Last news in Fakti

7 Май, 2021 19:30 3 132 35

Окончателно: Няма виновни за срутената сграда на ул. "Алабин"

  • алабин-
  • сграда-убиец

Инцидентът стана преди 15 г.

Окончателно: Няма виновни за срутената сграда на ул. "Алабин"  - 1
Снимка: БГНЕС

Няма виновни за рухналата преди 15 години сграда на ул. "Алабин". Това записа в окончателното си решение ВКС. Така собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, и строителят Манчо Антонов са окончателно оправдани.

Първата оправдателна присъда беше постановена през 2018 г. от Софийския градски съд, а после потвърдена и от втората инстанция. Сградата на пет етажа в центъра на София се срути на 19 септември 2006 година.

При трагичния инцидент загинаха две млади жени – Деница Ченишева на 26 години и Петрина Христова на 24 г., които бяха затиснати от отломките, докато са спрели с колата си на улицата.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олеле

    50 1 Отговор
    Втори терминал и чао чао, това е кочина
  • 2 Be_google казва Не на говнярите от гроб

    40 2 Отговор
    Съдилищата на герб......очаквана корупция!

    Коментиран от #9

  • 3 България

    46 0 Отговор
    Държава на мафията.. Господ да дава сила на родителите на двете загинали млади момичета..

    Коментиран от #34

  • 4 Един от народа

    38 0 Отговор
    За жалост, очаквано скандално безчовечно решение на правовата система на Бойко

    Коментиран от #33

  • 5 Справедлива държава

    32 0 Отговор
    Обаче пък, как тръшнаха една баба в метрото и после в ареста !

    Коментиран от #12

  • 6 ИВАН

    33 0 Отговор
    Е как ще има виновни за смърта на две млади български девойки ... нали там са от мутра и богаташ нагоре - кой може да ги осъди тия, нарочно протакаха 100 години делото
  • 7 Читател

    37 0 Отговор
    За моя половин век живот, и никога не е имало виновен някой при подобен случай
    Скапана държава ....
    Жалко за малките момичета

    Коментиран от #10

  • 8 Как да има виновни

    27 0 Отговор
    15 г по-късно? Водевил не правосъдие. Рушвети, подкупи, рушвети …. Идват ми само нецензурни изрази ….
  • 9 Draco

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Be_google казва Не на говнярите от гроб":

    До колкото си спомням там бяха намесени хора на Костов

    Коментиран от #18

  • 10 Още и още и още

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    Най-лошото е какъв сигнал дава това! С една дума всеки може да си прави каквото иска, стига да има да си плати в прокуратурата! Полиция и прокуратура, това са все символи на корупция и репресии! Гнус … би трябвало да вземем правосъдието в ръцете си, след като държавата е абдикирала начело с такова светило на престъпния свят като БМБ!

    Коментиран от #17

  • 11 Гоуст

    21 1 Отговор
    Как все няма виновни... Дори съм изненадан как уважаемият съд не е постановил, че двете девойки са виновни за срутването и наследниците им дължат обезщетение на собственика и строителя. А, пардон, те най-вероятно дължат разходите за адвокати на 'невинните'
  • 12 Гледах го и аз

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлива държава":

    Срамота! Възрастна жена, не изпълнила полицейско разпореждане! Срам ме е че тези екскременти с полицейска униформа им плащаме заплатите!
  • 13 Антигербер

    15 1 Отговор
    Корумпирана съдебна система оправда едни престъпници виновни за смъртта на две новини създания.
  • 14 ФАКТИ :

    10 0 Отговор
    "Кучето" е заровено в Конституцията, която уж заради "демократичните ценности" направи нашата съдебна власт "най-независимата" на света...
    Помните ли, че преди да дойде на власт Тулупа обещаваше възмездие за кражбите и грабежа и за промени в гнилата съдебна система ? Даже по едно време говореше за свикване на Велико народно събрание, което да направи тази власт зависима от народа, като прокурорите и съдиите да се избират пряко от хората !
    Но като се усети, че и той и неговата шайка ще имат нужда от милосърдието на "независимата" съдебна власт взе да се ослушва като с.виня в картофи !
  • 15 Трудовакъ

    6 0 Отговор
    Ето тук е ключът към установяване на причините за срутването на сградата:"...подсъдимият К. не е бил уведомен от св.Ц.- пълномощник на предишните собственици на сградата, за извършения оглед от НИПК през 2003 г., нито за дадените предписания от кмета на СО-район „Средец“ със Заповед №РД-09-320 от 09.12.2003 г., нито му е предал документите, които той е бил получил по тези случаи. От писмените доказателства, събрани по делото е видно и, че посочените документи не са били връчени на подсъдимия К. след закупуване на сградата нито от СО-район „Средец“, нито от „БКС-Средец“ ЕООД. Освен това, при застраховането на сградата /договор от 22.08.2006 г./ е било отбелязано, че тя е в добро състояние" - из мотивите на ВКС. Какви са били резултатите от огледа и какви предписания от компетентните органи са били дадени - не става ясно, вкл. и кой е следвало да ги изпълни.

    Коментиран от #23

  • 16 Бен Ладен

    3 0 Отговор
    И аз исках да се предам и съди "българският" "независим" съд, но недемократичните американци ме ликивидираха без съд и присъда...
  • 17 Стига сте

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Още и още и още":

    обвинявали полицията и прокуратурата за несправедливите решения на "независимият" съд ! Факт е уче във всяка друга нормална държава ще има присъди и за една десета от събраните доказателства !
  • 18 Ти кажи

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Draco":

    На кого са съдилищата?
  • 19 Като

    3 0 Отговор
    няма справедливост,бащите на жертвите застрелват подсъдимите и точка.Може и съдиите.И в Тората е така-око за око...
  • 20 Съдът си е

    3 3 Отговор
    добър!Прокурорите и следователите са за трепанье!!!Там отиват рушветите!Калпаво разследване,незъбиране на доказателства,бездействие умишлено,калпаво обвинение....все в двора на прокурорите и следователите.Как съда да отсъди без надлежно събиране на доказателства?На юнашко доверие ли?То за кво прокурори и следователи пискат???

    Коментиран от #28, #35

  • 21 Гост

    6 0 Отговор
    Лъжа. Долу корумпирания съд!
  • 22 Троловете на

    1 1 Отговор
    на "Д.България" плюят по полицията и МВР иоправдават "независият" съд...
  • 23 Трудовакъ

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Трудовакъ":

    Открих причината -"преди три години - 2003 г. (спрямо 2006 г., б. а.), директорът на Националния институт за паметниците на културата е алармирал община "Средец“ за опасността от пропадане на сградата и е настоял за спешни укрепителни действия. Тогавашният районен кмет Иван Сотиров е издал заповед, с която е задължил собствениците да извършат укрепването, но това не е станало. В продължение на три години общинските власти не са оказали контрол и не са наложили никакви санкции на тогавашните собственици. Отговорност за това носи кметската администрация на район "Средец“, която се намира на метри от злополучната сграда." Бившите собственици са Дора и Барух Конфино - събирачи на наеми. Няма данни някой да им е потърсил сметка, както и на съответните органи, които не са упражнили контрол, а са били длъжни. Следствието и делото са били насочени изначално в грешна посока. Това е...
  • 24 Пловдив

    4 0 Отговор
    По-добре да се присъединим към Румъния, към Гърция ще е по-добре, но много по-трудно. Да си продадем независимостта и тук да започнат да действат някакви що-годе нормални закони, вместо тая помия! Съвсем, ама съвсем сериозно го предлагам! Настоявам всички да го поискаме, защото даже Сомалия, Хаити и Афганистан имат по-голям шанс да се нормализират, отколкото ГРОБостан!
  • 25 Към

    4 0 Отговор
    Русия към Русия
  • 26 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    То няма и един виновен за погрома на цялата държава, Вие се тревожите за една къща на една улица, за две жени в една кола !?
    И не съдя АЗ ! Отсъжда българският независим СЪД !!??
    И не се чудя, че мнозина "хващат пътя" Тя, държавата, ще им осигури правото на правителствен вот.....където и да са по света.........
  • 27 Близките

    1 0 Отговор
    ако могад, да заведат дело в Страсбург и това е.
  • 28 Как

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Съдът си е":

    В Съда е заровено кучето. Никъде другаде прокуратурата и съда не са в един коридор. Всяка сутрин си пият кафето прокурорите със съдиите.
  • 29 Гост

    4 0 Отговор
    То се знаеше,че виновни няма
  • 30 нали

    2 0 Отговор
    Избиват ни
  • 31 Историк

    4 0 Отговор
    Аз се питам друго.Който дойде на власт как ще оправя тези бъркотии от полицая до съдията.Дори т.н нови партии не са казали напрактика как ще се работи, за да има работеща правосъдна система.
    Най-вероятно съдът Страсбург ще осъди не някой съдия,прокурор или разследващ полицай, а държавата.А държавата това данъкоплатците, някога ще се понася ли персонална отговорност или по комунистически ще се носи колективна безотговорност.?Само питам ' де.
    И всъщност при водене на дело съдията може да върне дело за пропуски, той да не би да е с ламаринени очи или се прави на....
  • 32 тъжна вест

    1 0 Отговор
    тези дни пак ще пишат че няма виновен за убито от паднала врата в пловдив на игрище на общината пред ул пенчо славейков 28 бойковия работар хмет в затвора за убииство ще лежи
  • 33 ги гиш

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Един от народа":

    тя е кривова държава
  • 34 2020

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "България":

    Когато съдът не раздава правосъдие, яки момчета раздават справедливост. Родителите могат да намерят "невинните" и да се разберат....
  • 35 да да да

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Съдът си е":

    Всичко идва от съда! 1.Прокурори и разследващи полицаи, когато им е казано, не подкрепят обвинителния акт с доказателства. 2. Или прокурорите пишат нескопосани обвинителни актове, които не могат да издържат в съда, 3. Или ако са събрани доказателства и всичко е топ - идва ред на Съда - по давление свише - могат да постановят каквато си поискат присъда и решение. Без персонална отговорност, но с персонално натрупване.