11 Март, 2015 13:39 1 322 0

"Илюзия на повече от век" - изложба за българското кино

  • изложба-
  • кино-
  • "илюзия на повече от век"-
  • музея за история на софия-
  • плакати

Тя се открива утре в Музея за история на София

Музеят за история на София организира кино изложбата "Илюзия на повече от век". Тя е посветена на 100 години от създаването на първия български игрален филм. Официалното откриване ще се състои на 12 март 2015 г. (четвъртък) от 18 ч. в новата сграда на Музея на пл. "Бански" 1.

"Илюзия на повече от век" е изложба, която Музеят за история на София организира в чест на първия български игрален филм "Българан е галант". Филмът е черно-бял, ням, а Васил Гендов едновременно е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. "Българан е галант" е прожектиран за първи път на 13 януари 1915 г. в София. Той е предшестван от идването на "живата фотография" в България през 1896 г. Тогава проф. Мелинсон осъществява прожекции с кинематограф. Изложбата "Илюзия на повече от век" може да бъде видяна в Музея за история на София (пл. Бански 1, сградата на бившата Централна минерална баня) от 12 март до 5 април 2015 г. В нея са включени оригинални кино плакати от български и чужди филми от 40-те до 70-те год. на XX в.

Същевременно, изложбата е допълнена с: киноснимачна и кинопрожекционна техника от 20-те до 40-те год. на XX в.; оригинални костюми от български кинопродукции; вещи и документи на Васил Гендов; макрофотография; печатни издания, свързани с българското и световното кино. Изложбата се организира с любезното съдействие на: Национален политехнически музей, Национален исторически музей, Българска национална филмотека, Държавна агенция "Архиви", Народен театър "Иван Вазов".

Съпътстващи събития по време на изложбата "Илюзия на повече от век": - прожекция на филма "Любовта е лудост" на Васил Гендов и фотоколаж с кадри от български игрални филми – всеки ден, 11-17 ч., излъчване на всеки кръгъл час; - кураторска лекция – всяка неделя от 14 ч. през периода на изложбата (12 март - 5 април 2015 г.); - детско ателие "Направи си анимация"– 15 март 2015 г. (неделя), от 15 ч., продължителност един астрономически час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА