16 Октомври, 2020 08:49 13 703 20

Разправия за жена разкри измами с пенсии за милиони в Пловдивско

  • измами-
  • пенсии-
  • пловдивско

Срещу суми от 5 до 32 бона бивша служителка на НОИ „зарибява“ граждани

Разправия за жена разкри измами с пенсии за милиони в Пловдивско - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Кръчмарски хвалби и спор за жена доведоха до разкриването на крупни измами с пенсии за стотици левове в Пловдивско. Срещу суми от 5 до 32 бона бивша служителка на НОИ още от зората на пенсионната реформа в началото на новото хилядолетие „зарибява“ граждани, за да им осигури охолни старини. Така са източени близо 5 млн. лева от бюджета, съобщава в. Монитор.

Разплитането на схемата започва през пролетта на 2013 г., когато анонимен гражданин посочва името на пенсионер, който редовно се черпи в кварталната кръчма и се хвали, че без да е работил нито един ден в мините се е сдобил с пенсия с категориен стаж и е успял да прецака държавата.

По-късно в хода на административното производство ще се окаже, че човекът “е работил” 11 години в мина, за която нито той, нито член от семейството му си спомнят къде е била, поради амнезия вследствие от автомобилна катастрофа.

Другите два сигнала са подадени от бивши приятели. Спор за жена ги мотивира взаимно да се омаскарят, като подадат сигнал един срещу друг, че са ползвали ранно пенсиониране като военни, като към недостигащия им военен стаж са добавили и такъв, който не са полагали в армията. Тогавашната проверка в архива на отдел „Пенсии” установява, че и трите пенсионни досиета липсват.

Случаите провокира анализ на ситуацията и незабавна реакция на ръководството на НОИ – Пловдив. На инвентаризация са подложени около 300 000 пенсионни досиета, включително досиета за изплащане на добавка от починал съпруг и около 200 000 пенсионни досиета, чийто срок на съхранение не е изтекъл.

Проверката показва липсата на 270 пенсионни досиета, описват схемата от НОИ. Част от тях са редовни, но са установени 116 случая на лица, получаващи пенсии, отпуснати през периода 1999- 2000 г. и обработвани от едно и също длъжностно лице – контрольор, служител на НОИ до 2009 г. Част от тях са с пенсия, отпусната с категориен стаж от известни вече рискови осигурители - „Мини Марица изток“, „Горубсо Мадан”, „Горубсо Лъки“, Завод „Мраз“, Завод „Вулкан“, Мини „Маджарово“ и др.

Втората група са пенсии, първоначално отпуснати с нисък индивидуален коефициент, който с последващи едно или няколко заявления за изменение се увеличава драстично, понякога в пъти. Поканени да посетят териториалното поделение и да представят документите си за стаж, лицата не са се отзовали. Тогава се задейства партньорството между институциите и се намесва „Икономическа полиция”.

При поискване от страна на контролните органи да представят документите проверяващите се сблъскват с описани от НОИ като „стандартизирани до глупост реалности“ - „документите не са ми върнати от НОИ“ и/или „откраднаха ми ги, изгубих ги, изгоряха”. Без да бъдат спирани пенсиите се налага да се възстанови стажът и доходът по декларираните от лицата обстоятелства. В нито един от тези 116 случая не се потвърждават условията, при които първоначално е била отпусната пенсията.

Последва изменение или прекратяване на пенсиите. Разнообразието на поведението на лицата варира в широки граници – от такива, които не обжалват постановените административни актове и са погасили недобросъвестно получените пенсии - погасени наведнъж дългове от 100 000 лв., 20 000 лв., без прилагане на изтекла погасителна давност, до случаи, довели до извървяване на целия път на административна и съдебна фаза.

В рамките на съдебното производство окончателно са спечелени над 100 дела за преценка правото и размера на пенсията с мотив, че стаж от категория, различна от трета, трудно може да бъде забравен. Процесът е динамичен и все не е приключил, общият размер на щетите за НОИ – главница и лихва, възлиза на около 4 700 000 лева.

Зад схемата стои бивша служителка на НОИ, която „зарибява“ граждани, част от тях посетили приемните на НОИ, с други се среща в близко кафене, с „професионална загриженост”, че ще им помогне в отпускането на пенсиите, за което само трябва да платят определена сума за закупуване на недостигащ стаж.

Паяжината се разраства с предаване на информация от уста на уста за тази възможност за „пенсиониране”, желаещите се множат, за да се стигне до суми от 32 000 лева за „закупуване“ на недостигащ стаж и ескалация до размерите на индустрия. Служителката напуска системата на НОИ през 2009 г., но разширява дейността си, легитимирана като консултантска фирма. Следват сигнали на НОИ до прокуратурата и икономическа полиция.

