Last news in Fakti

14 Юли, 2014 17:00 2 271 0

"Последният пастир" на Хайтов превзема Родопите

  • родопски драматичен театър-
  • николай хайтов-
  • "кучета"-
  • "последният пастир"-
  • недялко делчев-
  • никола пашов
"Последният пастир" на Хайтов превзема Родопите - 1
Актьорът Никола Пашов е в главната роля в спектакъла "Последният пастир"

Работата на възстановения Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" тече усилено въпреки лятната ваканция на повечето културни институции. Във връзка с намеренията на новосъздадения театър в град Смолян да бъде действително родопски, съвместно с общинското ръководство на община Златоград е решено премиерата на спектакъла „Последният пастир” по пиесата на Николай Хайтов „Кучета” да бъде в Златоград на 18 юли в 21.30 часа, на открито.

Втората премиера ще гледат жителите на с. Старцево на 19 юли в 21.30 часа на площада в селото. На 20 юли на Стария център в Смолян – амфитеатъра до читалище „Христо Ботев”, от същия час жителите на града ще се насладят на майсторството на талантливия си съгражданин актьора Никола Пашов, който ще бъде в главната роля на Бай Начо. В останалите роли - на Бузата и Зоотехника, ще се превъплътят двама млади от новото попълнение на трупата в театъра – Пламен Славов и Делян Илиев.

Представлението ще се играе и следващите два дни – на 21 юли в квартал Устово – на площада пред читалище „Кирил Маджаров”, и на 22 юли в квартал Райково на открито – пред читалище „Орфееви гори”. И двете представления са отново в 21.30 часа.

„Един книжовник казва, че сюжетите са няколко и единият е за завръщането. Физическото завръщане в родното, както и емоционалното завръщане в своето. Нашият спектакъл е за откриването или спомнянето на своето място в света. За вечния стремеж да откриеш и заемеш своите две стъпки земя. Да усетиш корена си и да се вгледаш в небето си. И да черпиш от тая сила“, споделя режисьорът на „Последният пастир“ Недялко Делчев.

Хайтов го боли за човека. За объркания български селянин. За родопчанина. За редкия изчезващ вид на хвъркатите хора. Боли го за приземения от практичното и рационално време човек. Неговият текст е болка, гняв и надежда. Винаги надежда, напук на всичко - надежда. Защото нашите хора са упорити като бурени. Заровили се до зъби в бедната си нива, впили се в скалата, в уж нищото... И устояващи. Хайтовият текст е и за любовта и болката от нейната липса. За копнежа да си безкористно очакван, да си цял – душа и плът - отдаден някому, да си обзет от тоя най-висш порив на света!

Накрая това е текст за свободата, обяснява режисьорът. За излизането от окопа. За ужаса и опиянението от изправянето на човека в цял ръст пред света и опълчването му на почти митичния змей на болшевишкия социален експеримент. За куража да тръгнеш към себе си с цената на всичко, което имаш, или по-скоро на малкото, което са ти обещали.

„Нашият спектакъл е и за пътя до решението, до осмеляването да кажеш истината – на себе си и на другите - и до отказа да живееш в страх и лъжа”, завършва Недялко Делчев.

Мотото на трупата е "Планината прави театъра". За новия сезон оттам подготвят още "Лазарица" по Йордан Радичков с режисьор директора на Родопския драматичен театър - Крум Филипов, "Есенна соната" от Ингмар Бергман, постановка - Илиян Николов. Предстои Стефан Стайков да прави "Карнавал" от нашумелия испанец Жорди Галсеран, като премиерата се планира за края на септември. Младият Милко Лазаров ще започне през октомври репетиции на "Мъртвешки танц" на Аугуст Стриндберг. А "Албена" на Йордан Йовков ще бъде реализирана на смолянска сцена от режисьора Димитър Сарджев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА