22 Юни, 2021 19:05 5 481 44

Румен Овчаров е осъден на две години затвор по делото за „Мини Бобов дол“

  • румен овчаров-
  • съд-
  • присъда

Овчаров е лишен от правото да заема държавна длъжност в органите на държавната власт за срок от 3 години

Румен Овчаров е осъден на две години затвор по делото за „Мини Бобов дол“ - 1

Апелативен специализиран наказателен съд отмени присъда на Специализиран наказателен съд по НОХД № 1635/2019 г. и вместо нея постанови нова, с която призна подсъдимия бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от НК, от която са настъпили значителни щети в размер на „Мини Бобов дол“ в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправда за разликата до 24 455 474,80 лв.

На основание чл.54 от НК на подсъдимия Овчаров е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Овчаров е ЛИШЕН от правото да заема държавна длъжност в органите на държавната власт за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Овчаров е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Със същата присъда подсъдимата Ана Янева е призната за невиновна и оправдана по обвинението за извършена умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 вр. чл.26 ал.2 от НК от която са причинени щети в размер на 28 174 082,08 лв.

Със същата присъда подсъдимият Пламен Евтимов – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Мини Бобов дол“ е признат за виновен за извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 2 681 733,30 лв., като го оправда за разликата до 29 151 145,18 лв.

На основани чл.54 от НК на подсъдимият Евтилмов е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Евтимов е ЛИШЕН от правото да заема ръководна длъжност в държавно предприятие, корпорация и обществена организация за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Евтимов е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от ТРИ ГОДИНИ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    38 2 Отговор
    След 2 години пак ще яхне някоя държавна служба, а с нашите данъци ще получава заплата, и сега 2 години ще е ВИП затворник! Аде бягайте бе, не ви ли е срам?

    Коментиран от #7, #25

  • 2 Фаро

    42 1 Отговор
    Тоя оклук отдавна трябваше да е в затвора,но статуквото и прокуратурата се подържаха 30 години

    Коментиран от #20, #35

  • 3 77777

    25 5 Отговор
    А Боко кога
  • 4 Коментатор

    12 5 Отговор
    Колкото и да е безпристрастен съда можеше да изчака още две-три седмици за да произнесе тази присъда за да не остават никакви съмнения за ПРИСТРАСТНОСТ В ТАЗИ ПРЕДИЗБОРНА ОБСТАНОВКА
  • 5 рач капур

    44 0 Отговор
    четете хубаво осъден е на две години НО ПРИСЪДАТА МУ СЕ ОТЛАГА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ!!!!...или по просто изобщо няма да лежи!!!само по медиите ви гъбаркат и се подиграват със стадото всичко е прах в очите за пред европата,че видите ли те започнали вече да осъждат министри и депутати за корупжия...цирк буш пасти да яде :)))))))
  • 6 SAAB

    10 1 Отговор
    И главанако е осъден.......и матгарешки също.....
  • 7 Сега

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    Ще следват едни обжалвания а а а а а а а. Ще се проточат с години
  • 8 Крадците политици на МИЛИОНИ

    25 0 Отговор
    С УСЛОВНИ ПРИСЪДИ?!?!?!!!?!!
  • 9 Условно

    19 0 Отговор
    НЕ ОЗНАЧАВА ЗАТВОР , СЪУЧАСТНИЦИ НА МАФИЯТА!
  • 10 Р.Овчаров милионер

    28 0 Отговор
    Откраднал 24 милиона - осъден на ДВЕ години...Супер сделка!!!
  • 11 Бай ставри

    5 3 Отговор
    Ще лежи в една килия с Магарешки.
  • 12 Атанасова Напиши Ясно на какво е осъден

    22 0 Отговор
    Овчаров??? Условна присъда???? "За милиони няма закони, за Кокошка няма прошка" в държавата България!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 идея

    15 0 Отговор
    Съдебна реформа? Условната присъда трябва да бъде премахната.
  • 14 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Атанасова Напиши Ясно на какво е осъден":

    Апелативния съд Отменя условната присъда и назначава Ефективна две години,но отменя задължението да възстанови 24 милиона откраднати.Присъдата е Ефективна,а не Условна.

    Коментиран от #18

  • 15 бриго

    14 2 Отговор
    Няма как да лежи зад решетките.Хем е милионер,хем бесепар.
  • 16 Човека взе парите каза чакай малко.....

    12 0 Отговор
    След 24млн злоупотреби кой ще иска да работи в държавната администрация да декларира имущество и банкови сметки пред сметната палата и да публикуват имотното състояние записано регистъра. Пирамиди фараони и балъци за милиони
  • 17 К.К.

    2 2 Отговор
    Той тоя е в Северна Корея, даже няма да гласува.
  • 18 оригинала

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Апелативният специализиран наказателен съд призна Румен Овчаров за виновен в умишлена безстопанственост и го осъди условно на две години затвор, съобщиха от съда.

    Коментиран от #24

  • 19 в панделата

    9 2 Отговор
    овчарката лилана и иванчева доживот
  • 20 Бай Ламби

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Фаро":

    И не само той!!! В панделата заедно с него требе да земе и адаша му - РУМЕН ГЕЧЕВ!!!Тия двамцата разказаха играта на българите по времето на другия който е за затвор Жанчо Виденов!Ама той сега Жанчо го изкарват чиста вода ненапита, че даже и партийка му спретнаха на завалийката, а по-голям безстопанственик от него здраве му кажи! Той-обезстопани цяла една държава.

    Коментиран от #22

  • 21 Другия с коня

    8 1 Отговор
    Това се случва при управлението на БСП и Сергей Станишев...Заместник министър на Р.Овчаров е Корнелия Нинова от БСП ...Мая Манолова е депутат от БСП в НС.Татяна Дончева - също....Сега Корнелия Нинова е председател на БСП,а Румен Овчаров в ИБ на БСП.....
  • 22 Умен по цялата глава

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Ламби":

    Румен Овчаров е министър на Енергетиката в Злокобното за всички Българи правителство на Жан Виденов и БСП 1994 - 1997....Румен Гечев е министър на Икономиката и зам министър председател на Жан Виденов пак тогава.Сега Румен Гечев е кандидат за депутат от БСП и в ИБ на БСП,а Жан Виденов и той кандидат за депутат.Единия е Професор по Икономика ,а другия само доцент,но успял да фалира Университета в който е бил преподавател по Икономика в Пловдив....Голем майтап,пич....Нагледно показал как се фалира цяла Държава и цял Университет с Високи разходи и малко Приходи....
  • 23 ТЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ СЪС СЪДИЙ..

    8 0 Отговор
    ПРОКУРОРИ..СЛЕДОВАТЕЛИ ..НА ТЕБ МИЛИОНЧЕ..НА МЕН МИЛИОНЧЕ...НИЕ С ГАЙДИТЕ...КОМЕНТИРАМЕ 🤣🤣🤣
  • 24 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "оригинала":

    На основание чл.54 от НК на подсъдимия Овчаров е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ."
  • 25 някой

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    Чети,чети,няма да е затворник,присъдата е ,,отложена с четири години" , в превод означава УСЛОВНА.
  • 26 Уууууууууу

    13 1 Отговор
    За пръв път чувам за присъда, чието изпълнение се отлага без причина /осъденият не е в болница/ и то за четири години. Срам и позор за тоя менте съд!!! Корумпирани съдии, да изгниете дано заедно с гнусляка мръсен комуняга Р. Овч.

    Коментиран от #36

  • 27 небрежнев

    10 0 Отговор
    За доказани злоупотреби с 2.6 милиона и за още 24 милиона недоказани - присъдата е 2 години затвор. Това са 730 дни в затвора, или за всеки 1 ден в затвора, ще получава по над 3500 лв. от доказано откраднатото и по още 33 000 от недоказано откраднатото! Това е надница - 36 500 лв. на ден! Всеки ден в продължение на 2 години, включително почивните дни - по 36 500 лв! Може само да съжалява, че не е взел още.
    И после питате - защо сме най-бедни в ЕС? Ами защото някои крадат здраво от народа. А Румен Овчаров далеч не е от сериозните крадци...

    Коментиран от #33

  • 28 Гост

    7 1 Отговор
    2000000 кражба = 2 години за мен/вас пак ли ше са толкова? На ввичкото отгоре отлагане на присъдата 4 години?? Вероятно с цел да забравим? И на дали ше лежи въобще и ден!! И вие сте съдилище ама за обикновенния човек за другите сте ……
  • 29 хгтпххх

    9 1 Отговор
    Осъден, ама условно. А кога ефективна в затвора за 18 години като Иванчева?
  • 30 мнение

    7 0 Отговор
    Съдът трябва да вкарва политици за безстопаственост, при което държавата губи милиони, но ЕФЕКТИВТО, да лежат в затвора, тогава да видим политиците дали ще злоупотребяват с властта А сега какво, условно и следващите пак ще правят злоупотреби.
  • 31 миньор

    11 1 Отговор
    четете хубаво УСЛОВНА е присъдата не е ефективна никой никъде няма да лежи ,освен на плажа де с нашите пари.За времето на условната няма право да заема еди какваси длъжност.Демек наказанието е едно голямо нищооо.Поздрави
  • 32 иван иванов

    10 0 Отговор
    А замесничката му Нинова каято лидера на БСП Станишев лично я уволни заради корупция когато кеше замесник на Овчоров ?
  • 33 Кандидат милионер

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "небрежнев":

    На Р.Овчаров и П.Евтимов като директор на ТЕЦ Бобов Дол Апелативния съд им Опрощава това,че са причинили загуби на Теца за 24 милиона единия и 26 милиона другия Комунист.....Като краен резултат ТЕЦ Бобов Дол е в дълг с 50 милиона лева,а подсъдимите са МИЛИОНЕРИ!!!!Честито
  • 34 Р.Овч

    2 0 Отговор
    С този дето му дадоха чувала с пари от неохраняема банка в Дупница още ли е в ареста
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фаро":

    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 36 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Уууууууууу":

    Още един неразбрал.Абе вие не четете ли? Това ,,отлагане" е така наречената ,,условна "присъда.
  • 37 25 от

    5 0 Отговор
    а защо условна присъда, какви са мотивите за условна - да не е малолетен или невменяем? нима хитрецът овчаров не е бил напълно в час какво прави? живее и той в 300 квадратно апартаментче много преди да изгрее звездата на цветанов, какво го изпитва съда, дали се разкайва ли? гадна работа
  • 38 АпаритеКъдеСа

    4 1 Отговор
    Щом у нас на пладнешкия айдуклък му казват "безстопанственост", означава,че яко сме затънали в тинята и продължаваме още.
  • 39 Съд

    3 1 Отговор
    Съдът ли ще възстанови тези милиони?
  • 40 Другар

    2 0 Отговор
    Поредната осъдена,комунистическа пиявица.
  • 41 eeeeeee

    3 0 Отговор
    hahahahahahaha.....Te тoва се вика сурово наказание....
  • 42 ееееееееее

    2 0 Отговор
    Защо условна присъда?Ако бях аз колко щяха да ми дадат?
  • 43 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    няма да лежи и една минута...за едни 24млн...дребна сума..държава проспа 700 млн.данъци..и горанов харчи паричките от Божковите пликчета..
  • 44 Димкуф

    0 0 Отговор
    Да му се вземат парите и хонорарите от далаверите с Белене.
    БКП и той като мин.на енерг.със зам.мин.К.Нинова са виновни
    за схемата за корупция на Белене.Къде е Станишев,Кутев и др.
    от БКП-БСП ,особено Гечев който фалира БГ,защо не ги съдят?????
    Нали те създадоха Бобокови,Божков