Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 09:37 2 461 3

Пропуски на прокуратурата по сагата с кораба "Хера“

  • хера-
  • кораб хера

Държавното обвинение и частните обвинители не се съгласиха с оспорената подсъдност на делото, както и със съображенията то да не бъде гледано задочно

Варненският окръжен съд даде ход на разпоредителното заседание за потъването на кораба "Хера“. Оказа се, обаче че в хода на досъдебното производство е било допуснато съществено процесуално нарушение, поради което делото беше върнато на държавното обвинение за отстраняването му, съобщиха от пресслужбата на съда.

Петчленният съдебен състав счете, че липсата на информация кои са наследниците на починалия украински моряк Олексий Левченко и липсата на надлежно уведомяване за техните права да участват в наказателното производство е пречка да бъде даден ход на делото по същество. Съдът посочи, че е положил усилия да установи всички лица, които биха имали качеството на пострадали, включително и близките на украинския моряк, но това не е задължение на съда. От изпълнена съдебна поръчка се установи, че към момента Левченко има майка и дъщеря, които не са информирани за наказателното производство. Органът на Досъдебното производство е този, който трябва да издири и уведоми всички наследници за правата им според НПК, посочиха от съда.

Защитникът на единствения останал обвиняем - Стефчо М. технически директор и ръководител "Морски операции“ във фирмата "Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД менажирала "Хера“, изтъкна и други пречки за даване ход на делото. Според него подсъдността била на Софийски градски съд, тъй като резултатът от престъплението бил зад граница. Освен това в хода на досъдебното производство Стефан бил разпитван в качеството на свидетел, както и не бил запознат със показанията на анонимен свидетел, което ограничавало правото му на защита. Не ставал ясен и състава на престъплението, липсвали и смъртни актове за по-голямата част от моряците. В това разпоредително заседание, адвокатът на обвиняемия промени позицията си и изтъкна, че пречка представлява и задочното разглеждане на делото, тъй като нямало да бъде възможно изясняването на обективната истина.

Държавното обвинение и частните обвинители не се съгласиха с оспорената подсъдност на делото, както и със съображенията то да не бъде гледано задочно. По отношение на обвинението, прокуратурата изтъкна че всичко ясно е посочено в обвинителния акт и въпреки че се съгласи с част от изложеното от адвоката на Стефчо М. за допуснати процесуални нарушения, заяви че те са отстраними.

След тайно съвещание и след като взе предвид становищата на страните, Варненският окръжен съд прекрати наказателното производство спрямо втория подсъдим Милен Балчев - генерален директор и ръководител "Експлоатация“ на фирмата, след като по-рано тази година той почина. Съставът прие, че производството срещу Стефан М. може да се гледа задочно, предвид обстоятелството че същият е обявен за национално и международно издирване. Според съдебния състав, съществено процесуално нарушение представлява единствено липсата на надлежно уведомяване на всички наследниците на пострадалите за техните права да участват в производството. Съдът прецени, че делото е подсъдно на Окръжен съд – Варна, а останалите посочени от страните процесуални нарушения са отстраними или са обстоятелства по съществото на делото.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    12 1 Отговор
    Абе съдиите не разбраха ли, че прокуратурата е направила предложения за промяна в НПК. Вече искат да има осъдени без съд.
    Какви процесуални нарушения, България е прокурорска държава
  • 2 Тук

    11 0 Отговор
    Съмнява ли се още някой, че българската прокуратура е един голям балон с въздух! Трябва да се изчисти всичката измет, начело с Гешев и да останат само хора, защитаващи ОБЩЕСТВЕНИЯ интерес! За тази цел трябва да се промени изцяло законодателството, според европейските норми!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.