4 Декември, 2020 08:30 1 988 16

Рязък скок на домашно насилие по време на пандемията

  • домашно насилие-
  • роб диксън

България се е вписала в тъжната световна статистика с 9 убити жени само в рамките на 2 месеца при първото затваряне заради СOVID-19

Рязък скок на домашно насилие по време на пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Случаите на домашно насилие са се увеличили рязко в световен мащаб по време на пандемията от коронавирус. А Великобритания предлага да окаже помощ на България в превенцията и борбата срещу домашното насилие, заяви посланикът на Обединеното кралство у нас Роб Диксън.

Посланик Диксън призова за спешни мерки пред БНР:

„И ако не бъде оспорено, ще продължи, след като тази криза отмине. Фондът на ООН за населението изчислява, че ще има 15 милиона повече случаи на домашно насилие за всеки 3 месеца карантина. Най-маргинализираните хора вероятно ще бъдат най-силно засегнати“.

Омбудсманът Диана Ковачева изрази съжаление, че България се е вписала в тъжната световна статистика с 9 убити жени само в рамките на 2 месеца при първото затваряне заради СOVID-19.

Затова тя предлага пакет от мерки за преодоляване на проблема – личните лекари да бъдат задължени да съобщават, когото установят белези на насилие, във всички областни градове да бъдат открити кризисни центрове за жертвите, а насилниците да бъдат задължени да посещават терапия за контролиране на гнева и агресията.

Ковачева настоя и за спешно приемане на законови промени, така че да отпадне изискването за 3 сигнала срещу насилника, за да бъде наказан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кочинааа

    7 4 Отговор
    с примати
  • 2 Ха ха ха

    7 5 Отговор
    Пак не сте разбрали.Жените са починали от ковид19, със съпътстващи заболявания, като нож в тялото, счупени кости и др.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БАЙ Х@Й

    5 2 Отговор
    Домашно насилие ли е: заплаха с бой за сполучиш секс ?
  • 5 БАЙ Х@Й

    12 2 Отговор
    А какво е : " Ако не ми купиш ботушки, няма секс !:
  • 6 Котката на Шрьодингер

    7 1 Отговор
    Правителството постави в риск живота на българските жени.
  • 7 с опит

    9 1 Отговор
    "във вcички oблacтни грaдoвe дa бъдaт oткрити кризиcни цeнтрoвe зa жeртвитe, a нacилницитe дa бъдaт зaдължeни дa пoceщaвaт тeрaпия зa кoнтрoлирaнe нa гнeвa и aгрecиятa." - Пълен смях...тъмнозеления примат...охххх чакай, че ще припадна...представям си как психолог му говори за агресията и гнева. Тея пак слагат всички под общ знаменател

    Коментиран от #13

  • 8 Мъдрият

    19 2 Отговор
    За да няма домашно насилие трябва да се спазват следните простички правила:

    за жените:

    1.Не се омъжвайте за мъж с буен характер, а гледайте основно да е добър и скромен!

    2. Дръжте се винаги добре и с много любов със съпруга си, не го дразнете, не мърморете! Особено, когато виждате, че е изнервен!

    за мъжете:

    3.Отнасяйте се с любов към жените си и бъдете снизходитени към слабостите им, защото те са по-слаби и по-нежни същества

    общи правила:

    4. Спазвайте Божите заповеди!

    5. Обичайте се, уважавайте си и винаги си прощавайте!
  • 9 Алфа Вълкът

    6 0 Отговор
    Някои жени нещат бейбибум и си го отнасят!
  • 10 Той

    5 0 Отговор
    Не е вярно. Няма никакво насилие.
  • 11 дедо Прът

    4 4 Отговор
    няма вариант как нормален човек ще посегне на жена. Удряш ли, значи ти има нещо...това е все едно да удариш беззащитно животно. За целия ми житейски път и десетките връзки, които съм имал с всякакви зверове, един единствен път ми е минавало през акъла, ама бях млад, пиян и напушен. А съм доста избухлив по характер.
  • 12 изстрадала

    5 4 Отговор
    Моят ме бие поне веднъж в седмицата. Всяка вечер като се върне, трябва салатата да е готова, ракията да му е в чашата, а вечерята на печката и когато реши да му сипя. И след втората чаша почва да се заяжда и чака удобен момент да не съм отговорила както трябва и почва с шамар, после поредица от шамари, понякога и кроше в окото. Търпя го, няма къде да ходя. Нямаме деца, обвинява мен, а аз вече трети аборт правя от любовника си. След три години на търпение, се принудих да имам извън брачни връзки. Аз съм жена, имам нужда от любов, внимание..., а и тялото си иска нейното
  • 13 ха-ха

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "с опит":

    До всеки психолог, ще има медиатор от ма'алата. А на стената в рамка, Истамбулската конвенция. И ще настане, 'мир и любов' :-)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Репресиран от демокрацията

    3 0 Отговор
    Има насилници за самото насилие, но защо никой не говори за мъжете, които търпят кофти жени? Нима няма проучвания за това как женените мъже умират по-млади заради половинките си.