Last news in Fakti

7 Август, 2015 08:00 1 633 0

Седем сцени и 12 хиляди изпълнители в Копривщица

  • копривщица-
  • събор-
  • 50 години

Днес се открива съборът

Единайсетият Национален събор на народното творчество ще бъде открит от 11 ч. днес в местността Войводенец край Копривщица. Седем сцени и 12 хиляди изпълнители - 790 колектива и 390 индивидуални участници ще представят фолклорното многообразие на България в програма, която ще продължи общо 101 часа до неделя, съобщават от Министерството на културата.

Празникът ще започне с изпълнение на състава на Бистришките баби, признати като част от световното нематериално културно наследство още през 2005 г., както и групи, получили статут на "живи човешки съкровища", включени в Националната листа на нематериалното културно наследство.

Посетителите ще могат да се насладят на пълната палитра на българския фолклор - народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, занаяти и артефакти. В самия град две сцени извън основната програма ще домакинстват на самодейни състави от страната и състави от чужбина.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова–Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов. Идеята, която е заложена, е свързана с показване многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид. През годините съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство. На настоящия - единадесети по ред събор, ще се отбележат и 50 години от първото му издание. Той е и българската кандидатура за вписване в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО в сферата на нематериалното културно наследство. XI Национален събор на българското народно творчество ще премине под почетния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО - г-жа Ирина Бокова.

На 7 август на пл. "20 април" ще бъде представена българската кандидатура за Списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството за 2015 г. - сурвакарски игри от Пернишко в изпълнение на сурвакарската група от с. Долна Секирна, Община Брезник, съобщават от министерство на културата. Пълната програма на гостите от различните региони може да бъде намерена на сайта на Националния събор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА