27 Януари, 2021 08:10 2 036 19

300 млн. лева за година са щетите за бюджета от неотчетени сделки в интернет

  • продажби интернет

НАП разкри 10 000 физически лица, които действат като търговци и продават стоки в интернет, но са „пропуснали“ да си декларират данъците

300 млн. лева за година са щетите за бюджета от неотчетени сделки в интернет - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

НАП разкри 10 000 физически лица, които действат като търговци и продават стоки в интернет, но са „пропуснали“ да си декларират данъците, съобщава „Телеграф“, като се позовава на приходното ведомство.

Данните са за изминалата 2020 г. Откакто интернет търговията се разрасна, НАП следи изкъсо всички продажби в мрежата. Тя получава информация от куриерските фирми за доставките, платени с наложен платеж.

Сравнение

След това сравнява тези данни с това, което продавачите са декларирали в своите годишни данъчни декларации. Ако има разминаване – тоест получил си доходи от търговия в нета, пък не си ги обявил пред данъчните, от НАП първо звънят на неизрядните лица. В телефонен разговор им напомнят, че имат задължения към фиска и трябва да си пуснат нова или коригираща декларация, за да си обявят дохода от е-търговия.

Връзка

От близо 10 000 селектирани лица данъчните са успели да се свържат със 7707 души. От тях 4682 са се ангажирали, че доброволно ще си декларират доходите. По последни данни това реално са направили 2870 човека. Те са декларирали допълнителен доход в размер на над 25 милиона лева и дължим данък за довнасяне 2,4 млн. лв. Така данните сочат, че средно 8700 лева от човек са били извадени на светло.

Облагане

Данъчните подчертават, че не всеки, който продава в нета, трябва да си декларира тези доходи. Ако например продаваш инцидентно своя лична вещ – например старото колело на детето, което вече му е малко, или пък панталон, който си купил, но не ти става, то тогава тези сделки не подлежат на данъчно облагане. Но ако действаш като търговец по занятие, дори да не си регистриран като такъв, тогава подлежиш на облагане, и то със ставката от 15%, която важи и за ЕТ. Да си търговец по занятие означава да извършваш покупка на стоки или други вещи с цел препродажбата им в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки от собствено производство и т.н.

Дефиниция

„Дефинирането на едно физическо лице като търговец не следва да се обвързва единствено с наличието или липсата на регистрация по реда на ТЗ. Когато физическото лице осъществява търговски сделки, не е от значение дали то е манифестирало или не участието си в тях като едноличен търговец: сделките го определят като такъв, а не то определя сделките като търговски. Обективният критерий тук са извършените действия, а не статутът на лицето, което ги извършва“, обясняват от НАП.

Ако лицата пък не си декларират данъка, следват действия от страна на НАП като проверки и ревизии. Оттам съветват хората, които извършват дейност в нета като търговци по занятие, да се регистрират като фирма или ЕТ, тъй като ще могат да си приспадат повече разходи от облагаемия доход.

Проверки

От НАП съобщават още, че сега за първа година се извършват проверки на лица, изпращали чрез Български пощи пратки извън територията на страната. При тях данъчните няма информация за получените суми. Обикновено те се получават по банка, карта, PayPal и др. платежни оператори.

300 млн. лв. щети от е-търговията

300 милиона лева средногодишно са щетите за бюджета от неотчетени сделки в интернет, изчисляват от НАП. Тук се включват не само сделките на физически лица, но и на сайтове, които не отчитат коректно оборота си. За да хващат нарушители, данъчните правят контролни покупки в интернет. Така през миналата година са били направени 241 проверки.

При 65 от тях са установени нарушения и са образувани административно-наказателни производства. Проверявани са доставки на храни и хранителни продукти по домовете, онлайн магазини и лица, търгуващи чрез платформи за обяви и социални мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    38 2 Отговор
    Тоест пари неусвоени от олигархията

    Коментиран от #12

  • 2 Бой през ✋✋

    29 2 Отговор
    Избори идват, няма да има пари за кебапчета и бира за тези дето не знаят да четат, ама на изборите знаят къде да "фъргат"!
  • 3 Овчарник

    31 4 Отговор
    НАП са измамници ...само глупак може да плаща данък на гадовете..
  • 4 мислещ

    34 2 Отговор
    Дал съм 45 лв (С ДДС...) за нещо, после го продавам за 30 и ще ми искате данък рекет върху 30-те лв, които НЕ са печалба, а напротив? Я у лево!
  • 5 Bit

    31 0 Отговор
    Те откраднаха и изнесаха милиярди по офшорки и чекмеджета, а са се хванали да гонят некви дет си продават гуменките по нета?????!!!???

    Коментиран от #9

  • 6 мислещ

    30 0 Отговор
    А не бяха ли 10 милиарда несъбраните, реално дължими пари пари от истинските престъпници?
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    29 0 Отговор
    нап защо не проверят ромските барони от къде са им луксозните къщи имоти а ромите не плащат ток вода данъци здравно не са осигурени точат нзок телк и т н
  • 8 тарикатите

    8 4 Отговор
    И тия Наглеци плачат за помощ от Държавата !!
  • 9 Не ги е срам

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Bit":

    И аз за това се замислих.Безсрамници недни.При това миналата година направиха толкова гафове/напр.изтичането на личните данни в нета/,а няма един наказан, напротив повишиха си заплатите .А сега тръгнали на босия цървулите да вземат.
  • 10 Ощетен

    22 2 Отговор
    И аз съм ощетен от бюджета. Вече 10 месеца съм без работа, а от бюджета не съм получил и 1 лев. Преди това съм плащал данъци.
  • 11 Ай стига бе

    20 0 Отговор
    Произвел си 3 тикви на село. Изял си едната и си продал 2 по интернет. Според НАП си търговец и подлежиш на санкция ако не платиш данък за 2-те тикви. Въпреки, че държавата с нищо не ти е допринесла и помогнала при производството на тиквите. А тия които взеха без пари хиляди предприятия и ги нарязаха за желязо са невинни, въпреки че оставиха 2 милиона българи без работа.
  • 12 бл.134 в Зап. парк

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    Е , опряхте до жълтите стотинки . Раздадохте си милиарди. Задминахте по корупция и старите ви оправници-османците.
    Лежане и ядене !
    който не е 10о кила не е живял
  • 13 1234

    17 0 Отговор
    Направо ми се повдига, като прочета НАП, тея гадове мачкат само малките хорица , шкавчета не проверяват.

    Коментиран от #15

  • 14 Истината

    10 0 Отговор
    НАП, ГРОБ погробва 300 млн. лв. ЗА ПО-МАЛКО ОТ ДЕН!!!

    Селските търгашчета НЕ са ви проблем!
  • 15 Мдааааа

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Еми Бацо не е получил пачките евра и кюлчетата злато по интернет. На него дрона на Радев му ги сложил там. А НАП все още не проверява дроновете. Ама и това ще стане. Даже като ходим до тоалетната и ще пускаме СМС до НАП.
  • 16 Димитров

    9 1 Отговор
    13та година вече съм в сивата икономика.Ремонтирам си в гаража мотоциклети и велосипеди,и една стотинка данък и осигуровки не съм внесал.Печеля си пари да издържам не едно,а три семейства.НАП могат да ме хванат за едно място,и да ми целунат друго.
  • 17 Сравнение

    8 0 Отговор
    А 10 млрд. лева са откраднатите от мафията във властта.
  • 18 Ало, НАП !

    2 0 Отговор
    А Чекмеджето кога???
  • 19 Пръц

    2 0 Отговор
    Влади Горанов —бивш министър на финансите на Борисов 3 заедно с Васил Божков ощетиха бюджета със сумата от 720 000 000 лева.Къде се крие лицето Горанов и дали е издирван от органите за това престъплени е забулено в мъгла.