13 Април, 2021 15:08 3 018 8

Приключи разследването, популярно като делото "Лилана"

  • специализирана прокуратура-
  • лилана

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева

Приключи разследването, популярно като делото "Лилана" - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура приключи разследването срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното производство на привлечените към наказателна отговорност. След запознаване с повдигнатите обвинения и събраните доказателства в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен за разглеждане обвинителен акт.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева. Размерът на нанесените от дейността ѝ щети може да се окаже значително по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило, съобщават от спецпрокуратурата и допълват:

Петима от обвинените за злоупотреби с европейски средства бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност за участие в престъпната група бяха привлечени още 2 лица.

Предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено бе също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Скоро и Гешеф ще приключи.
  • 2 гадно

    17 2 Отговор
    Не че нещо, ама не е ли съда този който трябва да реши кое какво е??? Каскетите както винаги гърмят из медиите какви престъпления са разкрили, а после мълчат като наакани.

    Коментиран от #4

  • 3 Тенчо

    4 1 Отговор
    Божков да им даде един, два, пет милиона....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Другия с коня

    10 10 Отговор
    Адвоката на ОПГ на Лилана е самия протестър Хаджигенов.Защитавайки Правата на Организираната Престъпност се вклини в Парламента,готов да Управлява и България чрез лозунга " Мутри,вън от затворите"....Не можеш да си адвокат на Престъпници и Държавник,другарю Хаджигенов.....Тези две дини не се носят по една мишница....Оставка!!!!
  • 6 Аноним

    11 0 Отговор
    Да не стане като пръскачките пред народното събрание и после ние да плащаме делата в Страсбург, заради некадърни и поръчкови каскети?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 жтж тж

    0 0 Отговор
    някой ще лежи ли в пандела?