12 Септември, 2021 06:19 6 855 38

Не е ясно дали и кога ще ни върнат Брендо

  • евелин банев-брендо-
  • екстрадиране-
  • арест-
  • присъди-
  • украйна-
  • заловен

Евелин Банев е с присъди в три държави

Не е ясно дали и кога ще ни върнат Брендо - 1
Снимка: БНТ

Арестуваният в Украйна Евелин Банев-Брендо има присъди в Италия, България и Румъния - сега интересното е къде ще бъде екстрадиран и какви са условията за това, предаде БНТ. В петък от прокурутарата заявиха, че са започнали действия по процедурата по екстрадиция. На този фон украински медии публикуваха нови разкрития около ареста на кокаиновия крал в Киев. Появиха се снимки с телефон бижу с лика на Путин.

Снимка на бутиковото бижу, открито при ареста на Брендо в Киев, беше разпространена от украинските медии. Позлатеният телефон е с гравиран лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Не е ясно обаче дали телефонът е ползван от Брендо, тъй като той е познат в криминалния свят със своята предпазливост. Сред арестуваните в Киев има и още двама души - молдовец и украинец.

"Изключително комбинативен ум. Това, което е характерно за него, е изключителната му предпазливост. За това съм изненадан, че беше заловен по този начин. До степен на параноичност. Той сменя автомобили, таксита, спира на неочаквани места, прехвърля се на други автомобили", заяви Йово Николов, журналист от вестник "Капитал".

Според експерти арестът в Киев може да е бил свързан със създаването на нов пазар и нова ниша, различна от трафика на кокаин.

"Украйна дава големи възможности в това отношение. Може би е имало някакво преструктуриране, помощ към тях, ако това е била една допълнителна стъпка", коментира Тихомир Безлов.

Следите на Ивелин Банев се губят още през 2018 г., когато изчезва от България, въпреки наложената му забрана по дело, продължило 12 години.

Последната публична поява на Брендо е от март 2017 г. в сградата на Съдебната палата в София. Тогава соченият за кокаинов крал беше уловен от обективите на камерите, след като Апелативният съд му постанови присъди от шест години затвор за пране на пари от наркотрафик.

Според криминалния журналист Йово Николов Брендо винаги е използвал успешни методи за прикритие. Досега е бил арестуван в Европа под чужда самоличност. Известно е, че има венецуелско гражданство. Заловени яхти по италианското и испанското крайбрежие с български ветроходци са познат патент от миналото, твърди още Николов. Кулминацията, обаче, е аферата "Кокаинови крале", която приключва с 20-годишна присъда за Брендо. Половината задръжани тогава, около 30 души, се оказват българи. Част от тях сключват споразумения с прокуратурата заради по-леси присъди. Брендо обаче е поискал редовен процес, разказва журналистът.

"През 2012 г. в Сото Гранде в Испания беше заловена една пратка с български ветроходци със 600 кг. кокаин и там тръгна разплитането на тази практика", каза Йово Николов.

"Това е може би най-големият криминален български авторитет. Италианците говориха за около 40 тона, че са минали през неговата организация", допълни Тихомир Безлов.

"Той по някакъв начин след тези разследвания е доста компрометирана фигура. Подземният свят не търпи много такива компрометирани фигури. Поради тази причина предполагам, че е изпаднал от пазара на кокаина", каза още Йово Николов.

На ход е съдът в Украйна, който трябва да разгледа искането за екстрадиция на Брендо.

Има ли вариант, при който властите да не върнат Брендо?

"Има такава възможност, да", коментира Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи.

Освен в България обаче Брендо има присъди още в Румъния и Италия.

"При един такъв казус, ако нашето искане е първо, Брендо би трябвало да бъде предаден на България. Ако не сме първи, трябва да се види как точно е уреден въпросът в украинския закон. В българския закон нещата не са много ясно посочени за подобни ситуации", допълни Емануил Йорданов.

Дали и кога Брендо ще бъде върнат в България - все още не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мето

    114 2 Отговор
    Не е нужно да го връщат. Да го пратят в Италия да си излежи присъдата от 20 години затвор. Тука в БГ ще го пуснат веднага.
  • 2 Сатъра на Хана

    72 2 Отговор
    Брендо си е платил на Цацата, сега ще си плати и на Гешефтурата и Укропо-фашизоидите и никой няма да го закача....Освен ако не иска да пее срещу Баце- и тогава вече ще го гръмнат:)
  • 3 Bai Nudals

    62 3 Отговор
    Ако не беше борбата да отиде в София още в 6ти клас,сега щеше да си гледа някое стадо в Тополовград. Но София е школата на криминалните неща у нас.
  • 4 Erika SS

    46 2 Отговор
    А за кво ни е?
  • 5 Арестант в Украйна

    40 3 Отговор
    Е сега.
    А там корупцията е такава,че е въпрос на дни да изчезне.
  • 6 Алфа Вълкът

    13 17 Отговор
    Щом има бижу с лика на ПУТИн, он ще пусне връзки да ни го върнат в България!

    Коментиран от #17

  • 7 Госあ

    42 1 Отговор
    Много напъват да го връщат, защо ли ? Риторичен въпрос.
  • 8 На кратко

    41 1 Отговор
    Защо да ни го връщат? Ние тука са имаме вносители на дрога.
  • 9 Ко Чина

    58 2 Отговор
    Абе всички ли сте малоумни бе.Ей тоя го пратиха тук от италия по изискване на бг правителството УЖ ДА ГО СЪДЯТ!?!?В момента в който си дойде ,бе пуснат от ПРАВИТЕЛСТВОТО.Уж крал на наркотици,уж нарко бос,но тук няма нито съд,нито закони ,нито държава.Ся да го върнат пак,да си го пуснат наште прекрасни прависти.Върнаха го в клеткс,тия тук му дадоха домашен арест.Това не е дърцава а една разградена мафиотска кочиииина!!!
  • 10 БУАХАХАААА

    14 17 Отговор
    Личния дилър на Путин,това е безспорно ясно.А,и на руските хакери!
  • 11 Не го искаме

    47 1 Отговор
    Не ни трябва, корумпираните ни съдии веднага ще го пуснат за домашно лечение на измислена болест.
  • 12 герб изpoди

    35 2 Отговор
    не го давйте на изродите гешеф и сие ще го пуснат веднага срещу подходящата сума
  • 13 Петров

    29 1 Отговор
    По добре да не го връщат, че прокурорчето на мафията отново ще го пусне.
  • 14 ИВАН

    33 0 Отговор
    Да го върнат в България ли, та пак някой съдия да стане милионер, а защо този който го пусна не е в затвора, те са няколко човека и взаимно се прикриват, но се знае кои са и те са за затвора и конфискация на имуществото, защото е от кървавите пари на Брендо
  • 15 Разбирко

    18 1 Отговор
    Както са гладни украинците, няма да му устоят на офертата... гаранция...
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    у нас е корупция в ИТАЛИЯ да си го пращат там да си ги излежи ефективно присъдата щото тук ще сиплати ис тая корумпирана прокуратура ще го пуснат
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да ви кажа

    29 2 Отговор
    Брендо е извън играта. Каналите са разбити, схемата осветена, всичко е доказано пред съдилищата, за което има влезли в сила присъди. Това е. След като е стигнал да отглежда трева у тях, мисля всеки може да си направи изводите. Бил конспирстивен, пазел се, сменял коли, маршрути. Алабализими. Шмъркането му е стопило мозъка. Ако имаше поне малко мозък, след като е избягал от правосъдието с чужда самоличност, просто е трябвало в някоя далечна страна, да си направи една кафетерия , да ходи сутрин да я отваря и работи, за да не умре от скука и да си живее кротко, по-нисък от тревата. Обаче не, треа се правим на играчи. Сега ще разкарват с прангите от килия в килия и ако му е останало нешо кеш или активи и тях ще му вземат. Службите си го назначиха, службите си го разжалваха

    Коментиран от #20

  • 19 Бамбука

    6 3 Отговор
    „Случайно“ има атаки към прокуратура, специализиран съд, идват избори, на „някоя“ партия трябват пари и хоп, откриват Брендо. После някой да каже че няма чудеса в нашия малък свят.

    Коментиран от #21

  • 20 Bai Nudals

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да ви кажа":

    Да те светна.Брендо има толкова хотелски комплекси по южното черноморие,че ако ни ги изсипят оборотите само от това лято три дни не можем да ги преброим.

    Коментиран от #23

  • 21 Bai Nudals

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бамбука":

    Брендо е с присъда у нас от нормален съд.
  • 22 Сделано в СССР

    4 2 Отговор
    Съветската ни прокуратура няма да посмее да пипне служител на руските служби. Ще си го изтеглят и пуснат.
  • 23 Ма верно ли

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Bai Nudals":

    Колко много комплекси освен в село лозенец, и там само те си знаят чия е истинската собственост. Ахахаха. Яките обороти, които три дена не може да преброим, ама нашия отглежда трева. Вервайте си в митологемите

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Подобре

    9 0 Отговор
    Да го върнат в Италия, щот тук ще избега
  • 25 Перо

    15 0 Отговор
    По-добре е да не го връщат в БГ. Където и да го екстрадират ще има ефективна присъда,а при нас ще има ефективен магистрат милионер и липсващ Брендо!
  • 26 Bai Nudals

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ма верно ли":

    Не е само Лозенец ще знаеш,трева викаш. От трева до трева разлика голяма,а е и най продаваема.
  • 27 Bai Nudals

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ма верно ли":

    Не завиждай,не злобей,грях е. Пиши обективно,за малко да го изкараш без пукнат лев.

    Коментиран от #28

  • 28 Нема за кво да злобея

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Bai Nudals":

    Дреми ми за брендо
    Айде у лево
    Ходете му се кланяйте

    Коментиран от #30

  • 29 Един

    4 3 Отговор
    Сега ясно ли ви е, че има пряка връзка между Русия и родните бандюги.
  • 30 Bai Nudals

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Нема за кво да злобея":

    Никой не се кланя. Пишеш за каналите му че не работели,ами да си чувал че се разработват постоянно нови.
  • 31 ДЖОТО

    2 1 Отговор
    ДО НОМЕР-1-АКО Е ОЩЕ ЖИВ!!!
  • 32 Някой

    7 0 Отговор
    Ако бяхме правова държава. С морални институции. Щях да кажа, да го върнат в България. Понеже е български гражданин. И ние трябва да сме с предимство. Това е въпрос и на престиж за държавата, че си върши работата. Че е осъдила и ще лежи в затвора опасен престъпник. Но, като се има предвид, че му дадоха лека присъда. И на всичкото отгоре му позволиха и да избяга. И не е единичен случай. Галеви, Божков, Пеевски. Има и много други в миналото. То по-добре да го пратят в Италия. Първо, там имат опит с далеч по-именити мафиоти. И второ, най-голяма е присъдата там. Като си я излежи. Подред и в другите държави. България, после в Румъния.
  • 33 111

    1 0 Отговор
    Ние тука боб хвърляме за него кога ще ни го върнат . За какво ние този престъпник .
  • 34 Краси Ловешки

    3 5 Отговор
    Евелин Банев -Брендо няма нищо общо с простоватите български престъпници ,нито като поведение ,нито като излъчване. Той притежава толкова завидни умения и би могъл да успее еднакво добре във всяка дейност ,но е видял ,че от тези незаконни дейности се печели толкова добре и е решил да си посвети живота на тях. Между другото той печели бързо привързаността на всички хора и затова, в която и точка на Земята да бъде заловен в грубо нарушение на законите към него винаги всички са крайно снизходителни. Той е един блгословено щастлив човек ,искрено бих искал да съм като него ,но просто нямам неговите безброй положителни личностни качества.

    Коментиран от #35

  • 35 хаххаха

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Краси Ловешки":

    Стига с тези митове и легенди! Боклука си е боклук. Да го пращат да гние в Италия и да идва следващия баровец. Няма вечни босове. Чапо го прибраха та тази мишка ли няма...
  • 36 Поли Панталеев

    3 0 Отговор
    Хванали са го в Руската Македония и няма да е лика на Зеленски я. Нормално е.
  • 37 Mileee

    0 0 Отговор
    Не виждате ли, че ходи с каскет? Е кой ходи в бг с каскет и дали ще му направи нещо.
  • 38 защо

    0 0 Отговор
    обзалагам се, че след като си плати колкото трябва, просто ще изчезне от украйна на път за България :)