Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 12:28 2 383 8

Обвинения за четирима, търгували с кръвта на бедни хора

  • кръв-
  • кръводаряване-
  • търговия с кръв-
  • русе-
  • организирана престъпна група

Престъпната група е действала на територията на Русе от началото на март тази година

Обвинения за четирима, търгували с кръвта на бедни хора - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четирима души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел на имотна облага от продажба на кръв на територията на гр. Русе, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

Обвинените са задържани на 9 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция на служители от Сектор „БОП“-Русе, Разград под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването е установено, че групата е действала от началото на март 2020 г. Всеки от участниците е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от „купувачите“ получавали по 200 лв. Така за групата оставали половината средства от продажбата.
За кратко участниците организирали група донори „на повикване“, които при нужда били длъжни да се явят незабавно за „даряване“ на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.

С прокурорски постановления на трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа. Днес, 11 ноември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    25 1 Отговор
    Такава група има до всяка болница, но понеже тарторите са от избирателите на Баце със сините венци, не се пипат.
  • 2 Bathory

    8 0 Отговор
    По колко върви литър на черно?
  • 3 me be re

    14 0 Отговор
    Тия откриха топлата вода. Пред всеки кръвен център има такива търговци. Повечето са цигани. А в Ловеч имам съмнения, че са комбина със сестрите от кръвния център.
    Но нищо, да върви бизнеса.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 В нашия град пък

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "me be re":

    Тези работят под шапката на полицията,може и за тях!Тия полицаи ат Русе браво,май не са влязли в далаверата!
  • 5 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "me be re":

    Има ги и в Плевен, но не виждам в какво са виновни. Ако ние бяхме съпричастни един към друг, те нямаше да са там.
    А в Русе вероятно циганите преразпределят територии с помощта на полицията.
    Замислете се защо при такъв дефицит на кръв, кръвните центрове са толкова пасивни в пропагандирането на безвъзмездното кръводаряване? Нашият център има един декар празен асфалтиран паркинг, но не ни разрешават да влезем там с колите си.
  • 6 Дълбоко виждащ

    1 0 Отговор
    И какво е провинението им???Когато искат Кръв ,плащаш не 200 ,а 300лева в Пирогов на Старшата сестра,като оперираха тъща ми,Шийка на ябълковидната кост и после ,като я взехме....мина седмица докато я въстановим...Убеден съм,че бяха спестили кръвопреливането!!!Докато я закарам в къщи пребелва очи няколко пъти,добре че не сме от тези дет се врат при лекарите!Да не мислите,че са ми дали Фактура,А??
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.