Last news in Fakti

14 Септември, 2020 19:20 2 019 11

В Разградско спряха незаконен внос на отпадъци

  • отпадъци-
  • боклуци-
  • стъклени опаковки

Спрямо нарушителя е приложена принудителна административна мярка в срок до 30 дни да предаде за екологосъобразно третиране на стъклените опаковки, внесени на територията на Република България

В Разградско спряха незаконен внос на отпадъци - 1

В изпълнение на инструкция за съвместни действия между Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Агенция "Митници“ с цел повишаване ефективността на контрола върху трансграничния превоз на отпадъци, на 25.08.2020 г. в Дирекция "Национален координационен център“ (НКЦ) при МОСВ беше получен сигнал от Митническо бюро – Разград за възникнало съмнение за незаконен внос на отпадъци от натрошени стъклени опаковки.

НКЦ изпълнява специфични функции по повишаване на оперативно ниво на координацията и ефективността на специализираните административни звена в министерството по трансграничен превоз на отпадъци, което подпомага министъра на околната среда и водите в осъществяване правомощията му по специализираното законодателство.

В резултат на новосъздадената организация по наблюдение и събиране на информация на централно ниво, се осигурява възможност за осъществяване на превантивен, текущ и последващ контрол, както и навременно вземане на аргументирани решения по разрешаване на проблеми свързани с вноса на отпадъци на територията на Република България.

В резултат на непрекъснато осъществяваната координация между всички заинтересовани звена на национално ниво и в отговор на получения сигнал, на 26.08.2020 г. експерти на РИОСВ-Русе осъществиха проверка по местоназначение на отпадъците, при която на лицето "Нур трейд 2017“ ЕООД бяха съставени 3 акта за установяване на административни нарушения по ЗУО:

– извършва незаконен превоз на отпадъци, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) №1013/2006г. на Европейския парламент и на Съвета относно превози на отпадъци;

– не притежава документ за третиране и транспортиране на отпадъци съгласно ЗУО;

– не е притежава площадка за съхранение и третиране на отпадъци съгласно ЗУО.

Спрямо нарушителя е приложена принудителна административна мярка в срок до 30 дни да предаде за екологосъобразно третиране (оползотворяване) отпадъците от стъклени опаковки, внесени на територията на Република България в съответствие с изискванията на ЗУО.

Предстои последващ контрол по изпълнението на принудителната мярка от страна на РИОСВ-Русе и определяне размера на санкциите за установените нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Откога

    14 1 Отговор
    преработката на суровината отпадъчно стъкло стана престъпно, знаем, че региона на Разград има доста фирми с традиции в стъклопроизводството... Или е поредния прах в очите на българина за замазване на други престъпления

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Бангладеш на Балканите

    13 0 Отговор
    Спряли са дръжки.
  • 3 България

    19 0 Отговор
    я превърнаха в сметище ! Не стига , че я направиха първа по корупция и бедност в ЕС , ами и цялата в отрови ! И морето , и реките. Варварство нечувано !
  • 4 Дельо Хайдутин

    11 1 Отговор
    Домус ага пак трупа пачки.
  • 5 Перо

    13 2 Отговор
    Тиквата направи БГ европейско сметище!
  • 6 Перо

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Откога":

    Нали там е турския завод “Шише-джам”! Първо той трябва да се провери,после измисления министър на околната среда и водите.

    Коментиран от #10

  • 7 розово

    7 0 Отговор
    Някой си е помислил че нещата са се променили и не си е платил на когото трябва.
  • 8 ....

    6 0 Отговор
    Легални или не защо внасяме боклук? Това са 5000 фирми...луда работа
  • 9 Рошко

    0 0 Отговор
    100 са пуснали, един са хванали та да има да се хвалите пред простолюдието
  • 10 Домус ага

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Шише джама е в Търговище, областен град в Североизточна България, административен и стопански център на едноименната община Търговище и област Търговище. Няма нищо общо с Разград. Навремето турците искаха да построят завода в Разград ама кмета заедно с местния СДС олигарх и неговия лакей Прокопиев поискаха твърде голям подкуп, пардон комисионна а търговищкия кмет даде терен безвъзмездно да построят завода. Сега разградчани и от околните села ги карат като добитък в рейсовете да бачкат в Търговище.
  • 11 Директор на завода Диамант

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Откога":

    В Разградско от близо 15-20 години няма фирми, които да произвеждат стъкло, фабриките са разграбени след Костовата приватизация и разпродадени. Има единствено дограмаджии и цехове за стъклопакети и рязане на стъкло.