4 616 34

Безпрецедентна кражба на ток е извършена в Кюстендил

При проверките са открити незаконно включени кабели средно и ниско напрежение

Безпрецедентна кражба на ток е извършена в Кюстендил
Снимка: Shutterstock

ЧЕЗ Разпределение България разкри нагли кражби на електроенергия в град Кюстендил, без прецедент в историята на дружеството по своите мащаб и дързост. Злоупотребата е разкрита на 11 август от екип на дружеството, извършвал проверки за кражби на електроенергия в гр. Кюстендил. Установените нарушения са в ДАП-Кюстендил и в сгради на бившата фабрика за обувки, намираща се в северната промишлена зона.

При проверките са открити незаконно включени кабели средно и ниско напрежение към електроразпределителната мрежа, които са захранвали големи биткойн ферми. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на всички клиенти в гр. Кюстендил.

ЧЕЗ Разпределение изказва благодарност към органите на МВР, гр. Кюстендил, за своевременната реакция при разкритието на случая.

За ефективната борба с кражбите, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания. Тази година дружеството увеличи двойно проверките за кражби на електроенергия, като усилията на екипите дават резултат.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Maf1ata BG

  64 1 Отговор
  Скъпи приятели заради нагледците от Енерго-про ми изгоря телевизора и монитора на PC-то :(

  Коментиран от #3

 • 2 Бухалки

  37 2 Отговор
  Колко такива има, но си плащат данък спокойствие.
 • 3 EL pepi

  21 1 Отговор

  До коментар #1 от "Maf1ata BG":

  Е, сега си имаш нов монитор DELL хихи :D
 • 4 .....

  8 0 Отговор
  Малко им е
 • 5 Кюстендилският

  42 0 Отговор
  Ще го избият от гражданите...
 • 6 Калоян

  17 2 Отговор
  Не м8га да ги разбера тия "фермери", нали биткоина пак мина 10к$ що крадат ток, не им ли покрива разхода?

 • 7 Анонимен

  24 0 Отговор
  Ба ние едно време с права лопата копахме. Тез с ток копат.
 • 8 Гестапото

  9 8 Отговор
  Сестра Галева да не би и тя да се е включила отзат забелязва се много енергия има
 • 9 Реалист

  26 1 Отговор
  ,,Кражбата" на ток в абсурдистан НЕ Е кражба при положение, че цените на тока са част от геноцида към всички нас.
 • 10 ХХХХ

  16 0 Отговор
  Незаконно включени кабели на средно напрежение? Това за България обикновенно е 20 000 V(20 KV). Нещо май журналистите не са разбрали. Не, че е невъзможно да се закачиш под напрежение на въздушна линия 20 KV, ама хич не проста работа и се иска доста скъпо оборудване. И се вижда от далеч. За закачане към кабелна линия 20 KV под напрежение изобщо не ми се мисли по евтино е да се закачиш и редовно и да си плащаш тока с години.

  Коментиран от #13, #32

 • 11 2031

  14 0 Отговор
  А аз си рекох, че са хванали приматите, дето нито ток, нито вода не плащат. Пък то било биткойни. Ох, майко, Българио..... до кога ще мерим с двойния?!
 • 12 Дъ Мозък

  7 0 Отговор
  Ферма викате а ?
 • 13 Behemoth

  13 0 Отговор

  До коментар #10 от "ХХХХ":

  Те работят с квантови компютри затова карат на 20кV

  Коментиран от #15

 • 14 Д-р Хаус

  23 1 Отговор
  Тъй като електро дружествата са си узаконена форма на грабеж от хората, то да крадеш от тях не точно кражба. Нарича се експроприация на експроприаторите и го има в учебниците по марксизъм като нещо положително
 • 15 ХХХХ

  3 0 Отговор

  До коментар #13 от "Behemoth":

  Те сегашните работят с по няколко волта напреже ти искаш квантовите да работя с киловолти. По скоро ще са с миливолти.

  Коментиран от #17

 • 16 ВинетуСъм

  9 0 Отговор
  баце ли е? За чекмедженцето?
 • 17 Behemoth

  2 0 Отговор

  До коментар #15 от "ХХХХ":

  Нямам друго обяснение....акъла не ми го побира Ко праят с 20кV...

  Коментиран от #18

 • 18 ХХХХ

  3 0 Отговор

  До коментар #17 от "Behemoth":

  Единствената ми идея е да го смъкват с някой малък сух трансформатор от 20кV на 0,4 КV(400/230 V). И от там всичко е стандартно. Но за да има смисъл подобно нещо трябва да консумираш ток за над 15-20 хиляди лева на месец, а тогава ще задействаш защите на подстанциите и няма как да не те хванат. Просто не виждам икономическата полза от подобно нещо.

  Коментиран от #21

 • 19 Dakata

  4 0 Отговор
  Незнам комшията има нелегална дърводелска работилница и често се стържи нещо,и електромера му все свети зелено .как става това

  Коментиран от #20

 • 20 САП

  3 0 Отговор

  До коментар #19 от "Dakata":

  Побаели са на електромера му :) Или се закачил без да пита. За което и да е от двете хванат ли го ще реве яко.
 • 21 Знаещ

  4 0 Отговор

  До коментар #18 от "ХХХХ":

  Публикувано във факти.бг: ДАП-Кюстендил и в сгради на бившата фабрика за обувки Публикувано във факти.бг: загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на всички клиенти в гр. Кюстендил. Очевидно е използвано налично оборудване СН и НН във фабриката, а размерът на кражбите съвсем не е за пренебрегване. Кмпютърните станции за "копаене" съвсем не са настолните РС с консумация 100-200W

  Коментиран от #24

 • 22 Станимир Русев

  5 3 Отговор
  Познайте чий е ФАБРИКАТА ? -само ще добавя, че градът е КОМУНИСТИЧЕСКИ .
 • 23 кхуйх

  1 1 Отговор
  Тез 20kv са в извън населени места или в подстанциите. Ходил съм на 10kv на произшествие. Ако сте виждали как се пръска препържена наденица - същото.Само от дъгата. Някой, ако не им е спрял услужливо за малко трасето...не ми се вярва.

  Коментиран от #25

 • 24 ХХХХ

  6 0 Отговор

  До коментар #21 от "Знаещ":

  Знам, че фермите за биткойнти харчат много ток. Но потребление равно на потреблението на града просто няма начин в подстанциите защите да не изврещят на умряло при такава промяна на консумацията на електроенергия. И веднага те засичат. Да имаш познанията да се вържеш на линия 20KV. И да не ти дойде на акъла, че веднага ще те хванат с такава консумация това не ми се вързва.
 • 25 ХХХХ

  2 0 Отговор

  До коментар #23 от "кхуйх":

  Хората ремонтират далекопроводи 400KV под напрежение. С 20kV се работи много по лесно. Дори има специални комплекти за закачане под напрежение при 20кV, но нищо от това не е масова употреба само специални поръчки. А и в България изобщо го няма на пазара само САЩ и Канада. Иначе стане ли белята хич не шега 20kV трепят на поразия. Във всеки град най-много в радиус от 300-400 метра от мястото на което си има линия 20kV. Това, че е кабелна подземна и не я виждаш не значи че я няма. В 90% от селата има линии 20kV до трафопостовете в селто от където са родителите ми са 6 трафопоста. Така, че линии 20kV в България има колто си щеш.
 • 26 Ивомир

  7 0 Отговор
  Ощетена е ЧЕЗ а не държавата. Проблема си е на чехите. Да се оправят. Като купиха мрежата за жълти стотинки и стрижат хората им е добре ама като ги стрижат тях вият като карпатски вълци. Щом не е ощетена държавата какъв е проблема? На мен какво ми дреме за чехите. Да си компенсират щетите, като вдигнат цената на тока в Чехия и да избият загубата.

 • 27 Тези ферми

  3 0 Отговор
  не са ли снабдени само с компютри?На тези компютри колко е консумацията? Това да не са леярните на Кремиковци. Чехите се опитват да си оправдаят загубите. Много им здраве от арменския поп.

  Коментиран от #29

 • 28 Капитан Дончо

  2 0 Отговор
  О-ох! Разкрили "нагли кражби на електроенергия"! Добро утро! Да проверят при патладжаните за какви кражби става въпрос, свят ще им се завие!
 • 29 ХХХХ

  4 0 Отговор

  До коментар #27 от "Тези ферми":

  Консумацита им е достатъчно голяма, че да не могат да си плащат тока с изкопаните биткойнти или печалбата им е твърде мака за не им пука за платения ток.
 • 30 Тото

  2 0 Отговор
  Плащаш си и си копаш. Пей сърце. И всичко е точно. Става мяу бау няма кинти или има засечка някаква по трасето и те хващат. Някой е прибрал биткойните а балъците в кафеза. От там нататък е лакардия.
 • 31 Един

  1 0 Отговор
  Леле! Колко големи крадци са хванали! А енергията дето се изнася през границата - не е ли "чиста кражба"! (НЕК я продава за жълти стотинки, а ние плащаме и за нас и за износа и за американската централа!
 • 32 Възможно

  0 0 Отговор

  До коментар #10 от "ХХХХ":

  Бате ти една средно голяма ферма,знайш ли що ток ще избуха,затова не ме учудва.Оборудването ще го избиеш от високата цена на биткойна.

  Коментиран от #34

 • 33 Брадата

  1 0 Отговор
  Най големия крадеч на ток е самото дружество ЧЕЗ. Не че това не е кражба, но малее пред ЧЕЗ. Румен Пашата итрае там ключова роля...
 • 34 ХХХХ

  0 0 Отговор

  До коментар #32 от "Възможно":

  Средно голяма ферма в България? Ти базикаш ли се? Ферма с няколко десетки хиляди специализирани машини и да я закачиш нелегално? Това са глупости. Никой няма да рискува толкова пари така. Пък тия сметки на откраденото както ги правят ЕРП-та. Просто не ми се говори. Те смята всички консуматори по номнална мощност 24 в денонощието независимо дали са били компютри или печки. И чесно казано, ако при всичките следящи компютърни системи не са засекли подобна промяна консумацията. Или тия са имали вътрешен човек или тия в ЕРП-то не стават и овци да пасат щот ще им объркат бройката.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.