Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 16:05 7 936 10

Две големи наши банки предупредиха за нови телефонни измами

  • измами-
  • банки-
  • измамници-
  • сметки

Измамниците най-често уверяват хората, че имат информация за неоторизиран достъп до сметките им през електронно или мобилно им банкиране

Две големи наши банки предупредиха за нови телефонни измами - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Телефонни измамници атакуват две от големите банки по едно и също време. По добре отработена схема те изискват чувствителни данни от клиенти на Банка ДСК и на ОББ.

Измамниците най-често уверяват хората, че имат информация за неоторизиран достъп до сметките им през електронно или мобилно им банкиране, посочват от ОББ. Услужливо предлагат различни решения: изискват потвърждение на несъществуващи трансакции (с карти или наредени преводи), предлагат застраховки срещу киберизмами или дават инструкции за инсталиране на съмнителни приложения за защита на мобилните устройства, описват схемата от банката.

Крайната цел на всички тези действия е, в състояние на тревога, хората сами да им споделят конфиденциални данни (потребителски имена, пароли за достъп, верификационни кодове, детайли на кредитни / дебитни карти или друга чувствителна информация и данни) или да ги накарат да направят плащане към посочена от тях сметка.

Бъдете нащрек, ако по телефона ви се обади някой, който се представя за служител от Техническия отдел на Банка ДСК. Измамниците убедително и търпеливо комуникират с гражданите, като ги прилъгват да инсталират специално приложение за отдалечен достъп до мобилни устройства. Ако това се направи, данните за банкови сметки и банкови карти стават известни на злосторниците и те лесно могат да злоупотребят с тях.

От банките уверяват, че никога не изискват предоставяне на такава информация по телефон или чрез имейл. Нито за банкови карти, нито за електронно банкиране, трансакции, баланси по сметки или друга информация, свързана с финансите на клиента, още по-малко пък да изискват достъп до мобилното устройство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    22 2 Отговор
    Банките са мадър-мафията на фон измамите,има ли някой непросветен в темата?
  • 2 Измамник

    21 1 Отговор
    Това е война. Или банките нас ще ни прецакат или ние тях.
  • 3 Малоум

    15 7 Отговор
    Само малоумник може да извършва операции онлайн. Справка - НАП, Агенция по вписванията и др.
  • 4 Хахха

    18 1 Отговор
    Нелоялна конкуренция, значи.
  • 5 Пръц

    16 1 Отговор
    Абе,самите банки и служителите те прецакват ползвайки вътрешна информация.
  • 6 ПЕШОВЕЦА БИЗНЕСМЕН ДА СЕ ПАЗИ🤑

    14 1 Отговор
    БАБА ГИНЧЕ Я ЛЪЖАТ ПО ТЕЛЕФОНА С ШАЙБА😖ОСТАНАЛИТЕ НИ ОБИРАТ ПО ОБИЧАЙНИЯ „ЗАКОНЕН” НАЧИН👌
  • 7 Лудница

    15 1 Отговор
    Истинските измамници пазят територия и алармират за новите измамници. Банките искат палене.
  • 8 Банката д дават дебитни карти на всички

    3 0 Отговор
    Клиенти дневни фиксирани сума за пос терминал и сума за теглене от банкомат А като пазаруват скъпи стоки да имат карта за регистрация на пос терминал заради с дебитната както два ключа в трезорите към банката от която банка да преведат крупната сума към дисттибутора на скъпата стока Сега клиентите могат да перат пари като се оплакват че УЖ някой ги източил А клиентите на банките да са си платили такса спокойствие
  • 9 Механик

    10 1 Отговор
    Аз от 2 месеца по 3-4 пъти на ден "печеля" по 12000 и нещо евро.
    Колчем отворя имейла и ме чака поредното "уведомително" писмо за печалба. Вече даже не ходя да си прибирам печалбите, че затрупах стях килера и 2-те тераси.
    п.п.
    Шилета, разберете, че тоя свят не е направен да печелим ние, шилетата. Направен е, за да печели ПАСТИРА.
  • 10 брокер

    7 1 Отговор
    Лихвата покрива разходите на банките.
    Всевъзможни такси и таксички за банкомат, тиглене, съхранение и подобни какво точно покриват?
    Лакомията на банките.