Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 05:27 4 141 19

Четирима са задържани в акцията срещу мрежата за фалшиви COVID-сертификати

  • акция-
  • мрежа-
  • коронавирус-
  • сертификати-
  • арестувани-
  • велико търново-
  • болница-
  • лекари-
  • месицински център-
  • кюстендил

Всички те са от Велико Търново

Четирима са задържани в акцията срещу мрежата за фалшиви COVID-сертификати - 1
Снимка: БГНЕС

Четирима души са задържани във вчерашната акция срещу мрежата за издаване на сертификати с невярно съдържание за ваксинация срещу коронавирус, предаде БНТ. Всички те са от Велико Търново. Документите с невярно съдържание са издавани от медицински център в Кюстендил. Продавани са във Велико Търново.

Към момента няма информация за задържани от Кюстендил. В Медицинския център, разположен в партера на болницата в Кюстендил, са издавани сертификати с невярно съдържание. Цял ден вчера разследващите проверяваха документите с отразени ваксинации, които реално не са направени на хората. Всички те са подписани с електронния подпис на управителя на Медицинския център. БНТ научи, че достъп до този подпис са имали и други хора - кой от тях е злоупотребил, предстои да разберем.

Разследващите попадат на схемата, след като в болница във Велико Търново са приети няколко болни в тежко състояние, но по документи ваксинирани - в Кюстендил. Единият от тях разказва на лекаря, че си е купил сертификата срещу 500 лева, за да отиде на почивка през лятото. От лечебното заведение решават да уведомят полицията, а пациентът посочва от кого точно се е снабдил с документа. Така на 13 октомври полицай под прикритие си поръчва нов сертификат.

"За изключително кратко време са установени поне четири лица, които си предавали последователно личните данни, респективно обратно сертификатите, за да достигнат до крайните потребители в кавички или клиенти, и съответно са получавали заплащане за това", обясни говорителят на районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев.

Разследващите установяват, че сертификатите с невярно съдържание се издават от един лекар, който работи в Медицинския център в Кюстендил. Клиентите дори не ходели до там, а той вписвал личните им данни в единната информационна система.

"Което е наложило извършване на действия по разследването по делегация в Медицински център в гр. Кюстендил", допълни Тотев.

За момента има доказателства за поне седем "клиенти", които са си купили сертификати. Според източници на "По света и у нас" за тях в Медицинския център в Кюстендил не са открити Декларации за информирано съгласие, които се попълват задължително преди ваксинация. Лекарят от Кюстендил през приложение "Телеграм" изпращал номерата на ваксините на посредниците от Велико Търново, за да може "клиентите" им да си изтеглят сертификата.

"Някои от установените клиенти вече се намират извън пределите на Република България", каза говорителят на прокуратурата.

Близки до разследването разкриха, че списъци с клиенти са открити в домовете на четиримата задържани в Търново, а тефтер със счетоводство - в лекарски кабинет в Кюстендил.

"Досъдебното производство е образувано за съставяне на официален документ с невярно съдържание, който съдържа регистрационни данни", обясни районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов.

При доказване на вина задържаните могат да получат наказание до 8 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ветринар

    11 6 Отговор
    Жалка работа.
  • 2 хмм

    55 10 Отговор
    Съпротива по васякакъв начин срещу ковид фашизма.
  • 3 среднощен

    21 8 Отговор
    "...При доказване на вина задържаните могат да получат наказание до 8 години затвор."; Ще ги осъдят... Няма "прошка"... В противен случай - ще се "компрометира системата"...

    Коментиран от #12

  • 4 Мислещ

    46 5 Отговор
    Егати изметта, сам поискал да си купи фалшив сертификат и на всичкото отгоре изпял докторите. Все едно да ида да си взема наркотици и да ида са се похваля в полицията.
  • 5 Дабеда

    34 9 Отговор
    Трябва да си луд да направиш подобни признания.Вие за малоумници ли ни вземате да вярваме на измислени истории?Тези с фалшивите сертификати отдавна се водят за ваксинирани и нямат никакви проблеми
  • 6 Гост

    36 4 Отговор
    Търговията с решенията на ТЕЛК, която източва стотици милиони годишно, си върви необезпокоявана от десетилетия. Тук обаче се размърдаха за дни. Показателно.
  • 7 Кокорчо

    13 11 Отговор
    Ако тях ги осъдят, а Кирчо не, това ще покаже за пореден път колко двулична и зависима е съдебната ни система. И това няма да се оправи със смяна на Гешев или закриване на спецпрокуратурата и спец-съда.
  • 8 Шопо

    3 5 Отговор
    Медикът от Кюстендил е д-р Куин Лечителката,не е анонимен!!! Бухахахааааааа!!!Пак играят пачки, пачки, пачки ....
  • 9 Копипасте

    18 4 Отговор
    Cтaр пocт oтпрeди избoритe:
    "Въпросът c глaвнo В е кого ще изберат американците за президент : Ако е Тръмп - коронавируса ще си отиде от информационните сайтове и ще стане като гриповете всяка година! Ако изберат Байдън - ще видите тогава кон боб яде ли или луканка на пръчка! Ще има още по напориста коронаистерия и такъв невероятен бизнес с всякакви дезинфектанти, ваксини, лекарства!"
    Зaпoчвa c мacки зa 100 дни oщe прeди дa e влязъл в Бялaтa къщичкa!" По темата КОВИД - нищо ново! Просто в налагането на тотален контрол над човеците загрубяват още повече!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Всичко е "ПАРИ"

    4 0 Отговор
    Ваксината "направи" милиардери. Тестовете за covid-19, пари от "вятъра". ЗАРАЗАТА, за някои летален изход, за други източник на пари от вятъра с менте сертификати. Нищо човешко не им е чуждо, дори фалшификация.
  • 12 Ами

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Тогава Кирчо на колко трябва да го осъдят...!!!??? Че тези големи бандити хванали... Седем сертификата на пет милиона човека...!!! А ТЕЛК , и другите рекетьори от здравната система , не ги интересува...!!! Е много слабо , другари... ДС се срамува от вас...
  • 13 Абе

    1 11 Отговор
    Във Гърция фалшивия сертификат за в момента е най- голямото престъпление.Като хванат някой му удрят такава глаба,че цял живот няма да може я изплати.Затвориха заведения и им взеха разрешителното плюс 50,000 евро глоба на собственика че е вкарал вътре в заведението неваксиниран.Ако пък хванат ли някой със фалшиво е изгорял

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    Допуснал си седем правописни грешки.
  • 16 хдфх

    0 0 Отговор
    аз продавам такива сертификати без пари!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 да да

    1 0 Отговор
    щом, набодените разнасят вирусите наравно с не набодените КАКВА е ролята на т.нар сертификат ?

    легално заразяване на останалите ли ?????????

    аз спрях да ям шоколад шото комшията е болен от диабет - пазя го , също като да се ваксинирам ?
  • 19 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    и аз закупих срещу сто лева от лаборатория...