Last news in Fakti

20 Януари, 2016 13:48 2 247 1

Почина актьорът Найчо Петров

  • почина-
  • актьорът-
  • найчо петров

На 95-годишна възраст почина актьорът Найчо Петров, съобщават от Съюза на българските филмови дейци.

Артистът е играл в над петдесет филма, като сред тях са „Любимец 13“ (1958), „На всеки километър“ (1969), „Кит“ (1970), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975) и „Дунав мост“ (1999).

Найчо Петров е един от пионерите на българското кино и театър.

"Героите му – от капитан Станев в „На малкия остров“, през обикновен полицай и околийски началник, агент, генерал, циганин, черноборсаджия, пожарникар, бръснар, келнер, кмет и до Салвадор Алиенде – всичките носят частица от неговото прозрение за богатството на човешките емоции и сложностите на историческото време", се посочва в некролога от СБФД.

Във филма на Валери Петров и Рангел Вълчанов „На малкия остров“ героят му капитан Станев убива птици. И хора. По дефиниция е мерзък тип, но всъщност образът е по-дълбок. Създава го Найчо Петров. Той прави една от най-оригиналните и въздействащи поддържащи роли в историята на българското кино.

Бай Найчо го умее това – с няколко щриха да обрисува герой, който да провокира и да бъде запомнен. Тодор Колев го нарича „велик епизодик в киното“. Други го кръщават „щатния злодей“.

И вярно, от 114 филмови роли, не са много героите му, които да предизвикат умиление. Сред изключенията е Салвадор Алиенде от „Над Сантяго вали“. По повод на тази роля бай Найчо казва: „Един път изиграх положителен герой и те ме убиха!“.

В театъра, където също има над 100 роли, играе хора всякакви. И го прави така, че наред с професионалното признание, се сдобива и с тълпи от почитателки. Но не изневерява на сцената „За мен театърът беше всичко и заради него съм оставил прекрасни гаджета, красавици“, казва той.

Найчо Петров е роден на 17 октомври 1920 г. в село Джинчовци. Той не успява да завърши средно образование, но посещава редица театрални курсове във Варна през 1946 г. и София през 1949.

Дебюта си пред камерата прави през 1957 г. с филма „Земя“.

Опелото ще се състои на 21 януари от 14.00 ч. в църквата „Св. Седмочисленици“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    1 0 Отговор
    Бог да го прости!и там "горе"като отиде да поздрави бате ДЖОКО РОСИЧ от приятелите му в с.Рибен,Плевенско!НИЕ никога няма да го забравим!