20 Октомври, 2020 10:28 4 036 18

Десетки хиляди глобени за неносене на маски

  • маски-
  • глоби

В столицата все по-често се забелязват нарушители в големите търговски центрове

Десетки хиляди глобени за неносене на маски - 1
Снимка: Shutterstock

Над 75% от съставените актове за установяване на административно нарушение на мерките срещу COVID-19 са за неносене на маска. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи, предоставени за „Монитор“.

Полицията е глобила 17 652 души за липсата на медицинското предпазно средство на закрити места от 13 март – началото на извънредното положение, до 18 октомври. Санкциите за това нарушение са в размер от 300 до 1 000 лева за физически лица и от 500 до 2 000 лева за юридически лица, припомнят от ведомството. Общо наложените санкции от МВР за неспазване на противоепидемични мерки са 22 929 за същия период.

В столицата все по-често се забелязват нарушители в големите търговски центрове. Според данни от Столичната здравна инспекция само през изминалата седмица са съставени общо 70 акта за неспазване на мерките в моловете 6 пък са раздадените „честитки“ в нощни заведения. РЗИ уведоми, че засиленият контрол в тази посока ще продължи. Освен скок в заболеваемостта от COVID-19 в последните 30 дни се забелязва и драстично увеличение на контактните лица. В рамките на месец броят на гражданите, поставени под задължителна изолация, е нараснал четворно. В момента у нас те са над 15 хил., сочат данните от РЗИ.

Справка от МВР за „Монитор“ показа и че един на сто карантинирани нарушава задължителната изолация. Според статистиката от 13 март, когато бе въведено извънредното положение в страната, до неделя - 18.10., забрана да напускат дома си вследствие на контакт със заразени са получили 300 хил. души. От тях 3 079 са с досъдебни производства за това, че са напуснали адреса, в който е трябвало да се изолират. За нарушителите на карантината се предвижда глоба в размер на 5 000 лв. При въвеждането на извънредното положение обаче наказанието за провинилите се карантинирани бе много по-строго.

То предвиждаше до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди глоба. Така преди дни 22-годишен младеж от Варна беше осъден за нарушаване на карантината по време на обявено извънредно положение в страната. Съдът одобри споразумение с прокуратурата и младежът се съгласи да получи 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 10 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Omg

    6 1 Отговор
    Аз да не съм
  • 2 COVID1984

    20 2 Отговор
    „Хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта.“
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 зара

    29 1 Отговор
    десетки хиляди?!?! егати опашатите лъжи!

    Коментиран от #15, #16

  • 5 никогиш

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Блажени са вярващите, страхливият народец надига маската до веждите.
  • 6 Джи

    40 1 Отговор
    Егати наглите бре. Чудя се дали ако приемат носенето на маски навън, ако си отворя прозореца в къщи, дали пак ще трябва да си слагам маска, това не се уточнява. Замислете се колко е измислено всичко.

    Коментиран от #8

  • 7 ддд

    22 4 Отговор
    Мдам, и актовете отпадат в съда :)

    Коментиран от #14

  • 8 дддд

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джи":

    Някой "наш" човек или внася маски или ги произвежда... за това вече няма други мерки, а само - маски...
    Нали се сещаш: 7 милиона маски би трябвало да бъдат изкупени, ако сме овце..... и то - 7 милиона на ден, ако ще се сменят почти правилно, щото правилното е на всеки 2 часа.

    Отделно, с маската шанса да се заразиш е по-голям отколкото без маска.

    Коментиран от #10

  • 9 Верно ли

    13 0 Отговор
    Баце бързо да изтегли нов заем, да подаде прясно напечатана пара към банките, та да можем наволя да теглим дългове за да си плащаме глобите!
  • 10 Джи

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "дддд":

    Прав си приятелю, всичко е бизнес.
  • 11 Много умници тука бре!

    3 3 Отговор
    Смятат, умуват, остроумничат... доката властта ги ..... с 200! Само смелчаци няма да скочат!

    Коментиран от #12

  • 12 Джи

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много умници тука бре!":

    Добре дошъл в клуба.
  • 13 ЦК на ГЕРБ

    9 1 Отговор
    Няма как ! Имаме чекмеджета да пълним,план изпълняваме!
  • 14 Сливи за смет

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "ддд":

    Така е. Но хората трябва да знаят, че това постановление за носенето на маски противоречи на 2-а закона от конституцията. А нито едно постановление, заповед и т. н. т. не може да е валидно ако противоречи на ЗАКОНА. 1-ят е законът за забрана на бурки и дори частично закриване на лицето на обществени места. 2-ят е законът за народното здраве член 64 , ал. 3-та, който гласи, че при извънредни обстоятелства ако се налага слагане на предпазни такива, то държавата е длъжна да подсигури безплатно маските, ръкавиците и дезинфектантие за своя сметка. Отделно , че не може да бъдат използвани постоянно, поради опасност от здравни проблеми. Тука незаконно издевателстват над хората, разчитайки на тяхното незнание и постоанно насаждан страх, което си е престъпление.А и отделно колко е истински този ковид. Не ви ли прави впечатление как в един ден - петък 13.о3.2020г. завориха изведнъж над 2-а милиара души? Нещо съвсем ненормално. Би трябвало да се замисли човек при такива обстоятелства.
  • 15 В евро 💶, в евро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "зара":

    Трябва да са глобите нали сме в евро зоната, така и Бойче няма да прай ченч за чекмеджето, той е казал на дофторите, "помагайте" , и ето в четвъртък всичкото уфце с намордници, който нема, ше "помага" на Винету, голем кеф
  • 16 Последния гратисчия

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "зара":

    Вече сме роби от модерния свят.
  • 17 сссс

    1 0 Отговор
    Полицията глобява, ама после акта пада в съда...
  • 18 МАНГАЛИИИ

    2 0 Отговор
    КОЙТО Е БЕЗ МАСКА ЩЕ МИ ГО ЛАПА !