Last news in Fakti

29 Септември, 2020 09:47 3 261 17

Делото за убийството на Жоро Плъха започва повторно

  • жоро плъха-
  • жоро джевизов-
  • д-р иван димитров

Апелативният съд в Пловдив върна казуса на първа инстанция

Делото за убийството на Жоро Плъха започва повторно - 1
Снимка: БГНЕС

Започва процесът срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха, предаде TrafficNews.bg. По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратената процедура, с разпит на само 5 свидетели. Съдебният състав обаче не уважи молбата му и насрочи процеса по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Днес делото ще започне, като пред магистратите ще се изправят част от очевидците.

Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така, повлиян от гражданския натиск или пък съобразно закона, на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението докторът бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    2 47 Отговор
    Докторчето ако го беше пречукал в нешните обстоятелства, лесно можеха да го изкарат жертва на Ковида, Плъхчо, ама на сега ще лежи у кафеза с другите плъхове и ще му правят интубация изотдзадзе всекидневно.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Vackata

    70 1 Отговор
    Пускайте човека невинен е .Отървал ни е от един плъх.Медал за храброст и да влиза в политиката много хора ще гласуват за него.
  • 3 Бог да пази от плъхове и кърлежи!

    63 0 Отговор
    Свобода за смелият доктор! Истински Мъж, който е защитил дома си, семейството си сам!!! Отлично е знаел, че не може да се разчита на т.нар. полиция, която бие честните граждани вместо да ги защитава.
  • 4 Без вредни примати у нас!

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абдул от Кабул":

    Затваряй си устата и изчезвайте от Родината ни! Веднага изчезни!

    Коментиран от #6

  • 5 Краси

    44 0 Отговор
    Абе да оправдават доктора и целата рода на плъха да чука камъни в кариерата за превъзпитание.
  • 6 Абдул от Кабул

    4 31 Отговор

    До коментар #4 от "Без вредни примати у нас!":

    Всеки си носи кръста, дали тук на Земята, или в Казана, докторът ще си плати за отнетия живот, няма как.

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Абдул от Кабул":

    Такъв живот като на Плъха, с право трябва да се отнема!
  • 8 ТаУмВзе

    25 0 Отговор
    А при обратното положение плъха щеше да е с условна нали. СВОБОДА ЗА ДОКТОРА! ВЕДНАГА!
  • 9 Перо

    23 1 Отговор
    Какво сложно има в това дело? Доктора е виновен за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие,но има намаляващи вината обстоятелства,че е използвал равносилно по опасност защитно средство. Извадил е късмет,че ножа на циганина се е забил в крака му,а не в сърцето,а крадеца не е извадил този късмет с куршума. В случая се касае за самозащита,защото крадеца е влязъл в негова частна собственост и го е нападнал с нож.
  • 10 Браво на Доктора

    22 0 Отговор
    Оставете чевека, отърва ни от един паразит🤔
  • 11 Васко

    17 2 Отговор
    Доктора е много добър човек .Заслужава да бъде пуснат защо въобще хабят държавни пари.
    Този плъх едва ли някого е внесъл данък в Държавата ни .Плъховете се давят в кофата и после в гюма.Айде стига толкова по -тази тема .Полицайте да взимат пример от доктора или да ги обучава на стрелба.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    СВОБОДА ЗА ДОКТОРА
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абдул от Кабул":

    ай сиктир СВОБОДА ЗА ДОКТОРА циганите изнагляха вече
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    у нас няма правосъдие а кривосъдие БЪЛГАРИ събудете се БОРИСОВ ГЕШЕВ до кога циганите ще тормозят безнаказно хората
  • 15 кочо

    4 0 Отговор
    ТРЯБВА НОВ НО НАИСТИНА НОВ ЗАКОН ЗА ПРИТЕЖАВАНЕТО НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ.ЗАКОНА ДА СЕ ЗАПИШЕ В КОНСТИТУЦИЯНА КАКТО ЕВ САЩ.ОРЪЖЖИЕ ТРЯБВА ДО ПРИТЕЖАВАТ САМА БЪЛГАРИ-ДОКАЗАНО.ЗА ЧУЖДЕНЦИ -ЗАБРАНЕНО.ОРЪЖИЕТО ДА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ СЪДА А НЕ ОТ МВР.
  • 16 Що така

    1 2 Отговор
    Масова практика е "лошите" да се назовават с прякори /обикновено противни/, а "добрите" да се споменават с титлите си. Как веднъж не видях в медиите да се споменават прякори от рода на "каскета", "тиквата" и т.н.?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.