2 944 19

Измамиха възрастна жена с прахосмукачка на промоция за хиляди левове

Жената се подписва под договор за покупка с редовна цена седем хиляди и петстотин лева. Тя обаче не разбира, че има почти осемнайсет процента лихва върху сумата

Измамиха възрастна жена с прахосмукачка на промоция за хиляди левове
Илюстративна снимка, БГНЕС

Перяща прахосмукачка за над 7 000 лева, която само на място може да бъде закупена на половин цена. Такива промоционални оферти предлага фирма на възрастни хора. Сигналът беше изпратен до бТВ.

Преди седмица по телефона на 79-годишната Лиляна Господинова от Вършец звънят от непознат номер и я канят на презентация на стоки за бита. Откъде са взели телефонния ѝ номер тя не знае.

На промоцията отиват и други хора от Вършец, сред които Лиляна е избрана като печеливша.

"Той ми казва: "Вие сте този човек, който печелите, какво искате?“. Викам: „Гледам, че прахосмукачката е много добра!“. За нея, вика, ще Ви дадем и подарък, вика, и отстъпка", разказва Лиляна за преживяното по време на презентацията.

Жената се подписва под договор за покупка на прахосмукачка с редовна цена седем хиляди и петстотин лева, с отстъпка от три хиляди и осемстотин лева при закупуването ѝ на място и с готварски уред на стойност две хиляди и осемстотин лева като подарък.

Тя обаче не разбира, че има почти осемнайсет процента лихва върху сумата за прахосмукачката при разсрочено плащане. Това го разбират близките ѝ, когато прочитат договора.

"Всъщност се оказва, че сумата не е такава, каквато казват те, че ще бъде. Карат я да подпише договор, който тя не е прочела, набързо-набързо, качват я в колата, оставят я с продуктите тук, при което тя разбира, че всъщност не е така", казва Мариела, близка на потърпевшата.

Лиляна отчита пропуска си, че не е прочела под какво се подписва и не е осъзнала навреме, че с пенсия от малко над триста лева и с банков кредит трудно ще изплаща скъпите подаръци за децата си.

"Бе те направо… Казвам им, че имам и заем, дали ще може да се прехранвам? Ще може, вика, и това ми бяха приказките с тях. Повече ме караха да подписвам", разказва потърпевшата.

След разопаковане на стоките – без да са ползвани, семейното решение е да се върнат в редовния четиринадесетдневен срок от сключването на сделката. Започват дълги разговори с фирмата.

"Многократно звънене в рамките на три дена, в които нас ни е нямало, тя е звъняла и те са ѝ затваряли телефона: "Ще се свърже някой с Вас, не можем ние", казва Мариела.

Фирмата, продала стоките на Лиляна, е "Велмакс лукс" с адрес в Пловдив. Неин собственик е полски гражданин, който не пребивава в България, но ни препращат към адвоката на компанията Атанас Костадинов.

"Вижте, какво означава "зарибяване"? В крайна сметка това е пазар. Предлага се нещо. Ако иска, клиентът си го купува, ако иска, не си го купува. Всеки може да си прецени какво иска да си купи и какво не. За нас това няма никакво значение кой колко взима пенсия. След като е одобрен от банката кредитор, за нас няма пречка да подпишем договор", заявява Костадинов.

От фирмата твърдят, че и в момента потърпевшата възрастна жена може да се откаже от договора.

"По принцип по закон отказът от такъв договор се прави с изпращане на изявление на отказ от такъв договор. Това го пише в закона, пише го и в самия договор, който госпожата има. Най-лесно е да отиде в пощата и да си изпрати заявлението за отказ. И въпросът да се приключи. До момента при нас такъв отказ не е постъпвал", казва адвокат Костадинов.

„В договора пише, че след седем дена тя заплаща неустойка – десет процента на оригиналната цена, която е седем хиляди и петстотин“, отбелязва обаче Маринела и допълва, че не знае какво е основанието за тази неустойка.

„Те казват, че продуктът е с нарушена опаковка – тя не е нарушена опаковка, тя е просто отворена, кутията е просто разопакована и затворена обратно. Нито вътре нещата са пипнати, нито са разместени, няма нищо такова. Те я карат да плати тази сума по банков път и тогава да изпрати прахосмукачката. Дори да я изпрати по-рано, те няма да я приемат и колкото пъти да изпраща, те няма да я приемат обратно", казва Маринела.

Близките на Лиляна смятат, че подобни скъпи стоки умишлено се предлагат на възрастни клиенти.

"Тя не е могла да си направи сметката, това си е лично нейна грешка. Да, разбира се, те знаят, че възрастните хора лесно могат да бъдат излъгани", казва Маринела.

"Това е класически случай! Случва се с възрастни хора, ние затова предпочитаме да нямаме като цяло като клиенти, защото те са много уязвими впоследствие и много податливи на внушения от техните роднини! Прибират се вкъщи, награбват го деца, внуци – как може, това е много скъпо, ти знаеш ли как ще го изплащаш?", репликира адвокатът на "Велмакс лукс" Атанас Костадинов.

Стоките на фирмата вече са изпратени обратно от Вършец към Пловдив.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 честен ционист

  18 3 Отговор
  Помня ги тия с краварската прахосмукачка. 90-те ги виках по няколко пъти годишно да изперат килимите, пердетата и буланите и винаги ги отпращах с горещи обещания, че ще си помисля сериозно да я купя.
 • 2 Де Факто

  32 3 Отговор
  В територията ни превърната в кочина, масово се лъже и краде, и всичко това е "нормално".
 • 3 Behemoth

  22 2 Отговор
  Те така и гласуват ....за най големия шмекер....магистрали,250 завода за коли ,детски площадки ....
 • 4 Ми да са чели

  13 2 Отговор
  Да е чела, моята баба не може да чете и затова не подписва нищо, научена е какво не трябва да прави.
 • 5 Странно

  15 7 Отговор
  как уж парите на пенсионерите все не им стигат за храна и лекарства а в същото време имат по няколко хиляди готови за хвърляне през балкона или за ''модерна'' прахосмукачка...?

  Коментиран от #16

 • 6 гербаджия

  13 0 Отговор
  Представете си, че ние сме търговците, а вие купувачите.

 • 7 Сталин

  9 1 Отговор
  Наско, какво значи "конц-лагер" ?! Това си е, просто, работа - разтоварваш и почиваш !!! Твоята м..., б.... м.... !!!! Дай, боже, и на мен да дойдеш да ми продаваш прахосмукачка за 7500 лв. !!! А, не дай. боже - на родителите ми !
 • 8 ПКП

  1 5 Отговор
  3500 за прахосмукачката "Дъга" броих преди много години, целият вход идваше на смени дай се диви и цъка с език години след това и да шушукат, че кметът ми я бил купил.
 • 9 икономът

  9 3 Отговор
  Ако мине, а и да не мине пак дерат, герберасти сър!
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Измамни фирми и продукти

  13 1 Отговор
  Ходила съм по покана на такива презентации. Лъжи, подмазвания, уговорки и като им разкрих дефектните стоки и лъжите за себестойността и качеството, започнаха да мълчат и да премигват като мишки в брашнян чувал. Старите хора са им една от целите за печалби.
 • 12 пазарната икономика

  11 0 Отговор
  Ами, на печелившите, честито! Останалите, да не се отчайват. Според търсенето и предлагането. Докато има оголени ду.ета, ще има и навирени пиш..та.
 • 13 123

  11 1 Отговор
  На 79 години, с мераци за прахосмукачка за 3500 + тигани за още 2000! И после проблем с лихвата! Не е проблем сумата, а лихвата! Е, кой е за бой? Бабата, или търговеца? Ей, това хората сме много лакоми, еле ако е на промоция!
 • 14 МОП-а

  4 1 Отговор
  За 7500 щеше да си наеме чистачка и две години да и чисти, готви и пере. Но друго си е да покаже на наборките си, че е от висшата класа и може да си купи 'златна' прахосмукачка.
 • 15 Алфа Вълкът

  7 2 Отговор
  Вчера ми звъня една дъртачка два пъти! "Кой е? Кой се обажда? Кой е?" Хем звъни, хем пита! Вероятно са я пренасочили мошениците към мен. Как няма да ги лъжат тия неуки и прости хорица, не им стига това, ми и деменцията ги гони!
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Някой си

  1 0 Отговор
  Сега последно тази близка на бабата Мариела ли се казва или Маринела? Проверявайте си информацията и статиите преди да ги публикувате!!!
 • 18 Йо Несбьо

  1 0 Отговор
  В Чехия тези презентации за възрастни хора са много чести и го правят немалко фирми на ръба на нарушаване на законите. Разбирате ли, всичко е внушение - вие сте избран, ставате част от елитен клуб, получавате нещо скъпо за малко пари... Подписват се договори, никой не гледа какво подписва, накрая текат едни пари... Един от неколцината притежатели на подобна фирма в Чехия е германецът Бекер, с имение за €55 млн на 9 км от Прага и собствен замък... Всичко е съвсем законно, защото е подготвено от добри адвокати.
 • 19 Коко

  0 0 Отговор
  Фирмата е изключително коректна,имам много продукти от тях.Просто всеки трябва де преценява финансовите си възможности.Всеки иска да има хубави неща в къщи.Иначе по закон ако искаш можеш да върнеш без никакъв проблем и фирмата си ги приема.Не знам за какво е цялата пушилка.Жената си е искала прахосмукачката,но роднините й са я нападнали в къщи и след това олеле какво стана?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.