13 2 Отговор
    нападателят на банката в Сливен с взети заложници получи по-лека присъда?

    Коментиран от #13

  • 3 Последния софиянец

    12 1 Отговор
    Абе тоя е направо готов за Уолстрийт. ХА ХА ХА!
  • 4 Голям Слон

    21 1 Отговор
    А осъден политик все още няма. Там 200,000 за нищо ги нямат. Краде се с милиони, стотици милиони. А тук 200 бона. Колкото една министерска кола.

    Коментиран от #7

  • 5 Тия от пощата

    8 0 Отговор
    само дето обувки и бонбони не предлагат 📨
  • 6 Аз съм това съм Аз

    10 0 Отговор
    Ковчези за корона мафията,а също за близките им.И братовчедите им до 9 коляно да си приготвят.Това е казала баба Ванга преди години :)
  • 7 Последния софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    През соца за кражба в особено големи размери даваха смъртно наказание.
  • 8 ПО ПРИНЦИП

    7 0 Отговор
    ЗА 6ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА БАЧКАНЕ В БОКОЛАНДИЯ ,ЧИСТО НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ СПЕСТИШ ? МОЖЕ БИ Е ПОСТЪПИЛ МЪДРО ?
  • 9 6ъ7

    8 1 Отговор
    Не че нещо,но за 6 год. и 8 месеца,ако беше на работа щеше да пести не повече от 10 000 лв от заплати,а сега ако ги е заровил някъде,след излежаване на присъдата ще има 190 хил.лева. Не че го защитавам,но някак си жертвайки 6 год. и 8 месеца,при добро поведение ще излезе на 5год. той ще е по-богат от много българи на свобода

    Коментиран от #11

  • 10 ами

    6 0 Отговор
    Не го е съдил 'Райония' в Дупница. Най-много, три месеца условно.
  • 11 Последния софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "6ъ7":

    За десет години заработил 200 000 лева. Един европейски пощаджия също спестява толкова. Взел си дължимото човека. Нали уж ЕС и тинтири минтири.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ти пък

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Че той":

    Много си дребнав. Аз ако издребнявам...., чрез финансови пирамиди и фалирали банки милиарди откраднаха от спестяванията на българина, и някой да е осъден и да е лежал в затвора.
  • 14 Ventura

    12 0 Отговор
    Шест години за кражба, Четири години за убийство! Явно няма такава държава!
  • 15 Пурко

    8 0 Отговор
    Бочко, само да се качи в жипката и да врътне из обектите, струва на българския данъкоплатец толкова за месец.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Я какъв е симпатяга

    0 1 Отговор
    Ами симпатяга е, неведуми са пътищата Господне, с главно Г
  • 18 Вуйо

    0 0 Отговор
    Ще лежи най много 3г., за 3г. 200бона кога ще ги изкараш с честен труд,евала на пича