Last news in Fakti

19 Август, 2021 08:42 1 880 7

Близки на убитата Кристин от Сотиря настояват за промени в НПК

  • кристин-
  • сотиря-
  • съд-
  • присъда-
  • убиец

Решението на съда е окончателно

Близки на убитата Кристин от Сотиря настояват за промени в НПК - 1

Близки на убитото 7-годишно момиче от Сотиря, коментираха решението на Висшия касационен съд да намали присъдата на убиеца от "доживотен затвор без право на замяна" в "доживотен затвор". Решението на съда е окончателно, а в сутрешния блок на БНТ бабата на Кристин каза, че ще продължи да настоява за промени в Наказателния кодекс за по-тежки присъди при такива случаи.

15 август 2019 г. 7-годишната Кристин от Сотиря умира след блудство, изнасилване, удари с камък и травми, които съдебните лекари описват като "несъвместими с живота".

С всичката си мъка и болка през тези две години съм се борила единствено, за да постигнем промяната в НПК - Конституцията и искахме доживот без право на замяна, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

Такава присъда беше издадена от Бургаския апелативен съд. И отменена от Висшия касационен съд. Според съдиите там достатъчната присъда е "доживотен затвор", при който той може да бъде помилван след 20 години.

Ето, че замяната е отменена, въз основа на това, че той е 21-годишен и в течение на присъдата, която ще лежи, може да се подобри. Не смятам на този етап, че убийците могат да променят държанието си и отношението си спрямо това, което са извършили, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

На противоположното мнение е експертът по индивидуализация на тежките наказания - Ива Пушкарова.

Дори един извършител да е извършил нещо много, много, много страшно, той би могъл да е бързо и лесно поправим. Тук нашите съдилища са казали в крайна сметка, че да - извършителят е с много висока степен на обществена опасност, извършеното от него е изключително тежко, но той е поправим, каза Ива Пушкарова, преподавател и експерт по Индивидуализация на тежките наказания.

Двете гледни точки не се пресичат.

Според мен убийците се раждат убийци и те никога няма да променят становището си на живеене и мислене, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

Държавата може никога да не даде тази замяна. Но обстоятелството, че я има като перспектива позволява на осъдения да се стреми към нея, каза Ива Пушкарова, преподавател и експерт по Индивидуализация на тежките наказания.

Според експерта най-тежките наказания не са правилния инструмент, с който престъпността може да бъде спряна.

Бабата на Кристин обаче твърди, че също няма да спре да търси справедливостта, така както я разбира.

Над 1 млн. подписи бяхме събрали. Каузата, която съм си поставила за цел е да имат адекватни присъди, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

Решението на съда е окончателно. И решението на бабата на Кристин също.

Продължава събирането на подписи не само заради своята внучка, а заради всички, чиито имена са напълнили черните хроники.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НикогаСДСЧума

    11 4 Отговор
    "Кой не скача е червен!" Помните ли,защото аз помня? По Татово време нямало банани,ама нямаше и такива садисти,като този изверг.
    Сега има банани и знаете ли защо - защото СДС-Шайката ,за да изкорми държавата и за да окраде народа и Родината, унищожи държавността,превръщайки държавата ни в бананова държава.

    Коментиран от #7

  • 2 ДС създаде СДС

    5 2 Отговор
    СДС е създаден с указ на БКП !!! Дори дадоха служебни автомобили!! И измамиха ли народа? Да,измамиха го !!! Но върхушката забогатява неимоверно!!! И сега пак с ГРОБ!!!!
  • 3 АКО

    5 0 Отговор
    Това е дете на тези които издават присъдите Дали така ще реагират ? Дали ще намалят присъдата или тя никога няма да е достатъчно строга ???
  • 4 БПФ

    5 0 Отговор
    На такива като отрeпката пушкарова ще им дойде акъла чак когато подобна твaр изнасили и утрепе техните деца. Промени в НПК трябва да има - и най-важните са връщане на смъртното наказание и тежкият каторжен труд. Аз не желая да работя докато съм жив, за да храня тоя изpoд, искам да го видя как виси на въжето и гаргите го ядат !!!
  • 5 pbdan

    1 0 Отговор
    За сметка на смешните присъди българският съд отсъжда огромни суми кръвнина, които никой осъден не е успял да изплати. Например Северин убил Виктория от Русе е осъден на 30г. и 450 000лв. От банковата ли сметка да ги вземат? Или от Мартин за убийството на Кристин - доживотен и 600 000лв кръвнина?! Доживотния не му се размина защото поправиха закона с голям зор. Такива трябва да работят по 12ч. на ден и поне 1000лв. на месец да привеждат на потърпевшите. С тия пари хората ще си родят или осиновят друго детенце. Да, ама не! Ще си лежат пред телевизора по цял ден и ще се оплакват от батковците.
  • 6 pbdan

    0 0 Отговор
    Имам една идея(не съм юрист). Съкратеното съдебно производство да бъде позволено не само когато престъпникът си признае, а и когато се е предал доброволно на органите на МВР. Значи бягал, укривал се и като го хванат - съжалявам?! Като съжаляваш да си се предал. За него човешкият живот не е нищо, та едно ехидно съжаление няма да изкаже да оттърве доживотния затвор. Северин(убил Виктория) избяга чак в Германия, Здравко(убил Вероника) го разкриха, Мартин(убил Кристин) го гониха по поляните и беше прострелян за да го хванат, Мехмед(убил Дамла) също го разкриха полицаите.
  • 7 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "НикогаСДСЧума":

    Драги, помниш ли повода заради който Чочоолу влезе с танкове в циганската махала? Никъде не беше оповестено чудовищното престъпление - не знам да го опиша ли точно, но убити, изнасилени и с голяма гавра бяха момче и момиче. Не се даде гласност и за действията на Чочоолу.