1 Юни, 2020 12:20 4 749 21

Глоба за архитекта на Шабла Татяна Нейкова, разрешила на сина си да строи край Тюленово

  • шабла-
  • татяна нейкова-
  • тюленово

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество санкционира Нейкова с 10 000 лв. заради конфликт на интереси

Глоба за архитекта на Шабла Татяна Нейкова, разрешила на сина си да строи край Тюленово - 1

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество глоби с 10 000 лв. главния архитект на община Шабла Татяна Нейкова. Тя е упражнила правомощията като главен архитект в частен интерес и може да загуби и поста си.

През февруари от Асоциация на парковете в България съобщиха за строеж на морския бряг в село Тюленово, а сюжетът бе разработен и от няколко медии. Сградата в строеж е собственост на сина на главния архитект на Община Шабла, а самата тя е презаверила скоростно разрешението за строеж в полза на своя син.

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина ѝ проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

Татяна Нейкова е изслушана на заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г.. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност (длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж), при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова отвод по заявленията от сина ѝ не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност. Тези доводи не са приети от КПКОНПИ.

От комисията припомнят, че конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Решението по отношение на Татяна Нейкова не е окончателно – то подлежи на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, уточняват от КПКОНПИ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директорчето

    41 2 Отговор
    Може да изгуби поста си?!?!? Какво е това "може", алооооооо! Да си тръгва и забрана да заема чиновнически пост до живот! Можело било...
  • 2 параграф ГЕРБ

    24 2 Отговор
    Тя работа ясна, но все пак ако въпросния наистина иска да строи у да е законно, кой да му разпиле при положение, че майка му само е оторизирана !? Да се отрече от нея или тя от него ? Има такива недомислици в закона благодарение на умниците, които ни управляват !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ревизоро

    25 3 Отговор
    Заради тая глоба, една вечер няма да ходи на ресторант, жената.
  • 5 Руси

    28 2 Отговор
    Голяма гавра с народа! Значи плащаш 10 хил. и си продължаваш далаверите. Браво, ГРОБ!
  • 6 Бълха

    21 2 Отговор
    я ухапала , плаща и строят ! А на сина ѝ защо му е това голямо къщище , явно лесни пари влагат !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТЪП НАРОД

    15 1 Отговор
    хахахахахаххаа...хахахахахаха малееее що за народ,що за хора сме ...МИШКИ с наййй - главното М....,глобили я били...,а нещо по-така..,като уволнение или нещо друго....или няма нужда...
  • 9 Чочко

    15 2 Отговор
    И къщата няма да се бута, така ли???? Браво бе!!! След месец два ще цъфне втора, после трета и ще се формира ново курортно затворено селище Тюленово 2. И къде ще се изливат кафявите води, как къде, в морето! Но не направо с чрез Заустване!! Браво бе герберасти, плюете, че комунягите са гадове а вие застроихте и малкото което остана!!!
  • 10 Миризлив пор

    8 3 Отговор
    Стоя, чета коментари и гледам повечето не са на ясно с действителността по него край. Реално Шабла е град от 1969 година, преди това село. Численост около 3400 човека реално със поне 1000 по-малко(работят извън страната). Ако трябва да сме честни няма нови хора от поне 30 години така, че тези 2500 човека вътре са в голямата си част роднини. Или по друг начин казано тази жена не може да е издавала разрешителни ли? Сина и от кого е могъл да вземе разрешение за строеж?

    Коментиран от #19

  • 11 Ей кви схеми кво чудо

    6 2 Отговор
    В затвора такива хитри лисици🤔
  • 12 При тази ситуация

    6 1 Отговор
    Е следвало да пита РДНСК, или дори ДНСК официално и да получи указания как да работи. Наказанието е слабо.
  • 13 гост

    10 1 Отговор
    За такова нещо се влиза в затвора, а у нас я глобили и евентуално, ама надали, може, или пък не, да си загуби поста. Криминогени във всички нива и постове.

    Коментиран от #15

  • 14 Прокурор Гинчев

    4 2 Отговор
    Искам аз да решавам този случай. Глобата ще я удвоя, но на мен ще плати и няма да бутам къщето! Колко труден казус!! От такива казуси изучих децата в Англия, купих вила в Гърция и нов апартамент но къде, няма да ви кажа!
  • 15 Миризлив пор

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Добре де, в случая КОЙ трябва да издава разрешение за строеж в община Шабла на роднините на главния архитект? Или те не могат да строят? Вече съм описал колко народ са там и повечето в някаква роднинска връзка, реално четвърт микрорайон в Дружба, Надежда или Люлин. Или може да строят само външни хора?
  • 16 Сега ясно е, че по този абсурден закон

    2 4 Отговор
    Роднините на гл.архитект няма как да строят, но от друга страна защо главните архитекти поставят на нероднините си такива абсурдни изисквания и изкуствени спънки пред получаването на разрешителни, че те ако не дадат рушвет няма как да се оправят?
  • 17 миш

    5 1 Отговор
    Тоя е построил сграда колко едно селско училище и го глобили колко струва един часовник,къде му е на ръката.
  • 18 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    КОЙ РЕШИ ДА ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯТА НИ ЗА 10 000ЛВ. ?????
  • 19 Валентин

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Тази жена не е от Шабла

    Коментиран от #21

  • 20 Валентин

    2 1 Отговор
    Тази жена не е от Шабла
  • 21 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Валентин":

    Е, те тва не го знаех, предполагах че тя или мъжа и са от там.