4 Февруари, 2016 11:58 12 020 5

Защо един българин подари $70 на „Робърт Де Ниро”?

  • робърт де ниро-
  • фотограф-
  • българин-
  • южна америка-
  • иван панкев-
  • пътуване

Българин разказа за пътуването си в Южна Америка, продължило четири месеца и половина

Защо един българин подари $70 на „Робърт Де Ниро”? - 1
Снимки: Facebook, Johnnie B. Goode, www.ivanpankev.com

Четири месеца и половина пътешествие из Южна Америка. Незабравими пейзажи и приключения. Така може да бъде описана авантюрата на българския пътешественик и фотограф Иван Панкев в Аржентина, Уругвай, Перу и Боливия.

След завръщането си Панкев разказа на българската публика какво е преживял и по какъв начин се е справил с препятствията по пътя си.

Фотографът пристигна в Южна Америка с еднопосочен билет, без идея кога и от коя страна ще се прибере у дома. С раница на рамо, екипировка, палатка и три мобилни телефона, Панкев започна своя път. Интересно е, че общото тегло на всички тези неща е било около 30 килограма.

Така започна експедицията „Техниката на сърфиста“ - вълните са тези, които чертаят пътя, а не намерението ни къде искаме да отидем.

„Срещнах се с различни хора – някои дружелюбни, други не толкова“, сподели Панкев пред българската публика в Дома на киното. Той разказа, че в Боливия местните са били враждебно настроени.

А защо е подарил 70 долара на „Робърт Де Ниро“? В столицата на Уругвай – Монтевидео – се разхождал по улиците, когато непознат го заговорил. След като Иван споделил следващата си дестинация, уругваецът от италиански произход – който говорил няколко езика и бил женен за рускиня – заявил, че той също ще се отправи натам на следващия ден. Дори предложил на сънародника ни своя дом. Панкев, все още неподозиращ измамата, приел поканата и спестил разходите за хотел.

От тема на тема, уругваецът предложил да заведе българина на мач от Копа Либертадорес – южноамериканският еквивалент на Шампионската лига. „Със спестените пари от хотел ще отида на мач, защо не“, си помислил Панкев.

„Чудесно, сега ще отида при един приятел, за да взема билетите. Изчакай ме тук“, заявил уругваецът. Секунди след като се разделили, българинът осъзнал, че е бил измамен.

„В Монтевидео стигнах до заключението, че май наистина няма нищо интересно за разглеждане в тази страна. За това ми мнение повлия и случката, при която подарих $70 на един уругваец от италиански произход, двойник на Робърт Де Ниро“, заяви българинът.

А какви са таксиджиите в Южна Америка? Е, фотографът даде отговор и на този въпрос. „През по-голямата част от пътешествието пътувах на автостоп. Наложи ми се един ден да си хвана такси. Шофьорът ми каза „цената по принцип е 300 песос, но за теб 100“. Аз му казах - „съжалявам, имам само 30, ще отида да си хвана автобуса“. Отговорът на таксиджията не закъснял: „Е, добре, хайде качвай се“, разказа още българският пътешественик.

Иван Панкев сподели и какви са били разходите му за това дълго пътуване. Изключвайки самолетните билети – общо 800 долара.

„Пренаселен, шумен, мръсен, с ужасен трафик, чиито изгорели газове те карат да се бориш за всяка глътка въздух в и без това разредената атмосфера, с трескави, разположени директно на тротоарите пазари, предлагащи всичко – от портокали и домашно сирене, до изсушени зародиши от лама, със запазен колониален център, с модерни стъклени конструкции и небостъргачи и с квартали, приличащи на гета, с извисяващия се над него по витошко подобие, но при съвсем различни мащаби (6402 метра) Иямани… С други думи: Ла Пас – една от любимите ми южноамерикански столици“, разказа българинът впечатленията си за столицата на Боливия.

„След това преминах в Перу и се предвижих до Куско, където попаднах на снимките на италианско предаване от типа „Amazing Race“. Веднага след заснемането на началото на надпреварата със затичалите се към целта участници, всички те се събраха на едно място и… седнаха спокойно да обядват. Толкова по въпроса за реалността на реалитата!“, заяви още фотографът.

Без съмнение едно интересно и вълнуващо приключение, което българинът дълго ще помни! А коя ще е следващата му дестинация? Вълните ще покажат ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анна

    1 0 Отговор
    Браво! :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Илиян

    1 0 Отговор
    Нормално,какъв турист си,ако не те оберът

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    1 0 Отговор
    ... оберат?
  • 5 Сандокан с двата ножа

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Илиян":

    А ти ходил ли си на училище?