8 Март, 2021 14:10 3 753 14

Отнемат имущество за над 2,5 млн. лева от Братя Галеви

  • братя галеви-
  • пламен галев-
  • ангел христов-
  • ресилово

Решението на Окръжния съд в Кюстендил не е окончателно

Отнемат имущество за над 2,5 млн. лева от Братя Галеви - 1
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ води срещу "Братя Галеви" и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв., съобщиха от съда.

Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов са осъдени с влязлата в сила присъда, попадат в обсега на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност /ЗОПДИППД/. Придобитото от тях имущество през проверявания период е на значителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лв., а разликата между приходи и разходи на проверяваните и семействата им е отрицателна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати /МРЗ/ за семейството на Пламен Галев и на 4 876, 67 МРЗ на семейството на Ангел Христов. Това означава, че разходите са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на недвижимите вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове, се казва в решението на съда. Според съдебния състав липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество. По този начин съдът счита, че е установена още една предпоставка за исканата гражданска конфискация - имуществото да е придобито в рамките на проверявания период, да е на значителна стойност, за което не е установен законен източник на вложените в придобиването му средства.

Настоящият съдебен състав е приел, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество. Двамата са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да върши престъпления - изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише още в мотивите си председателя на съдебния състав - съдия Татяна Костадинова.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на "Братя Галеви" и техните съпруги в село Ресилово, община Сапарева баня.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки, съдът е отхвърлил исканията в по-голямата им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията.

Отхвърлено е и искането за отнемане на оръжията, собственост на "Братя Галеви", защото те са били отчуждени към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията. Съдът обаче е уважил исканията за отнемане в полза на държавата на тяхната левова равностойност.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на суми от продажба на леки автомобили, искането ще бъде уважено за сумите, които са посочени в мотивираното искане.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И после?

    15 3 Отговор
    Кой ще го стопанисва и къде ще текат дивидентите?

    Коментиран от #5, #6

  • 2 кУмУнист

    14 8 Отговор
    Я не пипайте приятелите на Майчето, която ще ни спасява от мутрите, а и на Румбата Петков също са приятели де. Не ги пипайте, че Майчето, мангърчето и тримата глупаци ще им спрат паричките братята Галеви.
  • 3 Просветен илюминат

    13 2 Отговор
    А на Божков по-бързата процедура действат.
    Те тези по принцип няма за какво и да се коментират.
    Стават смешни държавните институции как действат и всъщност каква е ползата от проточва или присъди като всичко това не променя или не лекува причината довела до съответният проблем?
  • 4 А до сега какво чаках те

    7 1 Отговор
    Да се върнат ли
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 После не виждам кой смелчага

    2 0 Отговор
    Ша влезне кат нов собственник ТАМ......
  • 8 НОВО ПЕТ

    6 1 Отговор
    А НА БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КОГА

    Коментиран от #9

  • 9 Абв

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "НОВО ПЕТ":

    А на Бате и сие милиардите кога?
  • 10 Ник 3900евр.

    2 0 Отговор
    Да отива сестра Галева да помага.

    Коментиран от #11

  • 11 Дедото

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ник 3900евр.":

    Другарката Мая Манолова Пеевска Галева и Румен Петков фонтанчето вече им помогнаха като им спасиха част от имуществото, а то не е никак малко. Другарите си имат на разположение цели съдебни състави. Шефа на най големия съд в България СГС е руснак Алексей Трифонов,а някой се заблуждават, че всичко е нормално, но уви не е така, възловите постове и места в държавата са управлявани и контролирани от другарите
  • 12 Дедото

    1 0 Отговор
    Другарката Мая Манолова Пеевска Галева и Румен Петков фонтанчето вече им помогнаха като им спасиха част от имуществото, а то не е никак малко. Другарите си имат на разположение цели съдебни състави. Шефа на най големия съд в България СГС е руснак Алексей Трифонов,а някой се заблуждават, че всичко е нормално, но уви не е така, възловите постове и места в държавата са управлявани и контролирани от другарите. В България ако не се извърши истинска лустрация на другарите от БСП, ДС и ДПС само ще се имитира промяна,а не истинска реформа..
  • 13 Samoranovski tarikat

    0 0 Отговор
    Кммсааа взе ли са им 3 коли и това е .....лъжат народа както винаги!!! А защо не попита началника на РПУ Дупница( техен оттам и приятел и покровител) той какво мисли за това дали има организирана престъпна група в Дупница !!! ???ама той нищо не знае!? Той е от друга планета и си трупа милион след милион
  • 14 3333

    1 0 Отговор
    Като ги няма кой ще обжалва?