Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 13:38 2 452 16

Гледат делото за сградата-убиец на "Алабин"

  • алабин-
  • сграда-убиец-
  • загинали-
  • съд

То е срещу Георги К., Петър П., Николай С. и Манчо И. - за причиняването по непредпазливост на смъртта на Деница Ченишева. и Петрина Христова.

Гледат делото за сградата-убиец на "Алабин" - 1
Снимка: БГНЕС

Днес Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото срещу Георги К., Петър П., Николай С. и Манчо И. за причиняването по непредпазливост на смъртта на Деница Ченишева и Петрина Христова. при срутването на сграда на ул. „Алабин“ в София през 2006 г., пише actualno.com. Делото е образувано по протест и по жалби на частните обвинители и граждански ищци срещу въззивното решение от 19.02.2020 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е потвърдена присъда по н.о.х.д. № 2065/2016 г. на Софийския градски съд, пише БГНЕС.

С първоинстанционната присъда подсъдимите Георги К. – управител на „Хрисома“ ООД и собственик на сграда в гр. София, ул. „Алабин“, обявена за паметник на културата, Петър П. – контролирал ремонта на сградата като изпълнител по договор, сключен с „А3 – Архитектура и изпълнение“ ООД, Николай С. – управител на „А3 – Архитектура и изпълнение“ ООД, и Манчо И. – собственик и управител на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“, са признати за невиновни при условията на независимо съпричиняване да са причинили на 19.09.2006 г. смърт по непредпазливост на повече от едно лице – Деница Ч. и Петрина Х., поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност (престъпление по чл. 123, ал. 3, пр. 2 вр. ал. 1, пр. 2 от НК).

С въззивно решение по в.н.о.х.д. № 321/2019 г. на САС е потвърдена присъдата на първата инстанция. С касационните протест и жалби на частните обвинители се релевират касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и 2 от НПК – нарушение на материалния закон и съществени нарушения на процесуалните правила. Прави се искане за отмяна на атакувания въззивен съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Днес Лъвов мост се сцепи на четири места.Скоро го ремонтираха.Кога ще го съобщите?Или ви плаща Фандупкова?
  • 2 Лилит

    12 0 Отговор
    15 (петнадесет) години по-късно???
    Е дано най-накрая се въздаде справедливост...
  • 3 Егати системата

    14 0 Отговор
    Това беше преди 15 години.
  • 4 Баш Батка

    6 1 Отговор
    Лоша сграда...да почакат още 20-30 години. За къде бързат?
  • 5 РАДИО ЕЛТО

    4 0 Отговор
    и пак няма да има виновни защото правосъдето екривосъдие темида сляпа за милиьони няма закони за кокошка няма прошка
    с пари в рая без пари покрай рая
    а загиналите ДАМИ никой не ще върне
  • 6 РАДИО ЕЛТО

    5 0 Отговор
    да попитам тук има ли участие лице близко до братът на ИВАН КОСТОВ
  • 7 Гост

    12 0 Отговор
    Докато българският съд вземе адекватно решение, ще изтече давността на случая! Срам и позор за правораздавателната система! Не зная родителите на тези деца какво чакат и на какво разчитат?!
  • 8 Никой

    18 0 Отговор
    Делото е 15 години след злополуката
    ПЕТНАДЕСТ ГОДИНИ хора
    Петнадесет !!!
    Няма такава държава

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Има,има такава държава

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    България се нарича!
  • 11 И с кабеляка

    11 0 Отговор
    ще е така.След 15 години ще осъдят кабела,че е утрепал ромчето младеж!
  • 12 Уйке

    4 0 Отговор
    Хора!В България вече 30г.живем в един невероятен порнографски сериал!Редуват се серии от,,правосъдието,,прокуратурата,, МВР,НС,Мин.съвет.Главни п.рно актьори премиер,председател на НС,гл.прокурор и т.н.!!!
  • 13 Боби

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Поредният български абсурд
  • 14 грух

    5 0 Отговор
    Когато се срути сградата,буквално пет минути минах от там,заедно със малчугана.Тогава беше бръмбар,мечтаещ за ролери,сладолед, и Нунтендо. Сега същия малчуган чака бебе,а аз внук.Такива ми ти работи,стрино Гино! Сега там има банки,магазини и кой знае още какво.Чия собственост-пълна мъгла.Кой прибира много хилядарки на месец от наеми( а може да са и препродадени за милиони),мъгла след мъгла.Отидоха си нелепо,по най жесток начин две млади,красиви жени.Мижава реакция след десетилетия. Абе що се нервя и аз.Жаля ги тези погубени животи.За тоя биволски народ не ми пука.Що за народ е онзи,който преброява добитък със Глави,а депутати и министрите си със Членове?
  • 15 ИВАН

    0 0 Отговор
    Ееей алоо, кво е туй релевират, ревелират, навират ... тука сме българи, не ви щем чуждиците англосаксонски
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.