26 Юли, 2013 15:23 8 686 0

Нарко кралица в Мексико осъдена на 70 месеца затвор

  • сащ-
  • мексико-
  • наркотици-
  • дело-
  • маями
Нарко кралица в Мексико осъдена на 70 месеца затвор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Жена, смятана за един от лидерите на мексиканската наркомрежа беше осъдена от американски съд на 70 месеца затвор за трафик на кокаин, съобщава Би Би Си.

Сандра Авила Белтран, известна още като „Кралицата на пасифика“, първоначално беше обвинена за създаването на контрабандни канали за наркотици по брега на Тихия океан в Калифорния. Сделка с прокуратурата обаче и гарантира съд по по-леки обвинения.

Авила може да излезе на свобода още следващия месец, тъй като е прекарала вече близо 5 години в мексикански затвор, преди да бъде екстрадирана в САЩ през 2012г.

Тя беше обвинена от мексиканските прокурори, че е играла съществена роля при създаването на  наркокартела  Синалоа  през 90-те години на миналия век. И до днес Синалоа се счита за една от най-мощните престъпни групировки в Мексико. Американският федерален съдия Майкъл Мур обаче осъди Авила  само за подпомагане на един от лидерите на групировката да избегне правосъдието. Тя беше свързана с Хуан Диего Еспиноза, известен още като „Тигъра“, за който се счита, че е бил неин любовник.

Присъдата беше произнесена от съд в Маями, като защитникът на обвиняемата - Стивън Ролс заяви, че ще направи всичко възможно неговата клиентка да бъде депортирана възможно най-бързо в Мексико, веднага щом излезе от затвора.

Мексиканските власти твърдят, че Авила има тесни връзки с известния като Кръстникът на мексиканската мафия - чичо Мигел Анхел Феликс Гаярдо, който в момента излежава 40-годишна присъда за престъпления, свързани с трафик на наркотици.

Обвиняемата отстояваше до край своята невинност, твърдейки че е натрупала солидното си състояние от продажба на дрехи и отдаване на имоти под наем.

През 2011 г. един от директорите на мексиканския затвор, в който тя излежаваше присъдата си, беше уволнен след като се разбра, че е допуснал в нейната килия да влезе лекар, който да и инжектира спринцовки с ботокс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА