Last news in Fakti

4 Юни, 2020 08:21 2 166 6

Делото за укриване на данъци срещу Огнян Донев стигна до Апелативния съд

  • огнян донев-
  • укриване на данъци

Огнян Донев застана на подсъдимата скамейка, след като прокуратурата го обвини, че през 2007 г. като изпълнителен директор на "ЕЛФАРМА" АД не е изплатил данъци на фирмата от 62 779 725 лева

Делото за укриване на данъци срещу Огнян Донев стигна до Апелативния съд - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Софийският апелативен съд ще гледа днес, 4 юни, делото срещу фармацевтичния бос Огнян Донев, предаде БГНЕС.

Софийският градски съд призна фармацевтичният бос Огнян Донев за невинен по обвиненията за укриване на данъци. Неговият съдружник в "Софарма" и изпълнителен директор на "Телсо" АД Борис Борисов също беше обявен за невинен от съдия Даниела Борисова.

Двамата са подсъдими за укриване на данъци от седем сделки с акции на "Софарма" и в различни конфигурации между няколко фирми. Според обвинението, Донев дължи около 63 млн. лв., а Борисов близо 7,5 млн. лв.

Процесът започна преди 7 години. Огнян Донев застана на подсъдимата скамейка, след като прокуратурата го обвини, че през 2007 г. като изпълнителен директор на "ЕЛФАРМА" АД не е изплатил данъци на фирмата от 62 779 725 лева.

Според обвинението в данъчната декларация не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 418 531 500 лева. Това увеличение е формирано вследствие на извършени сделки с акции извън регулирания български борсов пазар и между свързани лица, както се изброяват 7 такива сделки от 2006 г.На съд е предаден и Борис Борисов - за това, че на 30.03.2009 г. в София като изпълнителен директор на "ТЕЛСО" АД с ЕИК 131176385 избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на "ТЕЛСО" АД в особено големи размери - 7 483 105, 19 лева.

Държавното обвинение казва и, че в годишната данъчна декларация не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 74 831 051, 94 лева. Това увеличение е формирано вследствие на извършени сделки с акции извън регулирания български борсов пазар, както се посочват две такива сделки от 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Левски

    20 1 Отговор
    Явно и тук не се е стигнало до споразумение за % който трябва да се плати на хунтата.
  • 2 гост

    16 1 Отговор
    Когато прокуратурата повдигне обвинения срещу Пеевски,Доган,Борисов,Домусчиев и т.н.ще разберем,че вятърът на промяната е задухал.Иначе ще продължим да играем плащаш или ти повдигам обвинения.
  • 3 Българин

    16 1 Отговор
    Не бил знаел,че дължи Данък и Съдията го Оправдала....Прощаваме му и вече няма да прави така...Някакви 60 милиона...Дребни стотинки....
  • 4 Лумпен

    10 0 Отговор
    Оги искаше да става премиер, дърпаше се за печатница Благоев и на бързо му врътнаха едно мега дело. Не, че не дължи милиони от сделката с акциите, приватизацията на Унифарма със все заработките на медицинския състав работел зад граница по татово време за милиони долари. Абе защо всички тия тарикати си мислят, че са по хитри от дявола и нашата памет е като на калинка?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 възмутен

    3 0 Отговор
    е що пришпорват и безспокоят човека сега,то делото от преди 7 години, те решили сега да го подновят, спрете се, има още толкова време докато България се стопи окончателно.