Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 09:40 3 556 20

Бум на онлайн измами със скъпи стоки

  • онлайн измами-
  • скъпи стоки

Най-често жертвите се атакуват през платформи за безплатни обяви

Бум на онлайн измами със скъпи стоки  - 1
Снимка: Shutterstock

Бум на измами при покупка и продажба на скъпи стоки в интернет, отчитат контролните органи. В жертви през последните седмици се превърнаха десетки българи, които търгуват с техника, висок клас спортни стоки и дори луксозни коли през платформите за обяви, съобщи Нова ТВ.

Най-често жертвите се атакуват през платформи за безплатни обяви, сайтове за продажба на коли и страници за запознанства. Измамниците се насочват предимно към луксозни или редки стоки – като лаптопи, фотографски оборудване, автомобили и велосипеди, селскостопанска техника и дори екзотични животни от редки породи. Мишени са както купувачи, така и търговци.

Защо в крайна сметка остават с празни ръце?

Планински велосипед – висок клас, на добра цена. Атрактивната оферта привлича Лъчезар Захариев - докато търси ново колело, с което да преодолява труднодостъпните маршрути. Обявата е публикувана в една от най-големите онлайн платформи с обяви за нови и употребявани велосипеди.

Там Лъчезар се свързва с търговеца. Според описанието в обявата: чешки гражданин.

„Там започнахме да се разбираме – има ли го налично колелото, каква е цената, на която го продавате, можем ли да я намалим, доставката колко ще бъде“, разказва Лъчезар.

Договарят се за цена на велосипеда от 2300 евро. И още 75 евро за доставка. За да пристигне колелото в България търговецът предлага услугите на фирма, която да направи доставката. Скоро по имейл с Лъчезар се свързва посредникът – голям онлайн магазин за спортни стоки. Той изпраща и инструкциите за получаване на доставката.

Комуникацията за доставката се води на английски език. Според указанията: парите, които Лъчезар преведе, ще бъдат изтеглени едва след като пратката бъде доставена.

Лъчезар превежда парите за планинския велосипед по сметка на частно лице в люксембургска банка. И започва да чака покупката.

„Имах срок за пристигане – на датата ми се писа сутринта, че има забавяне заради COVID-19, след това – на новата дата не получих никакъв имейл, нямаше и следа от колелото. Тръгнах да се свързвам с тях, но така и нямаше контакт“, казва Лъчезар.

Така той разбира, че е измамен. Подобни сигнали от потребители, останали с празни ръце след поръчка на скъпи стоки, пристигат все по-често до контролните органи.

„В ЕПЦ периодично получаваме подобни сигнали, като последните дни те се засилват осезаемо за съжаление. Продавачите изпращат договори и доказателства – под формата на документи, и така потребителите смятат, че всичко е законно, за съжаление при нас такава проверка няма как да се направи“, обяснява Соня Спасова – Европейски потребителски център.

Така плащат големи суми за скъпи стоки, а в замяна не получават нищо, разкриват схемата контролните органи. Пътят на измамната сделка в повечето случаи започва от сайтове за безплатни обяви.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 2 Отговор
    В България никога нищо не може да се направи - надежда всяка тука оставете. Обречен народ.
  • 2 БАЙ Х@Й

    11 1 Отговор
    Аз така платих за един Вейрон , а ми пратиха Мачбокс! Ама не мога да ги осъдя - изпратили ми били точно заявената марка и модел !
  • 3 Токо

    21 4 Отговор
    Можеш да излъжеш и измамиш само алчен човек . Не можеш да излъжеш нормален човек с глава на раменете си . Как така ще платиш нещо предварително без да си видял ? Да не говорим , че пазаруваш и търгуваш със не легитимен търговец , който не си виждал и не познаваш !!! Всеки алчен човек си го заслужава !!! И евала на тези които им го причиняват и ги приземяват!

    Коментиран от #8

  • 4 Град Козлудуй

    3 11 Отговор
    Ами то така е ! Така ще спечелим и изборите за президент за втори път. Ама май няма да стане де . Как мислите , че моята партийна ръководителка спечели със 80 % ?? Сега ''пиарките '' са ни в отпуска и търгуват в интер нет ! Подготовка за изборите . Вива ла Румен -чо
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 езиковед

    11 1 Отговор
    Имал бол пари, дал. Само наложен платеж или лично вземане. В Люксембург са най-големите менти.
  • 7 МП4

    12 0 Отговор
    Тези репортажи се правят с друга цел...В България 80% пазаруват или от официалните онлайн магазини за нови потребности или сайтовете за използвани или нови продукти, знаеки ги дори и бебетата...Това се прави с цел да се опитат , да промият мозъка на потребителя да ходи ,да купува от магазините с 300% надценка или онлайн нови стоки,защото им се подбива бизнеса на някои си, вие не знаете каква търговия върви по платформите за втора употреба и някои губи от това хаха . Как така ще те излъже някои , тук като поръчаш нещо нима няма преглед и тест ,.преди да го купиш?
    Не вярвайте на 100% на медиите и репортажите им, вс е с цел и интереси :)

    Коментиран от #9

  • 8 някой

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Токо":

    Когато пазаруваш от чужди сайтове, винаги плащаш предварително. Най-големите онлайн търговци като Амазон и Алиекспрес също. Плащаш, поръчката се потвърждава и чакаш. Самият сайт превежда на търговеца парите след потвърждение, че стоката е получена и няма забележки. В случая са му казали същото. За това и човекът се е доверил.

    Коментиран от #11, #12, #20

  • 9 шопа

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "МП4":

    Тук става въпрос за друго ! Но ти не си разбрал . Защото още си малък ! хахаха Имам предвид умственият ти багаж не стига хахаха

    Коментиран от #17

  • 10 Бегача

    10 1 Отговор
    колело за 2.300 евро да не е с двигател на порше
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Токо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "някой":

    Ама верно ли бе човек !!! Добре че има по някой знаещ тук , че и аз да науча по нещо ново от време на време . Клас . Клас . Благодаря за разяснението !!
  • 13 Токо

    8 0 Отговор
    Иколко трее да си ТЪП за да преведеш сума на частно лице в Люксенбургска банка ??? Трябва някой РАЗБИРАЧ за да го направиш !

    Коментиран от #16

  • 14 Антиседераст

    9 0 Отговор
    Пазарувам само от АМАЗОН. Риск има само да не повредят или откраднат на летище София тъй като там бачкат неграмотници събрани чрез конкурс по малоумие
  • 15 Ники

    4 0 Отговор
    Живи да ги ожалиш купувачите на ЛУКСОЗНИ СТОКИ... Не си взели животоспасяващия луксозен продукт горките 😭
  • 16 някой

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Токо":

    Извинявам се, за това си абсолютно прав.
  • 17 МП4

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "шопа":

    Нз за моя багаж малък ли е голям ли е ,.ама твоя го няма изобщо. Това е на същия принцип както една си е беше поръчала тоалет от скъпа марка , взела си кашончето от куриера само че е забравила да го провери и се е е натъкнала на бабешки бикини от 1лв . Малкия си ти , ама си и просъ и невменяш в нещата , сега ще си кажат половината еми как ще поръчвам от Интернет ,я виж как лъжат хората , това е целта....Андрешко не си за тези работи

    Коментиран от #19

  • 18 Хайл

    3 0 Отговор
    Пари на превод само вземам
  • 19 шопа

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "МП4":

    Както кажеш . Виждам , че ги разбираш нещата ! Аз нямам твоя капацитет ! Пожелавам приятен ден .
  • 20 Фен на БМВ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "някой":

    В случая човека е превел пари на частно лице, в някаква си банка. Трезвен човек не би го направил, особено за такава голяма сума. Всеки който пазарува онлайн е запознат, като не разбирате си намирате някой който разбира.