20 Октомври, 2014 14:48 1 489 0

Теодосий Спасов открива Фестивала на българската култура в Лондон

  • лондон-
  • фестивал на българската култура-
  • концерти-
  • прожекции-
  • спектакли-
  • кралската филхармония-
  • мартин пантелеев-
  • теодосий спасов

Кралската филхармония ще свири под диригентската палка на маестро Мартин Пантелеев

Теодосий Спасов открива Фестивала на българската култура в Лондон - 1
Маестро Мартин пантелеев ще дирижира Кралската филхармония в Лондон

Третото поредно издание на Лондонския фестивал на българската култура започва днес в лондонската зала "Кадоган Хол" с концерта „Classical meets Ethno Jazz” с участието на известния музикант Теодосий Спасов, наричан и „кавалджията на света”, на Кралския филхармоничен оркестър и сопраното Ваня Ватралова-Станков. Ще дирижира маестро Мартин Пантелеев.

През следващите 2 месеца в британската столица българската култура и изкуство ще бъдат представени над 20 интересни събития: 8 симфонични и камерни концерта, 4 от които с джаз и фолклор, 3 изложби, 5 кинопрожекции, както и 4 театрални спектакъла.

Концертите ще бъдат изнесени в едни от най-известните зали в Централен Лондон – “Кадоган Хол”, “Клапам Гранд”, Кралския колеж по музика и др.
Изцяло българска програма от произведения в класически и етно стил ще прозвучи на откриването на фестивала в изпълнение на Кралската лондонска филхармония и прочутия кавалджия Теодосий Спасов. Звездният афиш се попълва и от номинираната за награда “Грами” композитор Добринка Табакова, сопраното Ваня Ватралова-Станков и главния диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев.

Българският културен институт в Лондон, като основен организатор на събитието, се включва в Лондонския фестивал с богата и наситена програма.

Директорът на “София Филм Фест” Стефан Китанов ще открие “София Филм Фест – Лондон” с премиерата на новия филм на Стефан Командарев „Съдилището“, който преди броени дни спечели Голямата награда на филмовия фестивал „Златна роза“ във Варна. Специален гост на събитието ще бъде Севда Шишманова, програмен директор на БНТ. В рамките на фестивала ще бъдат показани и филми, носители на международни отличия: „Отчуждение“ на Милко Лазаров, „Жената от фара“ на Ана Стефанова. Специален и скъп гост на кино-секцията на фестивала се очаква да бъде и звездата на българското кино и театър Татяна Лолова, която журналистът продуцент Георги Тошев ще представи с документалния си филм „Актрисата, която се смее”. Големият български кинорежисьор Георги Дюлгеров ще гостува с непоказвания си филм „Буферна зона“.

Четири театрални спектакъла ще бъдат представени в секцията „Театър“ на фестивала: "Диагноза: Едит Пиаф" на Бургаския драматичен театър с изключителното участие на звездата Тони Димитрова; "Кики Ван Бетовен" на Театър 199 с Меглена Караламбова; английската театрална трупа “A Spell in Time”, която ще участва с „Български митове и легенди“, а Столичният куклен театър ще зарадва малки и големи с участието на поппевицата Поли Генова в нашумелия спектакъл „Някои могат, други - не“.

Секция “Музика” ще се представи с концерт на групата “Обичайните заподозрени” с участието на обичаните от всички музиканти Стефан Вълдобрев, рок легендата Иван Лечев, Стоян Янкулов, Веселин Веселиновко и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов. Известният музикант Калин Вельов и формация „Тумбаито”, партнирайки си с джаз-тромпетиста Мишо Йосифов, ще дарят на публиката два незабравими часа съвременен джаз и латино ритми.

100-годишнината на великия български бас Борис Христов ще бъде отбелязана с филма на проф. Магдалена Манолова „Молитвата на Борис Христов“, с изложба и с концертите на българската цигуларка Деворина Гамалова с пианиста и композитор Красимир Тасков, както и с челистката Лора Маринова.

В специален концерт в Кралския колеж по музика Лондонският български хор ще разкрие гласовете, изграждащи цялостния звук на ансамбъла. Наред с внушителния звук на големия хор, певците ще се разделят на малки групи, които ще изпълнят по-нежни народни песни.

В секция „Изобразително изкуство“ ще бъдат показани творби на класика на българската живопис Дечко Узунов, на известния ни скулптор Георги Чапкънов, фотография на покорилата Америка и Канада Ели Йонова, както и изложбата „Plakatkombinat”, представена от телевизиония водещ Даниел Ненчев с кураторката Анна Симеонова.

Специален акцент на фестивала ще бъде поставен върху младите български таланти - чрез съвместна изложба на три талантливи български деца, творящи в областта на изобразителното изкуство, и с концерт класическа музика от стипендианти на училище „Уитгифт”.

Фестивалът ще бъде закрит на 17 декември 2014 г. с „Вечер на България“. Венец на събитието ще бъде концертът на световноизвестния изпълнител на етно джаз Теодосий Спасов с аудиовизуалното шоу на проект БАLKАNSKY, популярната певица Деси Добрева и със специалното участие на актрисата Бойка Велкова.

Посетителите ще се запознаят и с модния дизайн на младата моделиерка Мирела Братова, ще се очароват от българските бутикови бижута на Мария Иванова и гурме кухнята на нашумелия в Лондон готвач Георги Янев. Дегустацията на вино от най-добрите български изби ще допринесе за пълноценното преживяване с неотразимата българска култура.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА