Last news in Fakti

18 Януари, 2021 18:35 3 396 18

Екстрадират 45-годишна българка в Германия за измами

  • екстрадиране-
  • измами-
  • 45-годишна

Пред съдебният състав на Варненския окръжен съд, Анна С. отказа да бъде доброволно екстрадирана

Екстрадират 45-годишна българка в Германия за измами - 1
Снимка: Shutterstock

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 45-годишната Анна С. в Германия, където е разследвана за измами. Тя е обявена за международно издирване във връзка с издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Районния съд в Меминген на 02.11.2017 г.

Анна С. е задържана на 12.01.2021 г. от служителите на РУ-Провадия. Компетентен да разгледа искането за екстрадиция е окръжния съд по местоживеене на лицето – в случая Окръжен съд-Варна.

45-годишната българска се издирва от германските власти по обвинение, че в периода 28.11.2016-30.11.2016 г. е извършила три измами и два опита, като е присвоила 930 евро.

На 28 ноември 2016 г. Анна С. се свързала с работодател в Марктобердорф, пуснал обява, че търси кухненски работници за ресторанта си. Поискала му 150 евро за самолетен билет, които той превел още същия ден.

На следващия ден Анна отново позвънила на бъдещия си работодател в Германия и поискала още 280 евро, за да мине границата, на която била спряна, заради стари финансови задължения. Исканата сума отново ѝ била преведена веднага.

По-късно същия ден получила допълнително 500 евро, след като мним митнически служител се обадил на ресторантьора, за да му обясни, че без тази сума Анна не може да напусне България. С подобни сценарии били направени още два опита за измама.

Според германския НК престъплението се наказва с „лишаване от свобода“ до 10 години, докато по нашето законодателство е предвидено от 1 до 6 години затвор.

Пред съдебният състав на Варненския окръжен съд, Анна С. отказа да бъде доброволно екстрадирана, като не се отказа от принципа на особеността. Обясни, че се се грижи за болната си сестра и е трудово заета и помоли да не бъде трансферирана.

Варненският окръжен съд изслушвайки становищата на страните и запознавайки се с материалите по делото прецени, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на 45-годишната Анна С. и следва тя да бъде предадена на германските власти. Потвърдена беше и наложената ѝ най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ до предаването ѝ на съответните компетентни власти на молещата държава.

Определението на Окръжен съд-Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 5-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма ли да скокнете в защита на българка

    7 15 Отговор
    Както скачате когато предават терористи на Ердоган?

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 варна морето

    20 1 Отговор
    варна пълна с такива далавераджийки, проявиш ли загриженост и си окачен на въдицата, да си лежи присъдата макар сумата да не е нещо особено
  • 3 Е не

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Няма ли да скокнете в защита на българка":

    Не ти схванах мисълта бе човек?
  • 4 Ще скачаме

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма ли да скокнете в защита на българка":

    Да на сестра мангова
  • 5 Ясно

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Няма ли да скокнете в защита на българка":

    Значи щом Борисоглу предава турски опозиционери на Мердоган, те задължително са терористи. А щом предава цигани на Германия те са българи.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Нищо не пречи

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ясно":

    Опозиционерите да са терористи, както и циганите да са българи.
  • 7 Абе може и да не са терористи

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ясно":

    Но са престъпници след като има в сила влязла присъда и се укриват от закона. Не виждам разлика в случая с тази българка освен съставът на престъплението.
  • 8 кики

    7 2 Отговор
    Сигански номера.Сапун

    Коментиран от #9

  • 9 6695

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "кики":

    Ма хората си купуват сапун да се мият, не да се цапат...ааа!
  • 10 Специалиста

    10 2 Отговор
    Варна е пълна с лилави българи, говорещи развален език ама наперени, ей....

    Коментиран от #11

  • 11 Морето

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Специалиста":

    Имаме ги-да. Щото са тежкари, ходят по чужбина-Полша, Чехия, Нидерландия, вадят пари, карат бе ен ве-та, морето им е до колене, не правят ало-измами,ходят на църква, сватбите и кръщенетата им не траят три дни и три нощи, няма силна музика и кючеци, само една ромска махала имат и цял един квартал, кмета ги гали и пази, туристите на драго сърце им дават пари, имат си цял един нов булевард, работят най-мръсната работа:в чистотата, говорят чист български, спазват закона. :)))

    Коментиран от #13

  • 12 Наркос

    3 0 Отговор
    Н си струват пътните за тая сума ... дано не и плащаме обратния път...
  • 13 Шамара

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Морето":

    Това снощният ти сън ли беше,?
  • 14 Българин

    3 0 Отговор
    абе тази лилава ли е

    Коментиран от #17

  • 15 КЕРПИЧА

    1 1 Отговор
    ТАЯ АНА ИЛИ АНИФЕ Е.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Не. Кафеникав е, с лилави нюанси.
  • 18 сноу

    1 0 Отговор
    Муха ги ухапала горките германистанци...всякакви джанговци им точат всеки ден картите с милиони ,хиляди барбустанци хрантутят от бюджета, и на всяко чаве сипват в канчето по 500,всичкото маала по Видин ,Враца и Сливен е на опъната маса и мята барбута из затоплените турски бардаци ,а се хванали за една жена от зор...