Last news in Fakti

29 Септември, 2014 14:38 1 513 0

БГ филм с Голямата награда за дебют в Сан Себастиан

  • филм-
  • фестивал-
  • сан себастиан-
  • "урок"-
  • кристина грозева-
  • петър вълчанов-
  • голямата награда-
  • дебют

Лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, премирана с 50 000 евро, тръгва по българските екрани догодина

БГ филм с Голямата награда за дебют в Сан Себастиан - 1
Петър Вълчанов с наградата в Сан Себастиан. Снимка: Монсерат Кастийо

На заключителната церемонията на кинофестивала в Сан Себастиан в нощта срещу неделя българският филм „Урок” получи наградата за най-добър дебют. Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше предпочетен от международното жури в състезание с още 12 ленти от цял свят. Призът включва почетна статуетка и сумата от 50 000 евро, които се поделят от режисьорите на филма и испанския разпространител на „Урок”.

Наградата от Сан Себастиан е изключително признание за филма.  Фестивалът е сред най-престижните световни форуми, един от 14-те акредитирани с категория "А" от международната асоциация на филмовите продуценти FIAPF и най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят. Първият български филм, направил пробив на фестивала през 2010 г., пак със селекция в конкурса за дебюти, е „Подслон” на режисьора Драгомир Шолев.

Наградата от Сан Себастиан за Кристина Грозева и Петър Вълчанов се нарежда сред важните отличия на новото българско кино, наред с наградата от фестивала в Кан за филма на Илиян Метев „Последната линейка на София”, отличията от Венеция за филма на Милко Лазаров „Отчуждение”, както и успехите на късометражния „Чест” на режисьора Павел Веснаков.

"Урок" разказва за учителката Надежда, в ролята Маргита Гошева, която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.

Филмът е създаден в копродукция между Абраксас Филм, Литъл уинг и Скрийнинг имоушънс (България) и Граал Филмс (Гърция), с подкрепата на Американска фондация за България и Централен кооперативен съюз, както и с наградата на телевизия ARTE, получена на Берлинале талент маркет. „Урок” е независим филм, създаден без държавна субсидия.

Лентата тръгва по българските екрани догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА