25 Февруари, 2021 06:23 3 367 6

Задържаният от ГДБОП в Шумен фалшифицирал български и американски лични документи

  • шумен-
  • гдбоп-
  • задържан-
  • фалшификатор

Разследващите имат доказателства, че схемата е работила повече от две години и е осигурявала фалшива самоличност на хора от Близкия и Средния изток

Задържаният от ГДБОП  в Шумен фалшифицирал български и американски лични документи - 1
Снимка: БГНЕС

Фалшификатор на български и американски лични документи е задържаният в Шумен от антимафиоти при акцията, за която ФАКТИ съобщи вчера.

Разследващите имат доказателства, че схемата е работила повече от две години и е осигурявала фалшива самоличност на хора от Близкия и Средния изток, предаде БНТ.

Задържан е един, но се събират доказателства за мрежа от посредници в търговията с фалшиви паспорти.

От българските документи са произвеждани предимно фалшиви лични карти и удостоверения за пребиваване на граждани от трети страни. Според наши източници част от тях са пласирани на мигранти от Близкия изток, които пътуват към Западна Европа. Другите документи са американски паспорти. Интересът към тях е, защото Съединените щати имат безвизов режим с много държави.

Група антимафиоти разследват подозрения за трафик на хора, органи и наркотици, който се уговаря през интернет. Един от агентите под прикритие получава неочаквана оферта да купи фалшиви лични документи, като може да избира между американски и български паспорти. Така попадат в следите на българин, който живее в Шумен. Събират доказателства, че повече от две години заподозреният приема поръчки, изработва и продава фалшиви документи.

"След като получихме разрешение от съда се проведе една специализирана акция с участието на ГДБОП под ръководството на прокуратурата. Извърши се претърсване и изземване в това жилище, където се намериха множество вещи", заяви Невена Зартова, районен прокурор на София.

В апартамента са намерени 13 хиляди лева, биткойни, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, няколко мобилни телефона, два лаптопа, хард диск и много снимки на американски и български документи за самоличност.

"Тепърва предстои да установим тези снимки и тези документи на практика дали са истински или не. На кои американски граждани принадлежат тези документи" допълни районният прокурор на София.

Документите са предлагани на цена от 1500 до 2000 лева и са продавани на посредници у нас. Крайните получатели на част от тях са ясни, другите се установяват.

"Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като са използвали даркнет за комуникация между контрагентите - престъпните, които той е имал в случая и към настоящия момент имаме информация, че той е продал повече от 203 фалшиви документа за самоличност на територията на нашата страна", добави Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Много от документите са продадени на чужди граждани, предимно от страни извън Европейския съюз. Възможно е да има още задържани и обвинени като посредници и дилъри в набирането на поръчки и доставка на фалшивите паспорти.

От началото на годината това е втори случай на разкриване на схема за производство и търговия с фалшиви лични документи. При първия беше разкрита и печатница за висококачествени фалшиви евро и долари.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    11 2 Отговор
    Биткойните в кашони ли бяха? 😂😂

    Коментиран от #4

  • 2 Алфа Чакал

    10 0 Отговор
    Щом имат инфо за 203 ,значи са поне 2003.Той узаконил половината ИДИЛ.Иначе се е клел във вярна служба на народа.Но по веригата има още хора.Тя тая фалшива карта да не се печата сама.
  • 3 Луд

    5 0 Отговор
    Мале,мале.....
  • 4 Другия с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    Биткойните се съхраняват в стъклени буркани да не мухлясват- образовай с малко....Така наречената - Буркан банк.....Били са в килера при компотите...Хахахха...Цял ден са ги броили Куките...
  • 5 ЩОМ

    3 0 Отговор
    Са го гепили,толкова му е бил и майсторлъка......хахахаха

    Коментиран от #6

  • 6 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЩОМ":

    Сбъркал е с американските паспорти. Инак е щял да си 'работи' още дълги години. Ако на ГДБОП, не им се бяха скарали от 'правилното' посолство ... .