7 Юли, 2021 08:45 2 528 6

Районната прокуратура в Пловдив образува бързо производство за купуване на гласове в "Столипиново"

  • столипиново-
  • купен вот-
  • купуване на гласове-
  • пловдив

Случаят касае нарушения на изборния процес на парламентарните избори от 4 април тази година – бил организиран купен вот в полза на три партии

Районната прокуратура в Пловдив образува бързо производство за купуване на гласове в "Столипиново" - 1
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава образувано бързо производство за организиране на купуване на гласове в квартал "Столипиново" в Пловдив за изборите на 4 април 2021 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Под надзора на РП – Пловдив се води наказателното производство за организиране предлагането или даването на облаги с цел конкретно лице да бъде склонено да упражни правото си на глас в полза на определен кандидат, партия или коалиция. Досъдебното производство е било започнато на 02.07.2021 г. със съставяне на протокола за първото действие по разследването - претърсване и изземване в офис на фирма за дограма в кв. "Столипиново" в Пловдив, извършено от служители на ОДМВР - Пловдив. При проведеното следствено действие са били иззети множество вещи. По делото са разпитани седем свидетели.

За предприетите действия РП – Пловдив е била уведомена на 5 юли 2021 г. Анализът на събраните до момента доказателства сочи, че се касае за нарушения на изборния процес на проведените на 04.04.2021 г. избори за народни представители. Част от разпитаните по делото свидетели твърдят, че на предходните парламентарни избори е била създадена организация за купуване на гласове в кв. "Столипиново" в полза на три политически партии. Тези твърдения следва да бъдат проверени с допълнителни следствени действия - разпити на свидетели, кореспонденция с РИК, изготвяне на почеркова и техническа експертизи и др.

Наблюдаващите прокурори са възложили извършването на голям брой действия по разследването: да бъдат установени вписаните в иззетите в хода на разследването, тефтери и тетрадка лица, около 2000 човека, и кои от тях в показанията си могат да посочат нарушения на политическите права на гражданите. До момента са снети извънпроцесуални обяснения на част от лицата, в които те отричат да са им били предлагани или давани пари за гласуване за определена партия.

Активните действия по разследването продължават, допълват от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    16 0 Отговор
    То Бързо производство, ама после Бавно правосъдие!
  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    17 0 Отговор
    Тъпото от Банкя е отворило чекмеджето
    и плаща наляво и надясно...
  • 3 Анализатор

    6 0 Отговор
    Наистина избирането на ръководни органи на една държава по този начин чрез избори е най-малкото ПОРОЧНО
  • 4 Българка

    13 0 Отговор
    Вече имаме втори ,извънредни, избори, а дилърите още не са изправени пред съд за купуване на гласове на 04.04. Може би гешевчетата искаха да ги изчакат да си свършат търговията и за 11.07, а след това да обявят , че няма установени данни за престъпление?" Е Бойко Рашков обърка дослука и сговора прокуратура-ГЕРБ-ДПС в чатта честни избори

    Коментиран от #5

  • 5 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Бързо производство. Ако беше бавното, активните действия по разследването щяха да продължават и след следващите избори.
  • 6 БПФ

    1 1 Отговор
    Дедите ни преди 100 и повече години са били мъдри, забранявайки на хъхреците да гласуват. Същества, които продават собствените си малки, винаги ще си продадат гласа, ако някой им предложи пари. Разбира се, не всички са такива, затова трябва прост закон:
    Който не е плащал данъци поне 2 от последните 4 години, да не гласува. Изключение само за учащи и пенсионери.
    Който не живее в законно жилище, да не гласува.
    Който не е учил до 16-годишна възраст, да не гласува.

    Недопустимо е лица, които не спазват законите на държавата и нямат никакъв принос към бюджетът и - да определят кой да я управлява !!! Така политиците, а оттам и цялата държава изпадат в зависимост към социалните пapaзити и престъпниците !!!