30 Януари, 2016 16:10 1 272 0

Перник подгони злите духове (СНИМКИ)

  • перник-
  • сурва-
  • фестивал-
  • маскарад-
  • фолклор-
  • зли духове-
  • вяра церовска

Кметицата на Перник Вяра Церовска даде официален старт на фестивала

Перник подгони злите духове (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА

От днес – в продължение на три дни – Перник ще бъде маскарадна столица на Балканите. В града започна поредното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

Кметицата на Перник Вяра Церовска даде официален старт на фестивала. Тя пожела на перничани и всички гости заедно да преживеят магията на „Сурва“ и да се насладят на празника.

Своя колорит на площад „Кракра“ представят и групи от чужбина - Албания, Беларус, Гърция, Македония, Сърбия, Мали, Молдова, Словения, Румъния и Русия.

Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА