14 Януари, 2016 07:29 974 0

9% от най-успешните филми са режисирани от жени

  • филми-
  • най-успешните-
  • жени

Жените съставят 19% от филмовите работници в Холивуд

Само 9% от най-гледаните филми през миналата година са били режисирани от жени, съобщи Би Би Си.

Данните са от изследване на Центъра за изследване на жените в телевизията и киното. Изследването разглежда най-печелившите 250 филма в Холивуд за 2015 г. То установява, че жените съставят 19% от всички режисьори, сценаристи, продуценти и кинематографи в меката на киното. Това е повишение с 2% спрямо миналата година, но е на същите нива от 2001 г.

Авторът на изследването Марта Лаузен заяви, че успехът на успешни режисьори от нежния пол като Елизабет Банкс (Перфектният ритъм) и Сам Тейлър Ууд (50 нюанса сиво) само прикриват общата картина.

„Позитивно е когато се появи успешен филм режисиран от жена. Това обаче може да има и своите негативни аспекти. Ръководителите на големите студия могат да използват няколко успеха, които да сочат като доказателство, че вършат своята част от работата и че техните студия са изключения от общото правило“, заяви Лаузен.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА