11 Юли, 2020 15:37 5 704 21

Кърджалийски „чорбаджии“ изкарват луди пари от гурбетчии

  • кърджали-
  • гурбет-
  • пари

Един от схемата „Уреждам ви в чужбина“ дори е кмет на едно от кърджалийските села

Кърджалийски „чорбаджии“ изкарват луди пари от гурбетчии - 1

„Баровец“ генерира огромен приход за посредници при работа зад граница. Всеки вербуван жител на кърджалийския квартал носи по 100 евро комисионна на местни „чорбаджии“, пише 24rodopi.com., позовавайки се на „пазарени“ за работа в Германия.

Според тях, един от схемата „Уреждам ви в чужбина“ дори е кмет на едно от кърджалийските села.

Хората работели на терен с жители на квартала от много време. Над 1000 души са заминали на гурбет в Германия през последните няколко години, като калкулирано това означава над 100 000 евро за местните посредници.

„Ерол идва и търси работници. Уреждат ги в тамошни фирми за чистота. Всеки момент ще тръгнат поредните бусове“, разкриха пред наш репортер хора от квартала.

Твърдят, че работата в Германия е една от най-ниско платените. Получават по около 700 евро на месец, а скромните заплати за немския стандарт ги праща в дъното по този показател.

Въпреки това много хора отиват зад граница в рамките на месеци. Фирмите са изрядни, правят се необходимите документи, казват жители на квартала. По 100 евро на осигурен работник пък е огромен стимул за посредници в търсене на евтина работна ръка.

Припомняме, че през миналото лято една от фирмите за сметопочистване дори остана без служители заради „германската авантюра“. Десетки работници напускаха и заминаха на Запад, като там трябвало да чистят киносалони.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 4 Отговор
    Къде е Кешеф????????

    Коментиран от #21

  • 2 Няма 700 евро

    27 2 Отговор
    Значи на месец им крадат по 1100 евро! Въобще не са сто евро на месец! Направо ги съдират! Радостното че османските роми се прецакват един друг! По закон най-ниското разрешено възнаграждение в Германия е 10:50 евро!

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Ass

    16 4 Отговор
    Koi e vinoven 4e horata njmat prili4en pominak v bg
    B.B i sie...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедливост за ЕВГЕНИ МАРЧЕВ!!!!

    9 0 Отговор
    Как няма, като си плащат. За всичщо има тарифа...
  • 6 джаба

    18 2 Отговор
    ЧИТАЦИТЕ УМИРИСАХА БУРГАС НА ОВЧА ЛОЙ ,ДОГАН СИ ГИ ВРЪТКА КАКТО СИ ИСКА А ТЕЯ НЕ СТОПЛЯТ - ПОНЕ ДА ВИДЯТ КЪДЕ ЖИВЕЕ ТОЙ КЪДЕ КОЛИБАРИТЕ НЕЩАСТНИ
  • 7 Изпуснах да напиша

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма 700 евро":

    10:50 евро на час! Местните "турски гастербайтери" спукват от работа нашите османски роми! Всички ми казват "при турчин не почвай никога"! Ние просто не знаем езика, и нямаме друга алтернатива!
  • 8 Бесен Язовец

    10 0 Отговор
    Глупости, схемата е друга например за работници в селското стопанство във Франция местния аграр французин дава на фирмата посредник по 100€ на калпак да наеме работници фирмата посредник дава на работника по 50€ надница др. 50€ остават за фирмата и така всеки ден месец след месец. По 1000€ на месец от работник остават за фирмата ако са 30 рабоника са 30 000€ на месец!

    Коментиран от #9

  • 9 Гадно е

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Но все пак тези които отиват, толкова им е капацитета! Преди да отидат там, са работили в местния парк с количка, лопатка и метла! Или са брали железу и тувла и бакър!

    Коментиран от #15

  • 10 XXI век

    10 2 Отговор
    ...Експлоатация на човек над човека!!! Капитализмът се изроди до своите събратя- робовладелството и феодализма. Само социализъм и реална власт на народа, всички средства за производство в негови ръце ще освободят хората от робството. След това премахване на финикийските значи. Докато има пари ще има и експлоатация (Карл Маркс).
  • 11 Granturismo

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма 700 евро":

    Най-ниското заплащане в Германия в момента е 9.35 ВРО на час бруто

    Коментиран от #16

  • 12 Шайба

    11 1 Отговор
    Съвременната търговия с роби,ограби държавата,дръж хората в страх и мизерия,пък после им предлагай робски труд в чужбина срещу нищожни пари,па взимай и от тях комисионни,а накрая се представяй за техен благодетел и дори им стани управник.
  • 13 Гинка

    3 2 Отговор
    Безплатен Обяд -няма

    Коментиран от #14

  • 14 Шайба

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гинка":

    Така е,но въпросът е кой колко плаща за този обяд и с чии пари,докато едни се бъхтят от тъмно до тъмно само за залъка,други на техен гръб пък повръщат от преяждане.
  • 15 Бесен Язовец

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гадно е":

    Тъй е, разни от Родопите също и като му кажеш 50€ и той ги обръща 100 лв и се казва: ехааа!
  • 16 Може

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Granturismo":

    Сега с короната може да са го нали! Преди нея беше 10:50евро на час, бруто!1300 по банката, останалото на ръка, така работят турците нашите османски роми!
  • 17 фен

    7 1 Отговор
    Да вървят да работят!Няма да ми е мъчно за тях изобщо!
  • 18 Някои

    8 5 Отговор
    Хем сте бедни хем лъха огромен расизъм от българския народ, затова няма да се оправи бг никога
  • 19 ????

    3 3 Отговор
    Роби по ок навън, а кво тук няма пара. Чок фена. Пара йок в булгария. Анафънму. На 30 юли идваме в бг на курбан байрам заповядайте. Да хапнем и пийнем. Политика не искаме. Те искат кокала, като изядем коча ша им дадем на бкп кокала. Мързеливи колкото си искаш от нците
  • 20 Анонимен

    1 3 Отговор
    Роби по ок навън, а кво тук няма пара. Чок фена. Пара йок в булгария. Анафънму. На 30 юли идваме в бг на курбан байрам заповядайте. Да хапнем и пийнем. Политика не искаме. Те искат кокала, като изядем коча ша им дадем на бкп кокала. Мързеливи колкото си искаш от нците
  • 21 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Кешеф не може да отиде в Кърджали ! Там е другата БЪЛГАРИЯ !!!