През 2018 г. и 2019 г. зачестяват оплакванията в приемната на НОИ от граждани за суми, които са платили на въпросната консултантска фирма, вариращи от 5000 до 32 000 лева, за отпускане на пенсия. Успоредно с това се подават сигнали в прокуратурата. Следва арест и трима, сдобили се с обвинения: бившата служителка - собственик и управител на консултантската фирма, нейният съпруг и дъщеря ѝ. При обиск са иззети почти 200 досиета, формуляри и документи за стаж, печати на осигурители, кашон с трудови книжки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиявици

    77 6 Отговор
    Хрантутим мутри, цигани и турци с кървави данъци.

    Коментиран от #2, #12

  • 2 русенец

    90 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пиявици":

    Храним и един милион държавни и общински служители, които би трябвало да правят животът ни по-уреден и поносим.
  • 3 Ханджията

    48 3 Отговор
    Единия се хвалел в кръчмата и доносниците го налазили, другите клатели една и съща джанка и си прехапали езиците - доносниците процъфтяват, а държавния апарат рботи - "всеки за себе си"... Кефи ме тая държава

    Коментиран от #7

  • 4 Ром със 100% слепота

    70 1 Отговор
    Дрифтира с кола за сто бона! Ненормална държава! Всеки ром навършил 40, е пенсионер е по болест!
  • 5 Монтана

    49 2 Отговор
    А КАКВО СТАВА С НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО НА ЦИГАНИТЕ.ИМА ЛИ НЯКОЙ ТОПКИ ДА СРИНЕ ВСИЧКО НЕЗАКОННО.
  • 6 Псевдоним

    21 0 Отговор
    Много е вярна онази приказка, че хора с малки слабости не са способни на големи подвизи.
  • 7 Много си прав, братче,

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ханджията":

    Ни за този аспект на нещата, никой не се сеща! Виж, нямаш много лайкове.
  • 8 Баш Батка

    11 3 Отговор
    Покрай сухото гори и мокрото...сега колко пенсионера ще бъдат ощетени заради няколко рома.
  • 9 Абсурдистан войвода

    33 0 Отговор
    Само 20 години е трябвало да разберат каква е схемата... дали това са работещи институции? И сега какво ? Кой ще върне кражбите ? Дали не са минали давност повечето ?
  • 10 Фаро

    19 3 Отговор
    Умните и смелите протестират а страхливите се страхуват и да живеят
  • 11 Боби

    6 0 Отговор
    Бразилци.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нямам срам

    4 1 Отговор
    Това е старо поне от седмица... няма с какво да запълните сутрешните новини...
  • 14 Юрист

    13 0 Отговор
    И сега ще й дадат 2г. условна!
  • 15 ИЗМАМНИЦИ

    17 0 Отговор
    какво стана с миньорските пенсии в Силистра? ДОКАЗАНО Е ЧЕ ИМА МИНЬОРСКИ ПЕНСИИИ БЕЗ ДА ИМАТ ПРАВО НА ТОВА И ХВАНАТ БЕ ШЕФА НА НОЙ СИЛИСТРА. НО ПЪЛНО МЪЛЧАНЕ И ЗАТЪМНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА. ВЕРНО ЛИ Е ,ЧЕ БИВШИЯ КМЕТ НА СИЛИСТРА БАЛУШЕВ ,СЪЩО ПОЛУЧАВА МИНЬОРСКА ПЕНСИЯ БЕЗ ДА ИМА НИТО ЕДИН ДЕН ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД????? ИЗМАМИ С ПЕНСИИ В СИЛИСТРА ГИ ИМА ОТДАВНА НО НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН. ГЕШТАПО КАКВО КАЗВА ПО ВЪПРОСА?ГЕШЕВ РЪБОТИ ЛИ ПО ВЪПРОСА ИЛИ НЕ?
  • 16 😝😝😝😝😝

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Жегна ли те? И ти ли на помощи караш?
  • 17 Петър

    11 0 Отговор
    Добре ги пишете тези работи ама трябва да следите развитието им. На Тита с баща и кво стана, бе?
  • 18 въпросче

    2 0 Отговор
    Разправия за жена разкри измами с пенсии за милиони в Пловдивско. Кръчмарски хвалби и спор за жена доведоха до разкриването на крупни измами с пенсии за стотици левове в Пловдивско. КОЕ Е ВЯРНОТО? СТОТИЦИ ЛЕВОВЕ И МИЛИОНИ ЛЕВА СА РАЗЛИЧНИ ОТ ТУК ДО ЛУНАТА!
  • 19 инчхай

    4 0 Отговор
    съд за герберските калинки и мисирки по кабинетите на НОЙ
  • 20 Гост

    3 0 Отговор
    Закона за такива служители трябва да бъде безпощаден. Едни ще се трепят цял живот и едвам вземат 500лв. пенсия, а други основно цигани без един ден стаж с по-голяма пенсия. Ето за това протестират хората за справедливот.