3 734 41

ВКС: Подсъдимите за смъртта на Чората са виновни, но няма да бъдат наказани

В съдебното решение се казва още, че изтекла погасителна давност по отношение на вземането на гражданските ищци не е налице

ВКС: Подсъдимите за смъртта на Чората са виновни, но няма да бъдат наказани
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) отменя решението на Военно-апелативния съд в частта относно прекратяването на наказателното производство поради изтекла давност за престъплението, в извършването на което подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски са признати за виновни, както и в частта относно направените разноски по делото.

На основание чл. 81, ал. 3 във вр. с чл. 80, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 2, ал. 2 от НК съдебният състав на ВКС прилага закона за давността и не наказва подсъдимите за престъплението по чл. 122, ал. 1 от НК. Съдът ги осъжда да заплатят направените разноски пред въззивната инстанция в размер на по 1501,57 лв. за всеки един от тях поотделно, както и направените разноски пред ВКС в размер на по 1898 лв. за всеки един от тях поотделно. Върховните съдии потвърждават въззивното решение в останалата му част. Решението не може да се обжалва.

Тричленният състав на ВКС приема, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство по чл. 122, ал. 1 от Наказателния кодекс чрез бездействие. То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му. Нарушен е общият принцип за дължимата грижа, категорични са върховните съдии. Те приемат, че за извършеното престъпление е изтекла давността за наказателно преследване, поради което подсъдимите са признати от съда за виновни, но не са наказани.

В мотивите се казва, че след като подсъдимите са възприели виковете на пострадалия, недвусмислено насочващи към затруднение в дишането, което състояние принципно е животозастрашаващо, са били длъжни, изхождайки от общовалидното правило за полагане на дължимата грижа, да вземат всички предпазни мерки, така че да попречат на настъпването на общественоопасния резултат – смъртта на пострадалия – например да го обърнат по гръб или настрани, да го изправят и дори да му свалят белезниците. Всеки един от тях е могъл да стори това, доколкото не е имало причини от обективен характер, които да са им попречили. Именно поради тяхното противоправно бездействие е настъпил общественоопасният резултат.

Подсъдимите са имали реална възможност да попречат на настъпването на смъртта, тъй като видно от устните разяснения на вещите лица от арбитражната експертиза пред Военно-апелативния съд, ако в първия стадий и до средата на втория стадий от асфиктичния процес на пострадалия е била дадена възможност да продиша, е било възможно смъртта да не настъпи. Изложените съображения обосновават и пряката причинно-следствена връзка между тяхното престъпно бездействие и съставомерния резултат.

Тричленният състав на ВКС подчертава, че наказателната отговорност като правна последица се свързва само с онова противоправно бездействие, което е извършено виновно. Съдът приема, че от субективна страна деянието е извършено при втората форма на непредпазливостта – небрежност. Характерно за небрежността е липсата на конкретна представа у дееца относно възможното настъпване на общественоопасните последици, като за него обаче е било възможно да предвиди тези последици – бил длъжен и е могъл да ги предвиди. Съдебният състав на ВКС приема, че подсъдимите не са предвиждали настъпването на общественоопасните последици, те обаче са могли и са били длъжни да ги предвидят. „От една страна, това е така, тъй като пострадалият многократно, в хода на целия процес по задържането му, чрез виковете си е сигнализирал за проблем с дишането, който с оглед на естеството си, в нито една ситуация не бива да бъде подценяван.

Подсъдимите не са проявили дължимата грижа и внимание в такава голяма степен, че са пренебрегнали очевидното за всеки друг в същата ситуация. Те са чули виковете на пострадалия Димитров за това, че не може да диша и са възприели особеностите на неговата фигура, а именно наднорменото тегло, т. е. те обективно са могли да възприемат със съзнанието си всички факти и обстоятелства, необходими за предвиждане на съставомерните последици, а и реално са разполагали с необходимото време (Димитров е повтарял, че не може да диша още от началото на задържането му) за протичане на онези мисловни процеси, които да доведат до предвиждане на резултата и до възможност за избор на своето поведение. Ето защо, при подсъдимите е била налице обективна възможност за предвиждане на общественоопасните последици“, пише в решението. Тричленният състав на ВКС подчертава, че подсъдимите са полицейски служители, специално обучени в провеждането на полицейски акции по задържане на лица, преминали инструктаж относно правилата за безопасност при извършване на задържане. Според върховните съдии подсъдимите са действали в условията на независимо съпричиняване на резултата. Всеки един от петимата е възприел виковете на пострадалия, че се задушава, както и неговото телосложение, поради което е могъл и е бил длъжен да предвиди, че след поставянето му на земята по корем и с белезници на ръцете отзад, е възможно да настъпи смърт, ако не вземе мерки за опазване живота му.

В съдебното решение се казва още, че изтекла погасителна давност по отношение на вземането на гражданските ищци не е налице. Максималните суми, до които биха могли да се уважат гражданските претенции, са 80 000 лв. за Райчо Д. и по 30 000 лв. за Анита В., Адриана Д. и за Райчо Д., тъй като с първата осъдителна присъда гражданските искове са били уважени до посочените суми, като срещу присъдата не са били подадени жалби от гражданските ищци. Върховните съдии посочват, че Военно-апелативният съд е отчел всички обстоятелства, значими за определяне размера на обезвредата за неимуществените вреди на наследниците на починалия Ангел Димитров – неговия син, майка, баща и жената, с която той е живял на съпружески начала.

„Доколкото петимата подсъдими са признати за виновни в извършване на престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК при независимо съпричиняване, законосъобразно Военно-апелативният съд е осъдил всеки един от тях, солидарно с гражданския ответник, да заплати съответната част от присъдените обезщетения на гражданските ищци“ – пише в решението на ВКС.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 гост

  71 6 Отговор
  За убийство има ли давност???

  Коментиран от #7, #8

 • 2 Позор

  79 14 Отговор
  И искате да уважаваме мръсните одърпани неугледни ченгета - убийци
 • 3 митьо пук пук

  37 23 Отговор
  Разплакъл стотици майки и го съжалявате. Да обречем полицията в розаво.
 • 4 Стоян

  18 36 Отговор
  Те си бяха в затвора, ама великия ни президент ги освободи.
 • 5 anonimen

  75 4 Отговор
  За пръв път чувам,че за убийството имало давност...Иначе за дълг от 20 лева към Вив*ком няма давност,а?

  Коментиран от #12

 • 6 Четник

  45 21 Отговор
  Милиционерите—садисти са били заключен с белезници арестант докато спре да диша.В Америка за такова деяние,ченгетата ще ги изпържат на електричката.

  Коментиран от #18


 • 7 Човек от народа

  54 10 Отговор

  До коментар #1 от "гост":

  ВКС?? Какъв е тоя съд бе?? Има престъпление,няма наказание!! Ха ха ха ха!! Народе, Страсбург ще те накаже да плащаш гафовете на некадърниците от ВКС!! Защо тия " съдии" не платят от джобовете си?? Достатъчно са пълни!

  Коментиран от #33

 • 8 ххх

  16 2 Отговор

  До коментар #1 от "гост":

  Има!
 • 9 Сатъра на Хана

  26 3 Отговор
  Всички СИК-аджии са за Трепане и от Министерски Съвет и от ВКС ............ Само когато Кадията е знаел че ще намаже ятагана на Хайдутите , е отсъждал ПРАВИЛНО
 • 10 Човек от народа

  28 6 Отговор
  ВКС?? Какъв е тоя съд бе?? Има престъпление,няма наказание!! Ха ха ха ха!! Народе, Страсбург ще те накаже да плащаш гафовете на некадърниците от ВКС!! Защо тия " съдии" не платят от джобовете си?? Достатъчно са пълни!
 • 11 някой

  40 6 Отговор
  не знам има ли няма ли давност за убийство,но се чудя как аджеба тези тарикати милиционери/те полицаи никога няма да станат/ ще продължат живота си и с каква съвест?!?!?
 • 12 ххх

  9 6 Отговор

  До коментар #5 от "anonimen":

  И затова има давност!
 • 13 ggg

  33 4 Отговор
  Абе щатите не пламнаха ли след идентичен случай?
 • 14 Северозапад

  38 2 Отговор
  За Чората ясно, и това дело заметоха под чергата. А за Чакъра, дето Инспектора го гръмна с гранатомет нещо няма ли да се сетите?

  Коментиран от #17

 • 15 баба Цола

  12 4 Отговор
  Тя Лаура КЬОВЕШИ ще ви оправи решенията и за майките, бащите ви и тези на дядовците ви от партизанските отряди от 1944г. Ще ви реши проблемите с ЛУСТРАЦИЯТА, избитите полит. затворници, и турския въпрос.
 • 16 313131

  34 8 Отговор
  Убиха Чората умишлено заключен с белезници и ги оправдаха няма такава държава . Това да те бият до такава степен до смърт заключен с белезници . Ама после в няква дискотека някви лапета студенти са пребили единия от полицаите-убийци даже имаше статия за този случай . Това са пълни жени иначе като бият заключен човек и като са 5-6 на брой тогава са мъже .... ...
 • 17 Затова

  10 0 Отговор

  До коментар #14 от "Северозапад":

  отдавна ни осъдиха в Страсбург!
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Сатъра на Хана

