Last news in Fakti

10 Юни, 2013 11:39 2 923 0

Марио Любенов призна за убийството на Мирослава /Обновена/

  • марио любенов-
  • заека-
  • призна-
  • убийството-
  • мирослава

Марио Любенов-Заека призна вината си за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. „Разбирам обвинението и признавам фактите", заяви Любенов пред съдебния състав на Пернишкия окръжен съд, съобщи Дарик радио.

По настояване на обвиняемия и адвокатите му делото се провежда по съкратена процедура. Това стана причина призованите свидетели да бъдат освободени.

Мирослава изчезна на 7 ноември 2011 година след тренировка по таекуондо. Отвличането й бе извършено в близост до спортната зала, която се намира на няколко минути път до дома й в квартал "Драгановец.

През януари 2012 година трупът й бе изровен в гориста местност край пернишкото село Планиница. Разследването продължи година и половина. Обвиняем по делото е Марио Любенов- Заека. Срещу него са повдигнати обвинения за отвличане на непълнолетно лице и предумишлено убийство по особено жесток начин с цел да бъде прикрито друго престъпление. Най-тежкото наказание, което предвижда законът, е доживотен затвор без право на замяна.

Според официалната версия другият уличен в отвличането и убийството на Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в дома си в присъствието на полицаи от ГДБОП, няколко часа след като бе открито тялото на момичето. Той се прострелял с пистолет по време на оглед в дома му, докато бил с белезници.

По време на закритото заседание днес окръжният прокурор Пламен Найденов поиска доживотна присъда за Марио Любенов - Заека, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода за умъртвяването на Мирослава.  Заради това, че Любенов има и друга влязла в сила присъда Найденов поиска още пет години, т.е. общо 25 години затвор.

Адвокатът на родителите на убитото момиче Анани Константинов пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото „обществото ни се нуждае от справедливост".

Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети за установени от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност.

Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник.

На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро.

Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

„Не познавам Мирослава, а само Стойчо. Не съм я убил”, заяви Заека само преди няколко дни след поредното дело срещу него. Тогава той бе изправен пред Темида за палеж на два магазина и една лека кола.
Това бе петото обвинение срещу Любенов. Той вече получи присъда от 5 години затвор за изготвяне на фалшиви пари. Срещу него се води и дело за използване на фалшив документ.Той представил пред НОИ фалшив граждански договор като доказателство срещу искано по-високо обезщетение за майчинство на съпругата си. В софийския градски съд срещу него се гледа и дело за присвояване.

В същото време родителите на Мирослава смятат, че в случая са замесени поне пет души.

Пернишкият окръжен съд ще обяви в сряда присъдата си по делото. Адвокатите на подсъдимия Марио Любенов се разграничиха от направените от него самопризнания и поискаха от съда да върне обвинителния акт на прокуратурата, заради допуснати в него процесуални нарушения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА