20 Март, 2021 10:12 8 304 61

Починалият режисьор неотдавна е бил пребит от цигани

  • стефан стайчев-
  • режисьор-
  • цигани-
  • побой-
  • почина

Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра

Починалият режисьор неотдавна е бил пребит от цигани - 1
Снимка: Shutterstock

Стефан Стайчев - актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е починал само седмица след като навърши 82-годишна възраст. Интелектуалецът е издъхнал в четвъртък, 18 март. Стайчев е един от дългогодишните директори на Силистренския театър, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен в дома си от цигани, съобщава Силистра нюз. След това зверство така и не успява да се възстанови, споделят негови близки, предаде Plovdiv24.bg.

Нашия свят напусна един прекрасен човек - Стефан Стайчев - блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център. Неуморен ентусиаст на театралното изкуство, той доказа и че когато това изкуство се твори с талант, ерудиция и вдъхновение, географските параметри губят своето значение и разделението на художествения живот на столичен и извънстоличен придобива много условен характер. Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра, голямата преводачка от немски Емилия Стайчева, преодолявайки собствените си страдания след бандитското циганско нападение над дома му и нанесения му от грабителите нечовешки побой, след който Стефан вече не беше същият човек.

Дано правосъдието им въздаде според делата им. А ние винаги ще помним усмихнатия, оптимистичния, неуморния в доброто, талантливия театрал и наш стар приятел Стефан. Той остави светла диря тук, на земята, тя ще му свети и в небесния му път", написа във Фейсбук неговия близък и приятел проф. Кирил Топалов. Стефан Стайчев е роден в София. Започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър "София" (1966-1970), после актьор в театър "София" (1970-78,1982 -97). Там започват и първите му изяви като режисьор. Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър, това е на неговата пиеса "Свободно място във влака", играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла "Ангели-чудовища" от Ж. Кокто

Стефан Стайчев е автор и на пиеси като "Рисунки през август", "Цар Симеон", "Златният век", получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена "Елате ни вижте" и "Направи нещо, Мет!". И за двете театърът получи наградата "Икар" за сценография на САБ-2001 г. Създал на сцената незабравими спектакли от които "Бряг" от Ю. Бондарев, "Цар Симеон Велики" - автор и режисьор, "Вражелец" от Ст. Л. Костов, "Доктор" от Б. Нушич, "Натан Мъдрецът" от Г.Е. Лесинг, "Добруджанска рапсодия" от Ал.Гиргинов и Ст. Стайчев, "От бесилото към безсмъртието" драматизация Ст.Стайчев - един от най-гледаните спектакли, "Тимон от Атина", "Златният век - Цар Симеон Велики", "Гераците" от Е. Пелин и много други, оставили у всеки зрител частица духовна енергия. Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша, Германия, Русия и др. За всеотдайната дейност с уважение и възхищение си спомнят и днес гражданите на Силистра. Със своя талант, ерудиция и качества на достоен човек допринесе изключително много за театралното изкуство в Силистра.Поклон пред паметта му!


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3333

    179 1 Отговор
    Абе кога ще изринеме 'електората' от тая държава бе!!!

    Коментиран от #36

  • 2 mmm

    161 2 Отговор
    интегрирайте циганите...на оня свят!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 3 гадно

    111 2 Отговор
    Поклон, колкото до присъдата не вярвам на гнилите ябълки.
  • 4 Сатъра на Хана

    86 3 Отговор
    Ако се ликвидират Еднократно 6500 Мутри и Бейове - 0.1% от населението на България .......
    ще можем да спасяваме по 65 000 живота на година и 30 000 неродени деца
    ........................ Мутра свири на кавал , на Агликина поляна Лъвове пасат трева

    Коментиран от #15, #19

  • 5 Пламен

    5 62 Отговор
    България в Европа, завинаги!
  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    103 4 Отговор

    До коментар #2 от "mmm":

    Интеграция само чрез кремация...

    Коментиран от #9

  • 7 Еклектик

    85 3 Отговор
    Отлагането на окончателното решение на ромския въпрос в България само прави наистина окончателното му решение още по-неизбежно! Окончателно решение е термин, въведен в една голяма европейска държава през 30-те години на миналия век...

    Коментиран от #55

  • 8 факт

    55 5 Отговор
    гарантирано от ГЕРБ-комуняги!!!
  • 9 Да те изметат манафите

    13 23 Отговор

    До коментар #6 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Точно така
  • 10 Истината 4.04. 2021

    69 3 Отговор
    Да изчистим България от мутрите завинаги!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    71 2 Отговор
    Крайно време е да ги направим на сапун,майка им ци..ганска да...
  • 13 Циганизация БГ

    73 3 Отговор
    Потресавсщо тъжно !!! Оставиха на хората следния избор или да се оставят да бъдат пребити или да залагат мини, като във втория случай на преклонна възраст, ще бъдат назидателно осъдени, като за убийство на "човек" ??? Няма значение по-важно е да се ловят "шпиони", печатари на реквизит и нарушители без билетче в градския транспорт, последните сано, ако не са от някой етнос !
  • 14 Българин

    63 2 Отговор
    300 организацииза защита на ромите на Българска територия , спонсорирани от Сорос (ЦиРейУ) .

    Да се отърсим от щатско-турската пропаганда и антибългарите от кръга на Гешев-Борисов !
  • 15 АБЕ ЩО НЕ ВЗЕМЕШ

    15 10 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    САТЪРА И НЕ МАХНЕШ ГЛАВАТА НА ХАНА
  • 16 Мънго Джери

    64 1 Отговор
    С тази политически зависима и корумпирана съдебна система циганите никога няма да бъдат озаптени.
  • 17 Жоро

    40 1 Отговор
    Мен също ме обраха преди 3 г в домът ми и властите се подигеаха с мен, че аз съм им давал и нямало престъпление! От тогаяа съм с чсихически отллонения
  • 18 Клизматолог

    32 2 Отговор
    Боколандия...
  • 19 ke da

    4 30 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    Сатъра на Московския хан си ти! Все се стремите да раделите народа на части за да можете да направлявате България където е угодно на Руската империя твоя работодател! Така от 1917г се опитвате да вдигате бедните срещу богатите, като че ли с това ще се решат всички проблеми на обществото, ама беше така строят ви нямаше да само фалира през 89-та! РУСИЯ Е ЗЛО ЗА СВАТА НИ И БЪЛГАРИЯ! ТИ СИ ЗЛО! ФАКТИ АКО ИЗТРИЕТЕ ТОВА ЩЕ ВИ СЪДЯ!

    Коментиран от #40, #61

  • 20 ФАКТИ

    2 48 Отговор
    ФАКТИ ЗАЩО НЕ ИЗТРИВАТЕ КОМЕНТАРИ ПРИЗОВАВАЩИ КЪМ НАСИЛИЕ И ФИЗИЧЕСКО ОТМЪЩЕНИЕ КАТО КОМЕНТАР 4-ри?! ЗАЩОТО СТЕ СЛУГИ НА МОСКОВСКИЯ ХАН ДЖУДЖЕТО ПУТЬОНИН!

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПСР

    35 0 Отговор
    Мир на прахта му!
    Според Каскетурата,отдавна сме били приключили с битовата/циганската престъпност.
  • 24 111 ИСТИНАТА

    2 36 Отговор
    ТОЯ СКАПАН САЙТ ГО ЧЕТАТ САМО НЕОБРАЗОВАНИТЕ А КОМЕНТАРИТЕ СА НА РУСКИ ТРОЛОВЕ! КОЛКОТО И МОДЕРАТОРА ДА МЕ ЦЕНЗУРИРА ЗА ЦЕЛИ МЕСЕЦИ НА РЕД ЩЕ ГО ТВЪРДЯ И В СЪДА КЪТЕТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ СРЕЩНЕМ СЪС СЛУГИТЕ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ РОДООТСТЪПНИЦИТЕ ОТ САЙТА НА ДИКТАТУРАТА И АНТИСЕМИТИЗМА!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гневен

    41 0 Отговор
    Заловени ли са циганите?
    Какви присъди са получили? Редно е сега тези присъди да бъдат преразгледани и да ги съдят за умишлено убийство по особено жесток начин.
    Гешев, къде си?
  • 28 Пагубна неадекватност

    25 0 Отговор
    Ден след ден чуваме за нарастваща агресивност на тая пасмина спрямо българи. А Гешев вместо да направи, каквото трябва, говори за намаляваща битова престъпност и ни занимава с някакъв измислен шпионски филм. Пълна неадекватност и слугинаж на тукашните и задокеанските господари.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 no name no face no number

    15 0 Отговор
    Защото от Факти не са джендъри с разхлопана задница като тебе сега ясно ли ти е защо
  • 31 Комунивирус

    7 18 Отговор
    Циганската напаст особено се надигна през социализма, който ги научи на кражби. Тогава се крадеше масово и социалистите написаха в наказателния кодекс обществена собственост и частна собственост. Повече наказание ако откраднеш държавно защото се страхуваха,че няма да остане за тях. Столът на УБО беше безплатен, а в заводите работника си пласташе. Е, сега те тъгуват за тези привилегии, не на КОМУНИЗМА отново!

    Коментиран от #34, #38

  • 32 Дичето

    23 2 Отговор
    Едно време тия работеха и бяха кротки. Сега са от твърдия електорат на Банкянския и никой не ги търси за работа. По селата, където кметовете са негови хора, само гласуват. Къде е сега Жипа, да излезе и да им се закани? Крие се и чака да мината поредните нагласени избори. Тогава пък каква уста ще отвори като хипопотам! Но не да коментира такива случаи, а да се хвали как пак е бил комунистите, от семейството на каквито е и той.

    Коментиран от #35

  • 33 Този е

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Asdfg":

    същия, който пише тука постоянно срещу България и българите.
  • 34 Стар милиционер

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Комунивирус":

    Набеждаваш, само едните! Пишеш лъжи! За да намалее престъпността, Борисов , царю, трябва да намалее бедността ! Факт! А престъпност ще има... за чл. 39 от ЗНМ да си чул, господине?
  • 35 Хич не бяха кротки!

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Дичето":

    И преди и сега, да минеш, особено пеша, без униформа, през ФИкултети и Татарли е рисковано, ама много опасно, за здравето и живота.... Гета! Кой ги създаде? Т.Ж! А защо, заради страх от горяни! Факт!

    Коментиран от #37

  • 36 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "3333":

    Когато се забранят изборите.
  • 37 Мильо

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хич не бяха кротки!":

    Отиди да се прегледаш. Но не на джипито, а на психиатър! И по-бързо, че после ще плачеш.

    Коментиран от #41

  • 38 Гладът е по-силин от тока,

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Комунивирус":

    Думи на един сиганин, от Кюстендил, преди множко години! Политиците създадоха бедността , за да преразпределят едни пари и да намерат работа за нежните си половинки...
  • 39 Емил

    10 1 Отговор
    Оставка на управляващия режим!
  • 40 ХРИСТО СТОЙЧКОВ

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "ke da":

    КОГО ЩЕ СЪДИШ БЕ БОКЛУК АНАДОЛСКИ , ЗАРАДИ ТАКИВА ИЗРОДИ КАТО ТЕБЕ , ЕДНО ВРЕМЕ ПРАСЕТАТА В БЕЛЕНСКИЯ ЗАТВОР ГИ ЯДЯХА , ЩЯЛ ДА СЪДИ НЕЩАСТНИКА МУ С НЕЩАСТНИК , И СТИГА С ТАЗ РУСИЯ И МОСКВА , АНАДОЛ НА МИШКО , ЩОТО НА КРИВА РАКЕТА , ВСЕ КОСМОСА И ПРЕЧИ !!!!!! BULGERIAN FOREVER ,NUMBARUAND 1 , ЗА ВИНАГИ В СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИТЕ !!!!!!♥️♥️♥️♥️♥️♥️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬!!!.💘♥️💖💓💕💞♥️♥️❤️!!!.
  • 41 Не си ми,

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Мильо":

    Нито на годините, нито на образованието, нито на чикиите, та да се вслушам в “препоръката” ти! Натеб, драги, никой не може да помогне! Такъв си си и такъв , ще си останеш! И да не лъжеш внуците си, че си Бил голямата работа!

    Коментиран от #45

  • 42 Кочо

    16 1 Отговор
    Наи бедната,корумпирана и безаконова държавица в европа.

    Коментиран от #46

  • 43 Sveteca

    0 4 Отговор
    За втори път влизам в този сайт и гледам бая исперкал народ има.Едните дето са ги онождали комунистите плюят по тях,другите пък са още в 1988г.Мани мани смех.
  • 44 пострадал

    12 0 Отговор
    черните расисти в северна америка и черните расисти - българоубийци тук, получават пари от един и същи господар - унгарски циганин, тръбящ че е евреин, и забогатял при ограбването на евреите от национал-социализма. в неговата фондация тук работеха синовете на садиста м.спасов - изключително известен комунистически военнопрестъпник, и соновете и дъщерите на множеството комунистващи българопредатели. мълчаливите и пасивни чиновници също от него парички бозаят, за да не закачат българоубийците. и докато има безнаказано зло, българите ще мрат и занапред. затова българите навън сме повече на брой, отколкото в родината.
  • 45 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Не си ми,":

