Last news in Fakti

18 Септември, 2020 09:19 3 814 15

Осъдиха КПКОНПИ, трябва да плати 50 000 лв. за загубено дело

  • кпконпи-
  • загубено дело

Решението на Окръжния съд в Ямбол не е окончателно и КПКОНПИ може да обжалва на още две инстанции

Осъдиха КПКОНПИ, трябва да плати 50 000 лв. за загубено дело - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

КПКОНПИ е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение на двама съпрузи, срещу които е имало дело за конфискация. Процесът за отнемане в полза на държавата е загубен от комисията на три инстанции. Това дава основание и на семейството да търси обезщетение за моралните вреди. Техният иск срещу комисията по Закона за отговорността на държавата е за общо 300 хил. лв.

Съдия Мартина Кирова от Окръжния съд в Ямбол обаче оценява причинените им от комисията страдания на 50 хил. лв., съобщава "Сега" след проверка в съдебните регистри. Решението на Окръжния съд в Ямбол не е окончателно и КПКОНПИ може да обжалва на още две инстанции.

Н.Д. и съпругата му Д.Д. стават обект на проверка от комисията за конфискация, която сега е част от КПКОНПИ, през 2011 г. Причината е присъда срещу Н.Д. от 2008 г. за това, че през октомври 2001 г. в Казанлък е придобил, държал и предал самоделно взривно вещество - тротил.

Освен срещу Н.Д. и съпругата му, проверката на комисията за 25 години назад е насочена и срещу сина му от предишен брак, както и срещу фирмата на жената, която стопанисва един от известните ресторанти в Ямбол. Върху цялото имущество на семейството са наложени запори и възбрани. През август 2011 г. комисията внася в съда и искане за конфискация на имущество за 332 417 лв., което според нея е придобито от престъпна дейност. Две години по-късно процесът приключва на първа инстанция - комисията губи. Съдът приема, че семейството е доказало законни източници на средства и достатъчно доходи. Съдът обяснява още, че комисията не е доказала пряка или косвена връзка между престъпната дейност и придобитото имущество. Комисията обжалва на още две инстанции, но в началото на 2015 г. окончателно губи делото.

Съпрузите твърдят, че с тези си незаконосъобразни действия са ограничени и нарушени техни права, че запорите са им попречили да посрещнат дори обичайните разходи за битови нужди и да живеят нормално. Спрели да обслужват кредитите си, не можели да въртят и ресторанта си, тъй като нямало как да плащат на доставчиците и на персонала. Стресът от производството по конфискация се отразил на здравето и на отношенията в семейството.

Магистратите посочват, че от комисията са поддържали иска на три инстанции, независимо че в хода на делото са събрани достатъчно доказателства за произхода на средствата, с които семейството е придобило имуществото си. Съдът подчертава, че производството за конфискация засяга с по-голям интензитет и в по-голям обем правото на труд и правото на частна собственост, които пряко засягат свободата на личността.

Така на Н.Д са присъдени 30 хил. лв. обезщетение, а на Д.Д. - 20 хил. лв. Комисията им дължи и 1800 лв. за разноските по делото. Заради отхвърлената част от исковете двамата съпрузи са осъдени да платят на КПКОНПИ общо 500 лв. за юрисконсултското възнаграждение.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с рикията

    22 0 Отговор
    Кпкконпи са незначителни мушици
  • 2 Онзи

    41 0 Отговор
    Ето как хунтата може да губи, заради това, че все пак в държавата има читави хора. Значи предал си тротил и ти съсипват живота. Същото става и с малки бизнеси и ресторанти. Малките хора са репресирани, една проверка от ХЕИ, пускат ти проверяващите една хлебарка и те затварят за 3 месеца, ест поръчана от дебелия чичко с G-класата от отстрещната страна който готви безвкусни бълвочи и пере пари и му пречиш.
  • 3 Да бе

    49 1 Отговор
    КПКОНПИ щяло да ги плати! А познайте чии джобове ще олекнат заради гербавите калинки с бухалки.
  • 4 ужас

    26 0 Отговор
    От тефтерчето на Златанов ли са?
  • 5 мишкун

    27 0 Отговор
    КПКОНПИ маша и брадва в услуга на власта, т.е. властовата бухалка, започна да се цепи, скалъпените им производства издишат.
  • 6 За какво е тази структура

    26 0 Отговор
    Назначените там да вземат огромни държавни заплати, да са със специални права за достъп до информация, да няма никакви санкции срещу тяхната некачествена работа. Тази комисия е някакъв рекетираща банда, за която всички плащат от джоба си. Брутално завладяване на държавата от злите хора.

