22 Април, 2021 17:41 1 516 4

Съдът даде ход на делото за катастрофата с автобусa край Своге

  • своге-
  • автобус-
  • автобусна катастрофа

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция "Пътна инфраструктура"

Съдът даде ход на делото за катастрофата с автобусa край Своге - 1

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге. Съдът не намери основания да върне делото на прокуратурата и насрочи съдебно заседание за 18 май, на което делото ще започне по същество.

Катастрофата се случи на 25 август 2018 г. Tогава автобус с членове на пенсионерски клуб от с. Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна в близкия скат. Вследствие 20 човека починаха, а десет пострадаха от телесни повреди.

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция "Пътна инфраструктура". Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

По решение на прокуратурата бяха отделени материали по случая в друго дело срещу двама директори на АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов, но то още не е започнало.

Разследващите установиха, че автобусът не е преминал технически преглед, а асфалтовата настилка на пътя не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28 процента при изискване не по-малко от 50 на сто. Пътят е бил ремонтиран.

По време на заседанието днес прокуратурата посочи, че няма основание делото да не стартира и да се гледа по същество, като отбеляза, че няма допуснати съществени грешки в обвинителния акт. Според адвокатите обаче в обвинението има проблеми, освен от фактологическа страна, така и във връзка с това в какво качество са повдигнати обвинения на някои от подсъдимите.

"Много е работено по делото, прокуратурата е положила усилия", заяви пред медиите адвокат Христо Ботев, който защитава шофьора на автобуса Григоров. Той обаче постави въпроса дали "правилните хора" са подведени под отговорност. "За нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора, като министър-председателя, които също не са реагирали", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 0 Отговор
    Залагам, че ще изкарат шофьора виновен , а тия от апи абсолютно невинни

    Коментиран от #4

  • 2 Хккхх

    2 0 Отговор
    277 тома...един вид адвокатите ще са прочели всичко, а съдията и прокурора само заключенията на експертизите и свидетелските с очните ставки.
  • 3 отвратен

    3 0 Отговор
    Aма умрелите изгниха отдавна бе , цър-вули-съдии !!!До кога ще получавате подкупи за да криете престъпниците!!!!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Как да не е виновен шофьорът, та там непосредствено преди катастрофата са минали няколко стотин коли, а и доста след нея - докато КАТ се натутка и безсмислено спря движението. Другите шофьори да не са някакви богове в шофирането. Прав път, скорост около 50, път без дупки, а бай Григор се `фърлил у дерето... Да, съдейки по всичко, шофьорът-собственик на транспортната фирма, бай Григор е явно бившо ченге, устроило се в автобусния бранш. Бившите са големи фуклюфци..., особено при шофирането в женска компания... Важното за опечалените е да се изкарат виновни държавните служители, защото така обезщетенията ще са солидни, а ако е виновен само бай бай Григор, ще вземат малко повече от "на босия цървулите"....