  19 4 Отговор
  Значи ако Един Съдия го вържа за пикапа .................. .................... и по погрешка го дръпна , ............ .............. ще е убийство по Непредпазливост

  Коментиран от #20, #21

 • 20 Като

  6 4 Отговор

  До коментар #19 от "Сатъра на Хана":

  се научиш да правиш трепанация на мозък тогава може и да коментираш убийството по непредпазливост!
 • 21 Дълбоко виждащ

  7 0 Отговор

  До коментар #19 от "Сатъра на Хана":

  Ще. Е-едно отлично начало!!!
 • 22 Сатъра на Хана

  15 3 Отговор
  Вас Фашистите от ГРОБ - ДуПиСе ви знаем ........................ Левски И Ботев са били терористи
 • 23 Предположение

  11 16 Отговор
  Като чета коментарите против полицаите си мисля, че се налага да се претърсят щателно килиите в затворите и да се изземат телефоните на престъпниците !
 • 24 5456

  12 3 Отговор
  Следват делата за обезщетение за бавното правосъдие и нарушаване правото на справедлив процес. Накрая убийците ще се разхождат свободни, а обществото ще плати вместо тях половин милион за обезщетения.
 • 25 ФАКТ :

  10 10 Отговор
  След като корумпираните ни съдии съсипаха живота на полицаите и семействата им трудно ще се намерят наивници, които да вярват, че държавата ще се пребори с престъпността.
 • 26 Пешо

  6 15 Отговор
  Радвам се че ги оправдаха! Хубаво го убиха тоя грозник мафиот
 • 27 Високопарен пенализъм

  12 2 Отговор
  Примесен с лирически Патос Лъха от това решение на ВКС, все едно си чета лекциите по наказателно право от преди 35 години в Алма Матер, когато доцент Маргарита Чинова, все още носеше розови блейзери, и си мечтаеше да стане гл. Асистент, като цяло противоречиви мотиви, хем има вина, хем изтекла давност, но не били наказани, не че Чората беше цвете за мирисане продаваше дрога на децата в Благовград/в началото на 90-те го познавах отлично, и бяхме в една компания по стечение на обстоятелствата, но тогава беше дребен криминал, и никой не се интересуваше от него, впоследствие направи връзка с пернишката група на Кръвта, и стана фактор в дрогата за Югозапада/. С една дума тези полицай са спасили доста деца от бялата смърт, и само бог ще отсъди.
 • 28 Извод :

  8 14 Отговор
  Четейки коментарите против полицаите губя и малката надежда, че държавата България ще я има и след 30 години !

  Коментиран от #30

 • 29 РАДИО ЕЛТО

  13 1 Отговор
  у нас мафията си има държава
 • 30 РАДИО ЕЛТО

  6 1 Отговор

  До коментар #28 от "Извод :":

  от 31 години вече е така
 • 31 ТИТИ

  9 0 Отговор
  УТРЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВСЕКИ В КАКВА ТЕРИТОРИЯ СМЕ
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 руснак

  1 1 Отговор

  До коментар #7 от "Човек от народа":

  Юридически неграмотници като теб да не правят глупави коментари.

 • 34 Давност

  6 0 Отговор
  Няма такава държава!
 • 35 112

  4 2 Отговор
  При живково имаше правосъдие. Може някой от цк на бкп да сее обадил, но нямаше пари под масата. Обективни. Племенник на прокурор уби родната си майка, на прокурора сестра. Питаха го. Кво да го правим. Квото си искате. И го одъдиха на доживотен без право на замяна в бобов дол. И накрая синчето и башата сами останаха след присъдата. Татко измъкни ме от бобов дол и умря на 7 година, а сега???
 • 36 Евала

  11 2 Отговор
  Евала браво!!! ВКС според мен не трябва да взима отношение и да отменя решение на военната прокуратура!!! То е ясно че никой с поставени белезници не му е проблем да диша!! Е освен ако не ти скачат върху гърдите!! Съдебната експертиза сочи че е зверски пребит и и има вътрешни кръвоизливи!! Така ,че господа съдии!!!! Нищо няма да ви стане ако вкарате в затвора 5 на убийци !!¡ Доказани!!!
 • 37 Ганьо Говедарски

  10 0 Отговор
  Скапана държава!!!
 • 38 ГОРСКИ

  3 1 Отговор
  Който даде заповед да се стреля със гранатомета той е виновен!!!!
 • 39 Страничен

  7 0 Отговор
  Циииирк! Заметоха под килима явно убийство!
 • 40 септична република мангалия

  5 0 Отговор
  ако бяха наказани щеше да е 8-то чудо на света
 • 41 ИВАН

  2 1 Отговор
  Натиснали са го и така се е задушил - това си е чисто умишлено убийство, а не убийство по непредпазливост ... на кого ги разправяте тия, мишкиййй

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.