    Коментиран от #10

  • 7 Туту

    16 0 Отговор
    Компотите трябва да бъдат осъдени за много по-големи суми.
  • 8 Перо

    20 0 Отговор
    Осъдиха българския данъкоплатец да плати некадърността или корупцията на държавния чиновник. А кога ще има персонална отговорност,започваща от този,който е приел правилата за назначаване или този,който е назначил некадърника,без правила. Кога отговорният човек за щетите на държавата ще си понесе отговорността. Упорито се бяга от закон в тази посока от 30 г. насам.
  • 9 Един човек

    15 0 Отговор
    Само лична отговорност на държавният служител, а нв както е сега инструкцията да ноаи отговорност за действията на своите служители би решило много бързо проблема. Ако знаеш, че носиш лична отговорност, не би правил мезаконни действия. А сега използват институциите за бухалка и никой не е виновен.
  • 10 Перо

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "За какво е тази структура":

    Така е! Това е абсолютен нон-сенс,в съдебната система и в тези комисии,сами да си определят размера на заплатата,за сметка на данъкоплатеца,без да носят никаква отговорност за нанесени щети на държавата или злоупотреби със служебно положение. Заплатите,бонусите и щетите винаги са за сметка на данъкоплатеца.Ако има здрави кадрови изисквания,добра периодична оценка на работата на чиновниците,отчетност и контрол за недоказани доходи ще има и успехи. Нужна е тотална реорганизация на целия държавен апарат,преосмисляне на структурите и личния състав и тръгване от начало. Каквото и да се прави на гнила основа,винаги е рисково и нестабилно!
  • 11 Чичо Тони

    13 0 Отговор
    КПКОНПИ ще плати от моя и вашия джоб.
  • 12 Динозавър Карабаджаков

    4 0 Отговор
    ПАРИТЕ ДА СЕ УДЪРЖАТ ДИРЕКТНО ОТ ВНОСИТЕЛЯ НА ОБВИНЕНИЕТО, НО НЕ СОЛИДАРНО, А ИНДИВИДУАЛНО... ТОЙ
  • 13 ТРОПЧО

    3 0 Отговор
    ТИПИЧНА ЧИНГИДЖИИСКА ИСТОРИЯ НО.МЙЛНА ЗА ТРЕТИЯ СВЯТ И СЕГА НАРОДА ПЛАЩА НАЛИ ДА ПЛАЩАТ ТЕЗИ ДЕТО СЪТВОРИХА ИСТОРИЯТА ЩО НАРОДА ЕИИИИ НЯМА ОПРАВИЯ В ТАЗ ДЪРЖАВА
  • 14 Бесен

    4 0 Отговор
    Изглежда най-големите некадърници "работят" в главната прокуратура и КПКОНПИ. С бухалката напред, другари. Внимавайте да не се ударите по главите обаче, без да искате.
  • 15 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АБЕ, ЖУРНАГЪЗЕТА - НЯМА "СЪДЪТ В ЯМБОЛ " ... ИМА- СЪДЛЬОТО СЪДЛЯР -ОТ МАЙКА СИ ИЗС-РАН- ОТ ФАКУЛТЕТ УБИЕЦ НА БЪЛГАРИЯ ПРИЗНАТ - И ОТ НИКОГО НЕИЗБРАН ДА СЪДИ -А НАЗНАЧЕН ОТ СЪЩИТЕ ИЗ РОДИ !!!!!!!!!!!