1 Март, 2021 12:06 12 371 19

Йордан Таков убил братовчедите си с 5 куршума

  • йордан таков-
  • убийство-
  • братовчеди

След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана

Йордан Таков убил братовчедите си с 5 куршума - 1
Снимка: ТрафикНюз

Ще излезе ли на свобода задържаният за двойното убийство в Гагарин Йордан Таков? Той бе арестуван преди година и четири месеца след като баща и син Ботеви бяха застреляни след скандал.

Остават два месец, в които прокуратурата трябва да внесе обвинение в съда срещу Таков. Ако това не се случи, той трябва да бъде пуснат от ареста. Причината е, че в закона е определен максимален срок от година и половина за задържане в рамките на досъдебното производство за престъплението, в което е заподозрян – убийство, извършено с особена жестокост, на повече от едно лице, съобщи trafficnews.bg.

Припомняме, че на 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана.

Преди две седмици Йордан Таков за трети път поиска по-лека мярка за неотклонение. По време на заседанието защитата на пловдивчанина отново изтъкна, че се касае за друго престъпление, а именно неизбежна самоотбрана.

„Има пряк свидетел, който е видял как баща и син са нападнали клиента ми. Таков е бил удрян от Христо Ботев с врата от кафе машина по главата. Преди това са се боричкали. „Ако той не беше употребил оръжие, при всички случаи той щеше да е мъртвият.“ е казал пред разследващите единственият пряк свидетел”, заяви пред магистратите адвокатът.

Според защитата на Таков, конфликтът между братовчедите е тръгнал от Христо Ботев. Йордан е пристигнал в базата на фирмата, за да си вземе една кафе машина, но Христо не му я дал. Така се стигнало до боя, а след като баща и син Ботеви били на разстояние от Йордан, той извадил пистолета и стрелял по тях.

„Именно като са се разделили Йордан е могъл да бъде нападнат от две страни. Считам, че по делото има обосновано предположение и за друго по леко престъпление - за превишаване пределите на неизбежната отбрана. Христо му е племенник, Васил е многократен шампион по борба - човек силен, ловък и опасен. Но наред с това не само заради това, но и по характер. Събрани са данни, че се е занимавал с немалко незаконни неща”, добави още адвокатът.

В защитната теза бе засегната и темата за носенето на пистолет от страна на Таков. Причината той да е въоръжен била, че Йордан бил тръгнал за стрелбището, но се отбил през фирмата, за да вземе машината.

По време на заседанието е станало ясно, че в началото на февруари е била изготвена балистичната експертиза. Заключението на вещите лица е, че не се касае за безразборна стрелба в хаос, както Таков е заявил по време на един от разпитите си.

„Изстрел от уплаха не може да нарани двамата. От 6 изстрела 5 са попаднали в тялото и забележете, едното нараняване е в тила. Имало ли е някакво оръжие у жертвите? Не е намерено такова. Това не може да е отбрана”, заявили в залата от държавното обвинение.

Прокурорът по делото е добавил още, че след направената съдебно психиатрична и психична експертиза, може да направи извод за личността на Йордан Таков. Освен това бе засегната и темата с въпросния пряк свидетел.

От държавното обвинение посочиха, че очевидецът е бил притеснен, когато е видял Таков с пистолет в ръка и е помислил, че „идва и него да убие”.

„ За поведението му свързано с личността му говори последващото – отиваме, оставяме пистолета под седалката, казваме на свидетеля „Дай да се обадим на адвоката”. Категорично е осъзнал, че от авторството не може да избяга, бяга от квалификацията”, добавил обвинителят.

В последната си дума, Таков отново е заявил, че се е отбранявал. Той описал себе си като жертва.

„Аз имам 6 фирми, имам хора които са чужденци, гласували са ми доверие и никога не съм ги предал. Виждам, че основният мотив, който изтъкват, е пари. Бях се включил в един бизнес, където бях измамен и бяха осъдили човека. Въпреки това една стотинка не съм взел, но парите не са ми приоритет. Ако не бях се защитил, щях да бъда убит. От съда искам справедливост и по-лека мярка”, заявил Йордан пред магистратите.

В крайна сметка магистратите не уважиха исканията на Таков. Те потвърдиха взетата му най-тежка мярка.

Апелативният съд прецени, че събраните до момента доказателства – свидетелски показания, документи, съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, а също и обясненията на обвиняемия, водят до потвърждаване на извода на Окръжния съд за неразколебано обосновано предположение за съпричастност на Таков към деянието, в което е обвинен.

