3 524 44

Румен Овчаров е осъден на две години затвор по делото за „Мини Бобов дол“

Овчаров е лишен от правото да заема държавна длъжност в органите на държавната власт за срок от 3 години

Румен Овчаров е осъден на две години затвор по делото за „Мини Бобов дол“

Апелативен специализиран наказателен съд отмени присъда на Специализиран наказателен съд по НОХД № 1635/2019 г. и вместо нея постанови нова, с която призна подсъдимия бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от НК, от която са настъпили значителни щети в размер на „Мини Бобов дол“ в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправда за разликата до 24 455 474,80 лв.

На основание чл.54 от НК на подсъдимия Овчаров е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Овчаров е ЛИШЕН от правото да заема държавна длъжност в органите на държавната власт за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Овчаров е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Със същата присъда подсъдимата Ана Янева е призната за невиновна и оправдана по обвинението за извършена умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 вр. чл.26 ал.2 от НК от която са причинени щети в размер на 28 174 082,08 лв.

Със същата присъда подсъдимият Пламен Евтимов – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Мини Бобов дол“ е признат за виновен за извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 2 681 733,30 лв., като го оправда за разликата до 29 151 145,18 лв.

На основани чл.54 от НК на подсъдимият Евтилмов е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Евтимов е ЛИШЕН от правото да заема ръководна длъжност в държавно предприятие, корпорация и обществена организация за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Евтимов е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ясно

  38 2 Отговор
  След 2 години пак ще яхне някоя държавна служба, а с нашите данъци ще получава заплата, и сега 2 години ще е ВИП затворник! Аде бягайте бе, не ви ли е срам?

  Коментиран от #7, #25

 • 2 Фаро

  42 1 Отговор
  Тоя оклук отдавна трябваше да е в затвора,но статуквото и прокуратурата се подържаха 30 години

  Коментиран от #20, #35

 • 3 77777

  25 5 Отговор
  А Боко кога
 • 4 Коментатор

  12 5 Отговор
  Колкото и да е безпристрастен съда можеше да изчака още две-три седмици за да произнесе тази присъда за да не остават никакви съмнения за ПРИСТРАСТНОСТ В ТАЗИ ПРЕДИЗБОРНА ОБСТАНОВКА
 • 5 рач капур

  44 0 Отговор
  четете хубаво осъден е на две години НО ПРИСЪДАТА МУ СЕ ОТЛАГА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ!!!!...или по просто изобщо няма да лежи!!!само по медиите ви гъбаркат и се подиграват със стадото всичко е прах в очите за пред европата,че видите ли те започнали вече да осъждат министри и депутати за корупжия...цирк буш пасти да яде :)))))))
 • 6 SAAB

  10 1 Отговор
  И главанако е осъден.......и матгарешки също.....

 • 7 Сега

  14 0 Отговор

  До коментар #1 от "Ясно":

  Ще следват едни обжалвания а а а а а а а. Ще се проточат с години
 • 8 Крадците политици на МИЛИОНИ

  25 0 Отговор
  С УСЛОВНИ ПРИСЪДИ?!?!?!!!?!!
 • 9 Условно

  19 0 Отговор
  НЕ ОЗНАЧАВА ЗАТВОР , СЪУЧАСТНИЦИ НА МАФИЯТА!
 • 10 Р.Овчаров милионер

  28 0 Отговор
  Откраднал 24 милиона - осъден на ДВЕ години...Супер сделка!!!
 • 11 Бай ставри

  5 3 Отговор
  Ще лежи в една килия с Магарешки.
 • 12 Атанасова Напиши Ясно на какво е осъден

  22 0 Отговор
  Овчаров??? Условна присъда???? "За милиони няма закони, за Кокошка няма прошка" в държавата България!!!!

  Коментиран от #14

 • 13 идея

  15 0 Отговор
  Съдебна реформа? Условната присъда трябва да бъде премахната.
 • 14 Българин

  4 1 Отговор

  До коментар #12 от "Атанасова Напиши Ясно на какво е осъден":

  Апелативния съд Отменя условната присъда и назначава Ефективна две години,но отменя задължението да възстанови 24 милиона откраднати.Присъдата е Ефективна,а не Условна.

  Коментиран от #18

 • 15 бриго

  14 2 Отговор
  Няма как да лежи зад решетките.Хем е милионер,хем бесепар.
 • 16 Човека взе парите каза чакай малко.....

  12 0 Отговор
  След 24млн злоупотреби кой ще иска да работи в държавната администрация да декларира имущество и банкови сметки пред сметната палата и да публикуват имотното състояние записано регистъра. Пирамиди фараони и балъци за милиони
 • 17 К.К.

  2 2 Отговор
  Той тоя е в Северна Корея, даже няма да гласува.
 • 18 оригинала

  5 0 Отговор

  До коментар #14 от "Българин":

  Апелативният специализиран наказателен съд призна Румен Овчаров за виновен в умишлена безстопанственост и го осъди условно на две години затвор, съобщиха от съда.

  Коментиран от #24

 • 19 в панделата

  9 2 Отговор
  овчарката лилана и иванчева доживот
 • 20 Бай Ламби

  13 3 Отговор

  До коментар #2 от "Фаро":

  И не само той!!! В панделата заедно с него требе да земе и адаша му - РУМЕН ГЕЧЕВ!!!Тия двамцата разказаха играта на българите по времето на другия който е за затвор Жанчо Виденов!Ама той сега Жанчо го изкарват чиста вода ненапита, че даже и партийка му спретнаха на завалийката, а по-голям безстопанственик от него здраве му кажи! Той-обезстопани цяла една държава.

  Коментиран от #22

 • 21 Другия с коня

  8 1 Отговор
  Това се случва при управлението на БСП и Сергей Станишев...Заместник министър на Р.Овчаров е Корнелия Нинова от БСП ...Мая Манолова е депутат от БСП в НС.Татяна Дончева - също....Сега Корнелия Нинова е председател на БСП,а Румен Овчаров в ИБ на БСП.....
 • 22 Умен по цялата глава

  6 2 Отговор

  До коментар #20 от "Бай Ламби":

  Румен Овчаров е министър на Енергетиката в Злокобното за всички Българи правителство на Жан Виденов и БСП 1994 - 1997....Румен Гечев е министър на Икономиката и зам министър председател на Жан Виденов пак тогава.Сега Румен Гечев е кандидат за депутат от БСП и в ИБ на БСП,а Жан Виденов и той кандидат за депутат.Единия е Професор по Икономика ,а другия само доцент,но успял да фалира Университета в който е бил преподавател по Икономика в Пловдив....Голем майтап,пич....Нагледно показал как се фалира цяла Държава и цял Университет с Високи разходи и малко Приходи....
 • 23 ТЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ СЪС СЪДИЙ..

  8 0 Отговор
  ПРОКУРОРИ..СЛЕДОВАТЕЛИ ..НА ТЕБ МИЛИОНЧЕ..НА МЕН МИЛИОНЧЕ...НИЕ С ГАЙДИТЕ...КОМЕНТИРАМЕ 🤣🤣🤣
 • 24 Българин

  5 0 Отговор

  До коментар #18 от "оригинала":

  На основание чл.54 от НК на подсъдимия Овчаров е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ."
 • 25 някой

  10 1 Отговор

  До коментар #1 от "Ясно":

  Чети,чети,няма да е затворник,присъдата е ,,отложена с четири години" , в превод означава УСЛОВНА.
 • 26 Уууууууууу

  12 1 Отговор
  За пръв път чувам за присъда, чието изпълнение се отлага без причина /осъденият не е в болница/ и то за четири години. Срам и позор за тоя менте съд!!! Корумпирани съдии, да изгниете дано заедно с гнусляка мръсен комуняга Р. Овч.

  Коментиран от #36

 • 27 небрежнев

  10 0 Отговор
  За доказани злоупотреби с 2.6 милиона и за още 24 милиона недоказани - присъдата е 2 години затвор. Това са 730 дни в затвора, или за всеки 1 ден в затвора, ще получава по над 3500 лв. от доказано откраднатото и по още 33 000 от недоказано откраднатото! Това е надница - 36 500 лв. на ден! Всеки ден в продължение на 2 години, включително почивните дни - по 36 500 лв! Може само да съжалява, че не е взел още. И после питате - защо сме най-бедни в ЕС? Ами защото някои крадат здраво от народа. А Румен Овчаров далеч не е от сериозните крадци...

  Коментиран от #33

 • 28 Гост

  7 1 Отговор
  2000000 кражба = 2 години за мен/вас пак ли ше са толкова? На ввичкото отгоре отлагане на присъдата 4 години?? Вероятно с цел да забравим? И на дали ше лежи въобще и ден!! И вие сте съдилище ама за обикновенния човек за другите сте ……
 • 29 хгтпххх

  9 1 Отговор
  Осъден, ама условно. А кога ефективна в затвора за 18 години като Иванчева?
 • 30 мнение

  7 0 Отговор
  Съдът трябва да вкарва политици за безстопаственост, при което държавата губи милиони, но ЕФЕКТИВТО, да лежат в затвора, тогава да видим политиците дали ще злоупотребяват с властта А сега какво, условно и следващите пак ще правят злоупотреби.
 • 31 миньор

  11 1 Отговор
  четете хубаво УСЛОВНА е присъдата не е ефективна никой никъде няма да лежи ,освен на плажа де с нашите пари.За времето на условната няма право да заема еди какваси длъжност.Демек наказанието е едно голямо нищооо.Поздрави
 • 32 иван иванов

  10 0 Отговор
  А замесничката му Нинова каято лидера на БСП Станишев лично я уволни заради корупция когато кеше замесник на Овчоров ?
 • 33 Кандидат милионер

  11 0 Отговор

  До коментар #27 от "небрежнев":

  На Р.Овчаров и П.Евтимов като директор на ТЕЦ Бобов Дол Апелативния съд им Опрощава това,че са причинили загуби на Теца за 24 милиона единия и 26 милиона другия Комунист.....Като краен резултат ТЕЦ Бобов Дол е в дълг с 50 милиона лева,а подсъдимите са МИЛИОНЕРИ!!!!Честито
 • 34 Р.Овч

  2 0 Отговор
  С този дето му дадоха чувала с пари от неохраняема банка в Дупница още ли е в ареста
 • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

  7 0 Отговор

  До коментар #2 от "Фаро":

  Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
 • 36 гост

  3 0 Отговор

  До коментар #26 от "Уууууууууу":

  Още един неразбрал.Абе вие не четете ли? Това ,,отлагане" е така наречената ,,условна "присъда.

 • 37 25 от

  5 0 Отговор
  а защо условна присъда, какви са мотивите за условна - да не е малолетен или невменяем? нима хитрецът овчаров не е бил напълно в час какво прави? живее и той в 300 квадратно апартаментче много преди да изгрее звездата на цветанов, какво го изпитва съда, дали се разкайва ли? гадна работа
 • 38 АпаритеКъдеСа

  4 1 Отговор
  Щом у нас на пладнешкия айдуклък му казват "безстопанственост", означава,че яко сме затънали в тинята и продължаваме още.
 • 39 Съд

  3 1 Отговор
  Съдът ли ще възстанови тези милиони?
 • 40 Другар

  2 0 Отговор
  Поредната осъдена,комунистическа пиявица.
 • 41 eeeeeee

  3 0 Отговор
  hahahahahahaha.....Te тoва се вика сурово наказание....
 • 42 ееееееееее

  2 0 Отговор
  Защо условна присъда?Ако бях аз колко щяха да ми дадат?
 • 43 чекмедже 2

  0 0 Отговор
  няма да лежи и една минута...за едни 24млн...дребна сума..държава проспа 700 млн.данъци..и горанов харчи паричките от Божковите пликчета..
 • 44 Димкуф

  0 0 Отговор
  Да му се вземат парите и хонорарите от далаверите с Белене. БКП и той като мин.на енерг.със зам.мин.К.Нинова са виновни за схемата за корупция на Белене.Къде е Станишев,Кутев и др. от БКП-БСП ,особено Гечев който фалира БГ,защо не ги съдят????? Нали те създадоха Бобокови,Божков

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.