    Добре е, че се определяш като чики-рики. Оттам насетне, другого което си написал е плява. Ха ха ха, чики...
  • 46 кажидокрая

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Кочо":

    след а казваш бъ и въ и така до края - моята родина бе унизена след повторното превземане от армия пияни мародери, които събориха законно избраната от българския народ власт. преди окупацията българия имаше четвъртият в цял свят най-интензивен икономически растеж и втората най-висока заплата в цяла европа.
  • 47 Петърчо

    13 1 Отговор
    Интеграция на циганите може само в Аушвиц
  • 48 За циганите

    12 1 Отговор
    Напалм прави най-добрата интеграция...
  • 49 ККК

    11 0 Отговор
    Да се разреши свободното закупуване и носене на оръжие, както и употребата му в условия на неизбежна самоотбрана!!!

    Коментиран от #53

  • 50 РАДИО ЕЛТО

    7 1 Отговор
    мръсни цигани присоца за такива куршум в тила
  • 51 кочо

    7 1 Отговор
    още един повод да изолираме циганите в гета както в чехия.
  • 52 Иван

    9 1 Отговор
    ПОЗОР ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ !!!👎🏿👎🏿👎🏿 Интелектуалци пребивани,малтретирани,убивани от цигани и без последствия за убийците. В каква държава и какъв живот живеем....

    Коментиран от #58

  • 53 pokoloko

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "ККК":

    нали копираме нащия голям презокеански брат. там може да имаш оръжие у дома и винаги да го употребиш срещу някой който влезе в имота ти, не се знае за какво идва така че се гърми на месо.
  • 54 БПФ

    6 0 Отговор
    Първо - герберастката чума трябва да бъде свалена и цялата и върхушка да бъде съдена за геноцид срещу българският народ.
    Второ - всички мрсни садии и прокурори, които с престъпното си бездействие покровителстват хъхрешкият терор, да бъдат съдени да престъпление срещу държавата - в Белене, докато пукнaт.
    Трето - всички хъхрешки изверги и сатрапи, инквизирали, тероризирали, убивали беззащитни хора - с доживотни присъди - да бъдат натикани в урановите и оловни мини, където да работят на непосилни норми и концлагеристки дажби, докато им излязат черните души, защото трябва да си платят за зверствата !!!
    Четвърто - унищожаване на всички незаконни хъхрешки свърталища, спиране на всякакви помощи за отказващи да работят и учат индивиди, премахване на професията самотна майка и принудителен труд за безотговорно развъждащите се хлебарки, а ако от брйксел врещят - товарим ги на товарните вагони и им ги изпращаме - те да си ги отглеждат. Ако търпим тая чума, накрая тя ще ни затрие като народ в собствената ни държава.
    И най-вече забрана на всякакви етнически организации - и най-вече на соросоидните - а техните членове да бъдат съдени да държавна измяна.
  • 55 БПФ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Еклектик":

    Тоя с неговата фобия от еврeи (доказан факт) оплете и оплеска всичко. Трябваше да прекара хъхреците през комина до един... а еврeите просто да ги изсели в Мадагаскар и там да им направи държава, както са били първоначалните планове.
  • 56 ИВАН

    5 0 Отговор
    Нарочно не позволяват на българите да се защитават - ние сме подложени на чудовищен геноцид ... и знаете ли защо, защото западняците знаят и помнят, че сме велик и древен народ и ги е страх от нас, затова са тези закони развъждащи примитивни създания
  • 57 СЪБУДЕТЕ СЕ

    3 2 Отговор
    НЕ ЦИГАНИТЕ А СИСТЕМАТА УБИВА ЧОВЕКА ТВОРЕЦА ИЗКУСТВОТО И КРАСОТАТА.СИСТЕМАТА НА ЦИГАНИЗАЦЯТА И БЕЗДУХОВНОСТТА МОЖЕМ ДА СПРЕМ САМО С УСИЛИЯТА НА ЦЕЛИЯ НАРОД.ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ И ИЗЛЕЗТЕ НА АГОРАТА.НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ АКО НЕ СИ ПОМОГНЕТЕ САМИ.
  • 58 Възмутен

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Иван":

    Така е ,затварят ги по затворите да ги храним ние данакопладците,абе я отваряйте кремакториумите в АЛШВИЦ.
  • 59 хуманиста

    6 0 Отговор
    защо тези цигани не са застреляни вече?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ke da":

    И ти си едно либерастче... Правено в неправилното място.