„Апелативен съд – Пловдив намира, че и към този момент събраните по делото доказателства не дават достатъчно основание да бъде приета безсъмнена неизбежна отбрана – експертни заключения, местоположение на уврежданията на пострадалите Ботеви. Има известни различия в обяснения на обвиняемия и показания на свидетели. Постъпилата на 08.02.2021 г. комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, както правилно е отразил в мотивите на обжалваното определение Окръжен съд – Пловдив установява редица обстоятелства, опровергаващи тезата на обвиняемия.

Независимо от събраните в досъдебното производство доказателства за чисто съдебно минало, семейно положение и трудова дейност на обвиняемия, то произведените множество целенасочени изстрели към двамата пострадали, довели до смъртта им, показанията на част от свидетелите, както и заключението на съдебно психиатрично-психологическата експертиза за емоционална лабилност навеждат до обоснован извод за изключително високата степен на обществена опасност на обвиняемия”, се казва в част от мотивите на Апелативните магистрати.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самоотбраната е 1 изстрел

    34 8 Отговор
    Пет куршума не е..

    Коментиран от #3, #10

  • 2 дагестанец

    32 3 Отговор
    Абе ако питате мен е действал с по 2 контролни, а петият е бил в по-дебелия братчед, за по-сигурно.
  • 3 Баш Батка

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "Самоотбраната е 1 изстрел":

    То да не е на стрелбището да стреляш по мишена Ве маниак? Помпаш докато не падне...

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Гост

    22 5 Отговор
    Чисто убийство си е
  • 5 Българка

    29 3 Отговор
    В България изобщо има ли работеща прокуратура? Един от начините да прикриват и помагат на престъпниците е да не внесат навреме обвинителен акт, или той да е с негодни доказателства и грешки, които да доведат до липса на съдебен процес или оправдателна присъда. И тогава обществото настръхва срещу съда, а не срещу истински виновните прокурори.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Батка":

    така е господине а при соца имаше смъртна присъда за убийците
  • 7 Самоотбраната е 1 изстрел

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Батка":

    Не съм маниак,помпат откачалките,а ние с теб не сме били в ситуацията,говорим напосоки..

    Коментиран от #17

  • 8 Мимч

    18 2 Отговор
    Незнам в България някой учадва ли се за българския съд,че действа по този начин.Ами,ако имаш пари си невинен,ако нямаш си виновен.Това е Bg.....
  • 9 Левтер

    10 10 Отговор
    Абе не е лошо да полежи 20 години,има 2 трупа все пак!

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "Самоотбраната е 1 изстрел":

    Няма идея за конкретния случай кой крив и кой прав. Ама да те питам ако ти излязат две батки и те подпукат на смърт ще си броиш колко си изстрелял ли. Ще гърмиш като воевода на сватба.
  • 11 Нико

    30 2 Отговор

    До коментар #9 от "Левтер":

    Абе, у.ьо, да не можеш да се защитиш ли в тая държава бе? Утре като те опънат двама сиганина, защото това време идва скоро, ще жомиш и ще носиш на срам или ще се защитиш?
  • 12 И моите братовчеди ги чека същото

    8 0 Отговор
    Те си знаят защо
  • 13 ИВАН

    11 0 Отговор
    В какво се превръщат хората под влияние на парите - и живия и убитите в изроди, страдат всички ... защо се получи така, свобода ли е това - да робуваме на вещи, мъжете престъпници, жените - урви

    Коментиран от #14

  • 14 Ходи и метни през балкона пари

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "ИВАН":

    На майор иванов да залови лошите престъпници ше им съдеистваш ли😂😂😂😂
  • 15 локомотива

    9 4 Отговор
    А бе нещастен и алчен адвокате,как можеш да изтъкнеш като мотив това че васко е бил борец-силен и опасен.Ако беше счетоводител сигурно мишока нямаше да стреля.Между другото с въпросния васко бях три години заедно в един взвод в милиционерското училище в пазарджик,много кадърен борец и изключително интелигентен.ЖАЛКО ЗА НЕЛЕПИЯ МУ КРАЙ.ВАСЕ МИР НА ПРАХА ТИ.

    Коментиран от #19

  • 16 локомотива

    2 2 Отговор
    5/2-спортен взвод-1988г.
  • 17 Самоотбраната е да стреляш

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Самоотбраната е 1 изстрел":

    Дорде елиминираш опасността може и 2 пълнителя да не стигнат
  • 18 ГОСТ

    4 1 Отговор
    Тия бабаити са си намерили майстора......!!!!!
  • 19 Демокрацията е лъжа!

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "локомотива":

    Щом е бил в мицифайското школо тоя Васко, не е бил стока!