Last news in Fakti

20 Септември, 2020 18:10 2 643 8

Върнали незаконно пребиваващ у нас в Турция по Споразумение с ЕС

  • турция-
  • споразумение-
  • незаконно пребиваващ

След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец

Върнали незаконно пребиваващ у нас в Турция по Споразумение с ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

"Във връзка с публикации в онлайн-издания, съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин", МВР категорично заяви, че те не отговарят на истината.

След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор, на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селехаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция.

Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 02.09.2020 г., след като в МВР е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, Затвора в гр. София, с което съгласно законовите си компетенции министерството е уведомено, че чуждият гражданин Селехаттин Юрюн ще бъде освободен на 18.09.2020 г.

След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка „връщане до страна на произход“ от 18.12.2019 г. съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България. В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн.

В тази връзка Главна дирекция „Гранична полиция“, като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в гр. София на 18.12.2020 г. той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз.

След сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега само от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи незаконно у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Становищата

    14 2 Отговор
    на българските съдилища казват друго и то не е спазено !!! Тогава МВР къде са били , а сега "изнамерили отказа си" ?!
  • 2 Румен

    14 6 Отговор
    Пак го извъртяха. Лъжейки. Но едно вече е ясно,че Европейсия съюз е един бардак и трябва да излезем от него.Мълчание, задкулисие, кражби и приятелство по мафиотски. Е това е ЕС.Заради Тиквата ли стоим в него?

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Мутропитека търгува и с политически дисиденти. Да видим как ще го изпържи султана. Но първо Доган ще се развихри. Честито Шебек банкянски! Няма място под слънцето да си намериш!
  • 4 да де

    10 2 Отговор
    Има ли и други такива незаконно пребиваващи у нас които след излежаване на присъдите си да са били експулсирани или се прави избирателно както винаги.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Връщайте кюрдите

    2 2 Отговор
    Да се борят за независимостта си, стига сме ги хранили
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АнатемаНаСашоНерезаИнаСулЮПаситто

    2 1 Отговор
    Сигурен съм,че не е баш така,както го приказват гавазите СИК-@джиеви,но от мен да мине,повЕрвах им.