18 Октомври, 2021 23:01 4 682 14

10-годишни се друсат с райски газ

  • райски газ-
  • дрога-
  • деца

Слагат всички химически съставки в тенджера

10-годишни се друсат с райски газ - 1
Снимка: Фейсбук

10-годишни деца опитват дрога за първи път. Избират най-често райски газ или марихуана. Това разкрива пред „Телеграф“ началникът на общинския съвет по наркомании в Благоевград Магдалена Рахова.

„Възрастта на децата, които опитват наркотици за първи път в живота си, драстично спада в последно време. 10, 11, 12-годишни момичета и момчета посягат към дрогата. Имали сме случаи на дете в 4-ти клас, което е пушило трева, за което ни викаха преди време“, допълни тя.

От МВР пък разказаха, че работят по стотици жалби за непълнолетни дилъри, но единственото наказание, което могат да получат, е от Детска педагогическа стая.

Райският газ и тревата са най-често използваните от децата, показват наблюденията на полицията и експертите.

„Учениците смятат, че това е нещо модерно, което не е опасно за мозъка им. Лошото е, че до тях достигат и амфетамини, дизайнерска дрога. Голям проблем напоследък обаче е райският газ, който е достъпен, продава се почти навсякъде и няма никакъв контрол“, сподели Рахова.

Тя разказа потресаващ случай на абитуриент, който с родителите си потърсил помощ в центъра по наркомании. Оказало се, че момчето станало дилър на дрога още в 5-и клас и буквално шест години пласирало, изкарвало пари, а родителите му не знаели. На въпроса на специалистите не са ли видели толкова време, че синът им разполага с повече средства, те не могли да дадат разумен отговор. Най-лошото било, че освен да продава, то и се дрогирало. Зачестявали и случаите на малолетни ученици, които отключвали психически разстройства след употребата на марихуана.

„Имаме 4-5 случая до момента и сме почти в ступор, защото тези деца няма къде да се лекуват, няма места в болниците. Остават само частните центрове“, допълни Рахова.

В момента случаите на деца, които опитват наркотици, са почти изравнени по брой момичета и момчета. Криминалисти засекли, че модата в момента била да поръчват през вайбър групи, ако дилърът е техен съученик.

„Всички в дадено училище знаят кой продава. Въпросният пласьор е направил група в някое от приложенията, най-често Вайбър, и там се добавят потенциални клиенти. През няколко часа разговорите се изтриват“, издават разследващи.

Децата използвали кодови думи, за да поръчат дрога. Джонк била паролата за джойнт, анаконда пък означавало амфети.

„Една цигара трева тръгва от 5 лв. и в зависимост от сорта и силата на активното вещество може да достигне 25 лв. При амфетите е почти същото. Най-евтиният започва от 5 лв. и се покачва на 10, 15 и 20 лв. При кристалите няма промяна в цената“, коментираха криминалисти.

Модерният райски газ пък вървял от 2 лв. за малко флаконче и стигал до 15-20 лв., ако е в по-голяма разфасовка на балон или флакон от сметана например.

Много от училищните дилъри действат в комбина от по двама. По оперативни данни на МВР учениците често превръщали домовете си в лаборатории.

„Слагат всички химически съставки в тенджера, действат по рецепта, която съвсем свободно се разпространява в интернет, и след това пласират получения продукт на приятели и познати. Всеки път качеството е изключително ниско, а ефектът потресаващ. Има зачестяване на случаите, при които предозирали деца с неясни синтетики са приети в болница“, обясняват разследващи.

Те апелираха родителите да обръщат повече внимание на децата си, особено ако ги оставят дълго сами, а след това усещат странна миризма в дома си.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Младеж

    30 7 Отговор
    Момичетата са битер те са проститутки от 11 12 годишни. Момчетата са по-чисти

    Коментиран от #13, #14

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 4 Отговор
    МАМА МЕСИ ТАТИ НОСИ ДА ЖИВЕЙТРУДА разхаайтени глезльовци каква скука еми работете учете АЛКОХОЛ
    ДРОГА
    ХАЗАЗТ
    КУРТИЗАНСТВОТО са
    до край който винаги
    е един
    летален
  • 4 Пловдив

    23 2 Отговор
    Трябва ни диктатура! Спешно, неотложно!
  • 5 ддд

    18 1 Отговор
    Е тоя дето ги продава си взема 5те лева , а другите се сърдят нямало читави работници все наркомани били. Е как да има?
  • 6 565

    24 1 Отговор
    Все пак не забравяйте че, преди да посегнат към дрогата, има реклама. Пуснете си бг рап, хип -хоп там навсякъде пеят- мучат, какви тежки гангстери са , треви схеми, взимат дават, "бачкат яко" :) Целият този примамлив свят е само на няколко левчета от децата. Тревата я ръсят със синтетика за да върви търговията, ежедневно. Следваща стъпка на малките вече редовни потребители да изнесат от вкъщи всичко което става за заложната къща.И тогава се завърта филма. Ням нищо по - лесно от това да хванеш дилър. Те повечето са с прокиснати мозъци.
  • 7 така е

    21 1 Отговор
    полиция, прокуратура е виновна...техните деца я разпространяват...за това няма хващане ...алчни ,алчни...мислят се за недосегаеми... най високия стандарт на живот водят децата на службите ,които ни уж пазят а всъщност те са утайката и проблема !!! Васил Левски е казал- предателство се наказва със смърт! съсипаха младите хора - нашето бъдеще ! УРОДИ !

    Коментиран от #11

  • 8 НАП

    6 3 Отговор
    Аз като бях 4 клас най-много бяхме на Кале, имаше някой и на бронз, ама аз дори не съм пробвал.

    Коментиран от #12

  • 9 Няма бивши

    9 4 Отговор
    Аз се друсат с най тежкия наркотик нарича се живот ...
  • 10 Всичко идва от семейството

    2 0 Отговор
    И примера и възпитанието.Да не говорим че в даскало не ги учат на нищо за да са полезни в обществото
  • 11 Въло

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "така е":

    Абсолютно вярно
  • 12 А сега си в НАП

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "НАП":

    Хахахаха
  • 13 Огнян Балкански

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Младеж":

    Много голяма част от момчетата са кошмарни глезльовци. Тия същите после на 18 почват да мачкат хора по пътищата.
    Да, срещат се възпитани и интелигентни момчета и разликата с първата група е огромна - все едно са расли в различни държави и общества.
    За съжаление глезльовците са прекомерно много и стават все повече. Такава из-мет бива дундуркана от по принцип по-простички родители че......
    ....

    А това че момичетата на 11 са "проститутки" е такава брутална глупост, че ти или си някакъв трол или си озлобял от отхвърляне луднат от хорманален дисбаланс несретник.
    Нашите момичета се държат много по-достойно от чужденките на по 11 години. Дори бих казал ,че имат някакъв консервативен дух. И ти го казвам като човек който има поглед над глобалната картинка, а не като жалък българофобски трол.
  • 14 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Младеж":

    Удари 2-3 злобарки и не се знаимавай с тролене.