6 Август, 2015 02:30 1 779 0

XI национален събор в Копривщица

  • xi национален събор-
  • копривщица

Съборът на българското народно творчество ще се проведе от 7 до 9 август

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова–Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов. Идеята, която е заложена, е свързана с показване многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид. През годините съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство. На настоящия - единадесети по ред събор, ще се отбележат и 50 години от първото му издание. Той е и българската кандидатура за вписване в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО в сферата на нематериалното културно наследство. XI Национален събор на българското народно творчество ще премине под почетния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО -  Ирина Бокова.

По традиция, основни организатори на събитието са Министерството на културата, Областната управа на Софийска област и Община Копривщица. Съорганизатори са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, ИЕФЕМ към БАН, други министерства, ведомства и организации.

На 7, 8 и 9 август 2015 г., отново в местността „Войводенец”, на седем сцени, от 9 до 18 часа, ще бъде показано жанровото разнообразие и изключителното богатство на нематериалното ни културно наследство. Всеки регион на страната ще се представи с програма, включваща отличените изпълнители на състоялите се до края на юни т.г. регионални събори. На Събора ще се изявят повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Ще присъстват 790 колектива и 360 индивидуални участници. Общото времетраене на основната програма е 101 часа. Програмата на всяка една област е отбелязана в съответния протокол от регионалния събор. Точната подредба ще се направи непосредствено преди събора и ще се предостави от регионалните координатори. Същата своевременно се публикува, като можете да я проследите посредством интерактивната карта, разположена в сайта.

В самия град Копривщица - на две сцени извън основната програма, ще се представят самодейци от страната и състави от чужбина. На 7 август на пл. „20 април” ще гостува сурвакарската група от с. Долна Секирна, Община Брезник, която ще представи Сурвакарски игри от Пернишко – българската кандидатура за вписване в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството за 2015 г. Повече от 12 000 участници – певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор. За гостите на събора и на Копривщица ще представлява интерес и представянето на традиционни български занаяти от цялата страна. На улицата на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

На тържественото откриване на събора, което ще се състои на втора сцена от 11 часа на 7 август 2015 г., участие ще вземат Бистришките баби, признати като част от световното нематериално културно наследство още през 2005 г., както и групи, получили статут на „живи човешки съкровища”, включени в Националната листа на нематериалното културно наследство.

На заключителния концерт на 9 август ще се изявят най-добре представилите се изпълнители от регионите на страната. Българска национална телевизия и Българско национално радио ще осъществяват директни излъчвания от събора.

И още една любопитна подробност: година преди провеждането на XI Национален събор на българското народно творчество, в резултат на общите усилия на различни институции, се пристъпи към подготовката на документацията, свързана с предлагането на събора за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство. Разработената кандидатура, под името „Съборът за народно творчество в Копривщица: система от практики по представяне и предаване на наследството”, е внесена в Секретариата на ЮНЕСКО със специално предложение от името на министъра на културата за разглеждане през 2016 г. По самото досие са работили експерти от Министерството на културата и научни сътрудници от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките. Използвани са и различни документални архиви от 1965 г. насам от фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио. Кандидатурата е подкрепена и от участници в събора от цялата страна, от мрежата на народните читалища, както и от домакините в лицето на Община Копривщица.

Заместник-министърът на културата Боил Банов ще присъства на 7 август на тържественото откриване на Събора, на който ще се изявят повече от 12 000 изпълнители от цялата страна.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА