Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 13:38 2 578 24

Спецпрокуратурата прекрати делото за престъпен сговор срещу Марешки

  • престъпен сговор-
  • спецпрокуратура-
  • веселин марешки

През ноември 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на тримата народни представители от "Воля"

Спецпрокуратурата прекрати делото за престъпен сговор срещу Марешки - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е прекратила делото за престъпен сговор срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщи "Сега".

На 13 юли 2017 г. от държавното обвинение обясниха, че покрай друго разследване срещу Марешки прокурори във Варна, попадат на данни, че през 2012 г. той се опитва да наложи монопол в аптекарския бизнес. Реализацията започва година и нещо по-късно, когато негов близък по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарствата и назначава подходящите служители, които започват целенасочени проверки срещу апетитни аптеки и цели аптечни вериги.

Според разследването от есента на 2012 г. до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки и ги принудил да му продадат част или целия си бизнес. Други пък били принуждавани да зареждат - при доста неизгодни условия, от склада за лекарствени продукти на бившия зам.-председател на парламента. Управител на склада е другият депутат от "Воля" Пламен Христов.

Освен това Христов и Кръстина Таскова - също депутат от "Воля" по онова време, в различни конфигурации участвали в натиска и изнудването над фармацевти, твърдят от прокуратурата. И тримата отрекоха, а Марешки видя в прокурорския интерес съм себе си и партията си дългата ръка на конкуренцията.

През ноември 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на тримата народни представители от "Воля". Делото бе поето по компетентност от спецпрокуратурата, която стига до извода, че има основания за привличането на тримата под отговорност за престъпен сговор. То обаче е прекратено на 19 юли 2021 г., защото наблюдаващият прокурор е прел, че обвиняемите не са извършили изнудване, а нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренция. А съгласно Наказателния кодекс нелоялната конкуренция не се явява престъпление.

Прокуратурата прехвърля случая на Комисията за защита на конкуренцията, което се случва още в началото на 2017 г. КЗК постановява, че нарушение на закона няма. Нарушение има само от страна на "Фармнет", за което дружеството се санкционира с на 0,1% от приходите за финансовата 2016 г., т.е. с 494 839 лв. Но решението е отменено от Върховния административен съд през юли 2020 г. и КЗК е осъдена да плати на "Фармнет" 8050 лв.

През август т.г. Върховният касационен съд върна за ново разглеждане във Варна делото за изнудване срещу Марешки. Според върховните магистрати апелативният съд, който даде на Марешки 4 г. затвор, е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Въпросното дело е насрочено за 8 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що така бее?

    46 0 Отговор
    Нали имаше ефективна за 4 години?!

    Коментиран от #13

  • 2 Последния Софиянец

    49 3 Отговор
    И Магарешки и спецпрокуратурата и Гешев , всички ще идат при бай Ставри.

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК

    15 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ставри няма да доживее , да ги дочака

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Има

    32 0 Отговор
    сделка !
  • 5 Станчев

    40 2 Отговор
    Че как иначе, нали е Патерица на Вожда им.
  • 6 Последния Софиянец

    40 4 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Вчера във Варна Асен Василев каза че първата му работа като вземем властта ще е да вкара крадците в затвора.
  • 7 Че и Ботев и Левски

    21 0 Отговор
    турил на стената за свидетели!
  • 8 СГОВОРНАДРУЖИНА

    20 0 Отговор
    АКО В "СГОВОР" СА ВСИЧКИ КОИТО СПОМЕНАВАТ ....ЖЕНСКАТА МУ РОДА , И НЕГО ВКЛЮЧИТЕЛНО ,........МНОГО Е ГОЛЯМ ТОЯ СГОВОР !!!!!
  • 9 Тома

    17 2 Отговор
    Преди да дойде марешки при мен да отиде при пластичен хирург да се разкраси.Казал бай Ставри

    Коментиран от #18

  • 10 Бамбука

    12 0 Отговор
    Ами сега и да го почистят с Мистър Пропър.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    корупция за мильони няма закони за кокошка нявма прошка
    спари
    в
    рая
    без
    пари
    покрай
    рая
  • 12 Българка

    19 0 Отговор
    Докато има извънредно правосъдие, докато начело на обвинението са Гешев и Цацаров, няма да има нито едно обвинение за шайката грабители и нито една присъда за корупция или рекет

    Коментиран от #19

  • 13 Българка

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Що така бее?":

    То е по друго дело за лихварство и хулиганство
  • 14 Колко ли му струва на Марешки това

    21 0 Отговор
    Прекратяване на Делото?? Спец Прокоратурата Работи!!! Оскубали са те здраво Марешки!! Но си "Почистен" вече за Изборите!!
  • 15 Дудю

    8 5 Отговор
    Йотовица го помилва срещу две туби биодизел :)
  • 16 Тиква

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ще ги дочака всичките. Бай Ставри е безсмъртен. Дано скоро време да видим куп бивши в затвора до живот.
  • 17 Тонев

    12 0 Отговор
    Тоя неграмотник дето му липсват първите три години в Начално училище- дето срича като първокласник и не може едно смислено изречение да състави е "Големият Фармацевт"- мислещ за Народа/ т.нар. собствен джоб/ а плаче като костенурка като ударят по простата коруба.....С Валерко-ОГРАДАТА,"Иванчо-КАРАКАЧАНОВ" и Волен-ПсихоБОЛЕН са от едно тесто......за нищо не стават освен за третокласни далавери- кой с ограда,кой с горива,кой с паспорти.....само и само да поддържат "БАЩИЦАТА"- простака от Банкя......а "Каскета" естествено- ще прекрати разследването с негодните доказателства-както Пожарната му е наредил.....Това ТРИО- все още е бушон на Тиквата.....и естествено е да си ги пази-като Жокер в гащите.....Така,че не се учудвайте.....ама тези простосмъртни не им е ясно колко струват и,че за 10 лв. ще купиш няколко стотин грама от едно сиво-зелено вещество дето поправя много ГРЕШКИ на ПРИРОДАТА........
  • 18 Тонев

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    И да му свие свинктера,че Пожарникаря,"Иванчо-Каракачанката",Волен-Психоболен и Валерко- Оградата бая е разшириха......
  • 19 Дудю

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Слава на БяКаПя!Смени си ника.
  • 20 Бибитко

    14 0 Отговор
    Някой учудва ли се, че Веселин Марешки остава недосегаем? С депутатите си той всячески крепеше властта на цар Тиква, а пък главният прокурор Иван Гешев бе назначен именно от него. Докато това корумпирано статукво не се промени такива като аптекарската мутра ще продължат с "нелоялната конкуренция", която не била престъпление.

    Коментиран от #24

  • 21 ИзчегрЪсване

    7 0 Отговор
    Какви ли пачки ,пардон - "кошници с плодове"се разнасят из коридорите на магистратите
  • 22 XYZ

    6 0 Отговор
    Еха, тези какъв "футбол" играят за сметка на обществото и един "гол" не могат да вкарат - ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!!!
  • 23 Магарешки

    5 0 Отговор
    Който слушка - папка!
  • 24 Станев Янко

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бибитко":

    прав си ,но е простичко решението - не купуваш нищо от него. Той милиони раздаде за избори и на "съдебната система " чрез посредниците адвокати. Ще каталяса скоро и ще остане грозния като мутрата му спомен. За кратко. Никой няма да реве за него ,пък и е дърт вече.