Last news in Fakti

12 Март, 2021 14:40 6 881 16

Окончателно: 18 години затвор за убиец от Чирпан, отмъстил за убития си баща

  • чирпан-
  • убийство

Осъденият К. И. стрелял срещу жертвата и дори я намушкал с нож

Върховният касационен съд е потвърдил присъдата от 18 години затвор на мъж, обвинен за убийство в Чирпан, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Окръжен съд – Стара Загора е признал К. И. за виновен в това, че на 12 декември 2015 г. в гр. Чирпан, област Стара Загора, умишлено е умъртвил А. Д. от същия град, като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина, с огнестрелно оръжие в населено място, и с особена жестокост, поради което е осъден на 16 години лишаване от свобода. Отделно му е наложено и наказание от 3 години лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. Определено му е едно общо, най-тежко наказание от 16 години лишаване от свобода. Подсъдимият е обжалвал пред Апелативен съд – Пловдив с искане за намаляване на присъдата.
Пловдивският апелативен съд е увеличил общото му наказание с 2 години по жалбата на частните обвинители.

Съдиите от ВКС са приели, че правилно и обосновано апелативните магистрати от Пловдив са увеличили наказанието на подсъдимия, като са дали превес на отегчаващите вината обстоятелства и са преценили, че те се явяват с по-голяма относителна тежест. Правилно, казват те, е взето под внимание психическото състояние на подсъдимия, чийто баща е бил убит от роднини на жертвата А. Д., само четири месеца преди инкриминираното деяние. К. И. е изпитвал страхови преживявания и на фона на напрежението у него и емоционалния стрес при срещата с пострадалия, според съдебно-психиатричната и психологичната му експертиза, той го е възприел като заплаха за живота си. За това е започнал да стреля срещу него и дори го е намушкал с нож.

От ВКС казват, че правилно апелативните магистрати са съзряли подценяване на установените от първата инстанция, отегчаващи вината обстоятелства, тъй като дори използването само на едно от оръжията е могло да доведе до преследвания от подсъдимия резултат.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    84 0 Отговор
    А жертвата,убила баща му,е оправдан от съда,така ли?

    Коментиран от #5, #12

  • 2 ами

    60 1 Отговор
    Не е 'случил' на съдии, като господин Матев.
  • 3 Байрактар

    24 3 Отговор
    Ако Мешерето в Чирпан е издало заповед,К’во праим?
  • 4 те ни да да ама не

    68 0 Отговор
    Това е убийците на невинни се разхождат оправдани на свобода, но ако потърсиш възмездие или се защитиш присъдата е на макс? Така работи системата за да смачква и пречупва обикновения човек !
  • 5 Joro

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Щом не се казва, най-вероятно е така.
  • 6 Политиците от последните 32 години

    27 0 Отговор
    са пряка заплаха за живота на всеки българин. А иначе липсва информация защо и по какъв начин убиецът на бащата го е убил?? Това е то. Трябва да се вземе под внимание не само психичното състояние на сина, но и обстоятелствата, довели до афекта. Да убие някой баща ти, а ти да седиш и да ги гледаш??? Това е гавра с народа. Но както казах, явно журналистите не са си свършили работата, представяйки само част от случката.
  • 7 Искам Цветанов, Овчаров, Борисов,

    25 0 Отговор
    Станишев, Костов, Севда, Горанов, Дянков, Сакскобурга, М. Велчев, Николайчо, Орешарски, Доган, Гешев, Борис Велчев, Филчев и всички корумпирани съдии, местни феодали, кметове-изверги в ареста за 18 години. А не този човечец, чийто баща го е отрепал някакъв гад, да лежи. Искам ги тия отгоре, както и техните заптиета на топло

    Коментиран от #11, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    а ЙОАН МАТЕВ УБИЕЦА ГО ПУСНАХА
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    някога за убийство даваха смъртна присъда
  • 11 По принцип

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Искам Цветанов, Овчаров, Борисов,":

    си прав, но по 18г. за тези е нищо. Виж, 18 доживотни при строг режим, вече е друго нещо.
  • 12 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    То, при така написана статия, може ли да разбере човек?! Кой ги е учил на словоред, идея си нямам, но определено успехът му е нулев.

    Коментиран от #13

  • 13 Сър Пичук

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Мисирки, сър!
  • 14 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Егати правосъдието
  • 15 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Искам Цветанов, Овчаров, Борисов,":

    Дълъг ще да е списъка . През тези всички години събери онези 240 и приближените им барабар с родата . От него може да извадиш и опишеш няколко ,може би 50-тина подлъгани и отказали се . След това прибави местните феодали от общинските съвети трупащи доживотен стаж там като "Оправящи " ни и загрижени за благото на хората. Що съдби съсипаха и що нещо се окраде . А хич и не ми се помисля за децата на предишните дето първи се втурнаха да следват в държавни и частни ВИ за юристи . Заедно с тях и децата на видни за времето си мутри имафиоти. Умни са бащите им . Да могат да сложат кустюма и вратовръзката с белите якички бизнесмените и менките. Е , сложиха ги . За да спре това нещо не може да се вкарат всичките на топло макар и да се знаят ,но достатъчно бе едни 500 човека да го отнесат сериозно и както трябва вкл. и в международните съдилища. А при нас с тези "обучени " кадри става обратното. Я си го пипнал и са осъдили собствения окраден народ от същите пред международен съд отново да им плащаме. Допълнителен доход му казват и то реален . Не е майтап. Един не се е отказал от парите на народа ,защото знае ,че не този който го е съдил ще заплати сумата от заплатите си. Колективната безотговорност и корупцията води до тук -да бягат хората от страната.
  • 16 ПУСНЕТЕ ГО

    1 0 Отговор
    И ВИЕ НА НЕГОВО МЕСТО ЩЕ УБИЕТЕ ЧОВЕКА УБИЛ БАЩА ВИ.ИЛИ СЕ ЛЪЖА? ? ? ДОСТОЙНА ПОСТЪПКА.